Drivkraften i bestyrelsesarbejdet ligger i muligheden for at gøre en forskel.
”Og jeg syntes egentlig, at jeg havde noget at bidrage med, og det interesserer mig også. Jeg synes, det er vigtigt,” siger han og fortæller, at han blev inspireret til at tage del i bestyrelsesarbejdet gennem flere af de steder, hvor han var ansat, inden han blev selvstændig.
”Der var flere steder, hvor man gik rigtig meget op i det, og der blev jeg opmærksom på, at det er vigtigt, at man gør en forskel, fordi hvis vi vil bevare noget her i Nordvestjylland, så skal vi kæmpe for det. Og vi skal ville det. Så det er også en del af motivationen,” siger han.
Thorleif Bjerre nævner, at det kan være svært at rekruttere nye bestyrelsesmedlemmer i takt med, at der også bliver færre landmænd at tage af. Og i den daglige drift kan det være svært at afse tid til bestyrelsesarbejde – som relativt nyetableret landmand og far til tre små børn kender han selv den udfordring alt for godt.
”Men det handler jo også om, hvordan man starter. Man skal øve sig i at være med i bestyrelsesarbejdet, og man skal lære, hvordan det fungerer. Og det er egentlig også noget af det, jeg synes er spændende,” siger han.
Thorleif Bjerre pointerer, at man som frivillig i Fjordland også selv får noget med hjem fra møderne.
”Man bliver jo helt klart udviklet ved at være med i bestyrelsesarbejdet, fordi bliver holdt lidt til ilden ved at komme med ind og se, hvordan tingene fungerer indefra. Så personligt får man noget med hjem hver gang, man har været afsted,” siger han og tilføjer:
”Og så er der jo det, at hvis man vil have lokalt forankret rådgivning og politisk arbejde, så bliver man nødt til at deltage i det, fordi ellers er der ingenting. Det bevarer ikke sig selv,” siger han.
Og netop bevarelsen igennem fusionen i Fjordland ser Thorleif Bjerre som en kæmpe fordel. Selvom økonomien var god i Lemvigegnens Landboforening, så var den blevet for lille til at kunne fastholde medarbejdere og servicere alle størrelser og typer af landbrug. Det skal rådgivningen under Fjordland til gengæld lave om på.
”Vi skal bare kunne servicere det hele – lige fra deltidslandmanden til de helt store,” siger Thorleif Bjerre.
Netop det med at servicere de helt store landbrug var tidligere en udfordring, fortæller han.
”Det er typisk svineproducenter, som skal have noget specialiseret skatterådgivning, noget på ledelse og medarbejdere, og det er helt klart vores opgave at få sat nogle rammer, så vi ikke mister dem som medlemmer,” siger han.
Og så er der den grønne fremtid i landbruget – den kommer man også til kunne mærke, når det handler om økonomi og ledelse, fortæller Thorleif Bjerre.
”Helt sikkert. Man kommer også til at forholde sig til, at bankerne vil forlange, at man opfylder bæredygtighedsmålene – det skal simpelthen være bæredygtige løsninger, man investerer i. Når bankerne låner penge ud, vil de være sikre på, at lånet er med til at gøre bedriften mere grøn. Det bliver vigtigt,” siger han.
Spørgsmålet om miljø og klima, også inden for økonomi, ledelse og regnskab er vokset vildt, siden Thorleif kom med i landboforeningens arbejde i 2016.
”Hvis vi snakkede lidt om det før, så fylder det jo virkelig alt nu. Spørgsmålet om klima er virkelig eksploderet, og det er jo også, fordi vi er bange for, at hvis ikke vi kommer med på vognen, så får vi måske slet ikke lov at være her – det er den dagsorden, der er rullet ind,” siger han.
Selv satser Thorleif Bjerre absolut på, at han får lov at blive – han er landmand helt ud i fingerspidserne og bor på gården ved Råsted sammen med sin hustru og tre små børn.