”Så inden for fremtidens mælkeproduktion tror jeg, at landbrugene kommer til at have små 250-300 køer – eller også skal man have 1000 køer eller derover. Jeg tror, der bliver plads til både de små og de helt store,” siger hun.
Selv har Mette Kærgaard Iversen 190 årskøer og driver 170 hektar jord sammen med sin husbond på slægtsgården i Skallerup på det vestlige Mors. Gården overtog ægteparret efter hendes far i 1995.
Det var ellers meningen, at Mette Kærgaard Iversens karriere skulle have haft en plads ved et skrivebord – dog stadig med fingrene i landbruget.
”Oprindeligt er jeg uddannet agronom inden for økonomi, jura og matematik, så jeg troede faktisk, at jeg skulle være konsulent,” fortæller hun.
Men så mødte hun manden Klaus, der var i gang med sin uddannelse til landmand. Og beslutningen om at overtage den fædrene gård var ikke svær.
”Nej, jeg har altid levet i stalden. Siden jeg var helt lille, var jeg altid ved min far. Jeg har malket køer, siden jeg kunne kravle op på vandkoppen og hente pulsator og mælkeslange - og så kravle ned igen og sætte det på,” fortæller hun.
Også når en so havde problemer med at fare, var det også Mette Kærgaard Iversen, der blev kaldt ind.
”Jeg havde jo denne her lille hånd, som lige kunne komme ind og tage ved. Det var jo som regel, fordi der sad én på tværs”, fortæller hun.
Så livet på gården har hun ikke fortrudt. Den afvekslende hverdag er en del af drivkraften.
”At se tingene gro. At køerne har det godt og få dem til at yde maks. Man skal kunne alting som landmand. Man skal kunne sidde bag et skrivebord og ordne økonomien, og man skal være ved dyrene og se, at de har det godt. Man skal kunne lave det helt lavpraktiske som at svejse, men man skal også have et indblik i den teknologiske udvikling,” siger Mette Kærgaard Iversen.
Selv har de for nylig sat malkerobotter op på gården, og siden 2002 har der været foderrobotter i stalden. Så Mette Kærgaard Iversens hverdag starter bag en computerskærm.
”Det er faktisk lidt tankevækkende, at det er det første, jeg gør, men vi har en filosofi om, at alt det, som vi kan enten få el eller diesel til at gøre for os – det har vi maskiner til,” siger hun.
Det er også en af de måder, hun og husbonden forsøger at komme fremtiden i møde. I forhold til Fjordland bliver en af de vigtigste opgaver for fremtiden at fastholde specialrådgivningen.
”Det var i hvert fald det, jeg synes, var det vigtigste, da vi dannede Fjordland – at vi sikrede, at vi også i fremtiden kan have en bred vifte af konsulenter,” siger hun.
”Før havde vi jo konsulenter til det, som alle landmænd efterspørger, men vi skal også have massen af landmænd bag os, så vi kan tiltrække specialisterne, og det har vi nu,” siger hun.
Mette Kærgaard Iversen er 49 år, gift med Klaus og har fire børn, der alle er flyttet hjemmefra.