NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKontakt

Portræt af Thorleif Bjerre, 
Talsmand Økonomi og Ledelse

”Man bliver udviklet ved at være med i bestyrelsesarbejdet, fordi man bliver holdt til ilden ved at komme med ind og se, hvordan tingene fungerer indefra.”

40-årige Thorleif Bjerre har aldrig overvejet andet – livet som landmand har altid været drømmen, og derfor greb han også chancen, da muligheden bød sig for at blive selvstændig tilbage i 2013.

”Mine forældre var ikke landmænd, men resten var - min mormor og morfar, farbror, begge onkler - de var landmænd. Og jeg trives virkelig med det. Jeg tænker aldrig, jeg skal lave noget andet. Det gør jeg virkelig ikke,” fortæller Thorleif Bjerre.

Han har et traditionelt landbrug med 165 årskøer og 60 hektar jord, som ligger ved Råsted syd for Vemb. Landbruget købte han i fri handel, da bølgerne efter finanskrisen havde lagt sig.

”Jeg havde overvejet i flere år, at jeg gerne ville være selvstændig, og det var faktisk lidt et held, at det ikke blev lige før finanskrisen,” fortæller han.
Thorleif Bjerre Talsmand Økonomi & Ledelse Fjordland
Thorleif Bjerre har fået posten som talsmand for økonomi og ledelse i Fjordlands bestyrelse, og det var også interessen for den del af driften, der fik ham med i bestyrelsesarbejdet i Lemvigegnens Landboforening i første omgang. Her blev han valgt ind i regnskabsudvalget i 2016 og blev formand for udvalget året efter.
Drivkraften i bestyrelsesarbejdet ligger i muligheden for at gøre en forskel.
”Og jeg syntes egentlig, at jeg havde noget at bidrage med, og det interesserer mig også. Jeg synes, det er vigtigt,” siger han og fortæller, at han blev inspireret til at tage del i bestyrelsesarbejdet gennem flere af de steder, hvor han var ansat, inden han blev selvstændig.

”Der var flere steder, hvor man gik rigtig meget op i det, og der blev jeg opmærksom på, at det er vigtigt, at man gør en forskel, fordi hvis vi vil bevare noget her i Nordvestjylland, så skal vi kæmpe for det. Og vi skal ville det. Så det er også en del af motivationen,” siger han.

Thorleif Bjerre nævner, at det kan være svært at rekruttere nye bestyrelsesmedlemmer i takt med, at der også bliver færre landmænd at tage af. Og i den daglige drift kan det være svært at afse tid til bestyrelsesarbejde – som relativt nyetableret landmand og far til tre små børn kender han selv den udfordring alt for godt.

”Men det handler jo også om, hvordan man starter. Man skal øve sig i at være med i bestyrelsesarbejdet, og man skal lære, hvordan det fungerer. Og det er egentlig også noget af det, jeg synes er spændende,” siger han.
Thorleif Bjerre pointerer, at man som frivillig i Fjordland også selv får noget med hjem fra møderne.

”Man bliver jo helt klart udviklet ved at være med i bestyrelsesarbejdet, fordi bliver holdt lidt til ilden ved at komme med ind og se, hvordan tingene fungerer indefra. Så personligt får man noget med hjem hver gang, man har været afsted,” siger han og tilføjer:

”Og så er der jo det, at hvis man vil have lokalt forankret rådgivning og politisk arbejde, så bliver man nødt til at deltage i det, fordi ellers er der ingenting. Det bevarer ikke sig selv,” siger han.

Og netop bevarelsen igennem fusionen i Fjordland ser Thorleif Bjerre som en kæmpe fordel. Selvom økonomien var god i Lemvigegnens Landboforening, så var den blevet for lille til at kunne fastholde medarbejdere og servicere alle størrelser og typer af landbrug. Det skal rådgivningen under Fjordland til gengæld lave om på.

”Vi skal bare kunne servicere det hele – lige fra deltidslandmanden til de helt store,” siger Thorleif Bjerre.

Netop det med at servicere de helt store landbrug var tidligere en udfordring, fortæller han.

”Det er typisk svineproducenter, som skal have noget specialiseret skatterådgivning, noget på ledelse og medarbejdere, og det er helt klart vores opgave at få sat nogle rammer, så vi ikke mister dem som medlemmer,” siger han.

Og så er der den grønne fremtid i landbruget – den kommer man også til kunne mærke, når det handler om økonomi og ledelse, fortæller Thorleif Bjerre.

”Helt sikkert. Man kommer også til at forholde sig til, at bankerne vil forlange, at man opfylder bæredygtighedsmålene – det skal simpelthen være bæredygtige løsninger, man investerer i. Når bankerne låner penge ud, vil de være sikre på, at lånet er med til at gøre bedriften mere grøn. Det bliver vigtigt,” siger han.
Spørgsmålet om miljø og klima, også inden for økonomi, ledelse og regnskab er vokset vildt, siden Thorleif kom med i landboforeningens arbejde i 2016.
”Hvis vi snakkede lidt om det før, så fylder det jo virkelig alt nu. Spørgsmålet om klima er virkelig eksploderet, og det er jo også, fordi vi er bange for, at hvis ikke vi kommer med på vognen, så får vi måske slet ikke lov at være her – det er den dagsorden, der er rullet ind,” siger han.

Selv satser Thorleif Bjerre absolut på, at han får lov at blive – han er landmand helt ud i fingerspidserne og bor på gården ved Råsted sammen med sin hustru og tre små børn.
Læs de øvrige portrætter af vores bestyrelsesmedlemmer
Leif Graversen Bestyrelsesformand Fjordland

LEIF GRAVESEN

Formand
Læs portrættet her
Morten Agger 1. næsteformand Fjordland

MORTEN AGGER

1. Næstformand
Læs portrættet her

LARS KRISTENSEN

2. Næstformand
Læs portrættet her
Niels Holger Nordendahl Talsmand Kvæg Fjordland

NIELS HOLGER NORDENDAHL

Talsmand, kvæg
Læs portrættet her
Søren Bak Andersen Talsmand Svin Fjordland

SØREN ANDERSEN

Talsmand, svin
Læs portrættet her
Jens Erik Nielsen Talsmand Planter Fjordland

JENS ERIK NIELSEN

Talsmand, planter
Læs portrættet her
Morten Yde Kirk Talsmand Fjordland

MORTEN KIRK

Talsmand, miljø og natur
Læs portrættet her
Peter Just Talsmand Økologi Fjordland

PETER JUST

Talsmand, økologi
Læs portrættet her
Bjarne Gravesen bestyrelsesmedlem Fjordland

BJARNE S. GRAVESEN

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
mail@fjordland.dk
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram