NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKontakt

Portræt af Bjarne S. Gravesen

”Det er jo godt, at Danmark skal gå foran, men vi skal bare ikke gå så stærkt, at vi kvæler os selv.”

Bjarne S. Gravesen har netop haft sit 30 års jubilæum som selvstændig landmand. Han startede med slagtesvin og driver i dag, lidt usædvanligt, et landbrug med både malkekvæg og slagtesvin.

”Jo, det er lidt utraditionelt at have begge dele, men det er også kun i kraft af, at vi er to om det,” fortæller Bjarne S. Gravesen.

Han er nemlig gået sammen med sin lillebror i et selskab, og sammen driver de landbruget med ejerskabet delt mellem sig.

”Jeg startede selv med at købe en ejendom ved siden af min fars. Der var 21 hektar, og så fik vi gjort plads til knap 3.000 slagtesvin. I dag har min bror og jeg så sammen 270 køer og laver 11.000 slagtesvin. Og så driver vi 300 hektar,” fortæller han.
Bjarne S. Gravesen bestyrelsesmedlem Fjordland
På den fædrene gård, hvor Bjarne S. Gravesen og broderen Jan er anden generation, har der altid været malkekvæg. Svinebestanden er vokset, fordi det er sådan det har passet bedst.

”Det har passet med de udvidelser og ejendomskøb, der kommet undervejs – at der har været plads til grise. På den fædrene gård har vi udbygget kvægbruget,” fortæller han.

For at følge med udviklingen i landbruget gennem Bjarne S. Gravesens tre årtier som selvstændig landmand, har det været nødvendig at vokse.

”Det har vi i hvert fald ment, at det var. Vi er blevet større, og vi har købt op, fordi vi kom til at tjene mindre og mindre på hver enhed. Skulle vi blive ved med at være her, så var vi nødt til at lave nogle flere enheder,” siger han.

Og netop udviklingen i landbruget har altid interesseret Bjarne S. Gravesen. Hans engagement i det politiske arbejde og i bestyrelsesarbejdet rækker tilbage til midt-80’erne, hvor han var formand for LandboUngdom i Thy. Siden kom han med i udvalget for økonomi og jura under den lokale landboforening, og da LandboThy blev stiftet i 2007, blev han formand for udvalget og dermed en del af bestyrelsen.
Drivkraften ligger i muligheden for at påvirke landbrugets fremtid og retning.
”Jeg har altid været politisk interesseret. Det har været vigtigt for mig, at være med til at præge udviklingen med de tiltag, der har været gennem årene. Det er jo en branche, som hele tiden er under forandring,” siger Bjarne S. Gravesen.

Og tiltag har der været mange af, for udviklingen i landbruget går stærkt, pointerer han.

”For bare 10 år siden ville jeg ikke have gættet, hvor vi står i dag. Strukturudviklingen er gået væsentlig hurtigere, end de fleste kan forestille sig – eller i hvert fald, hvad jeg kunne forestille mig. Og jeg tvivler på, at det stopper her,” siger han.

En af de helt store udfordringer bliver ifølge Bjarne S. Gravesen at få skabt holdbare rammer for fremtidens nødvendige generationsskifter.

”Det er jo særligt på finansiering, at der er store udfordringer for de unge. At komme med 20 procent til udbetaling er jo stort set umuligt, når ejendommene i dag koster både 20, 30 og mange flere millioner. Det er altså en model, der er svær at strikke sammen,” siger han.
Næste udfordring for landbruget er den allestedsnærværende grønne omstilling. Bjarne S. Gravesen er nervøs for, at den kommer med for stor hastighed mod de enkelt landbrug.
”Det er jo noget, vi prøver at leve op til, og det er vi også langt med. Jeg tror sagtens, vi kan leve op til de mål, der er sat,” siger han.

Men omstilling i landbruget kræver tid, og den tid skal være til rådighed, så landbruget ikke knækker nakken, mener han.

”Vi kan godt reducere vores klimaaftryk, men vi skal have mulighed for at afskrive og nedslide nogle af de ting, vi har i dag. På den måde bliver vi klar til at tage ny teknologi i brug – for der vil komme en masse, som vi slet ikke ved noget om endnu. Meget af det, som vi skal bruge til at opnå målene, er jo endnu ikke opfundet,” siger han .

Derfor håber Bjarne S. Gravesen, at politikerne husker, at omstilling ikke sker fra den ene dag til den anden. Landbruget vil gerne være med, men det skal også være muligt.

”Det er jo godt, at Danmark skal gå foran, men vi skal bare ikke gå så stærkt, at vi kvæler os selv rent lovgivningsmæssigt,” siger Bjarne S. Gravesen.

Kan landmændene ikke nå at komme med på klimavognen, så flytter produktionerne ud af landet. Og det bliver dyrt, mener han.

”Og så giver det altså ikke et mindre klimaaftryk. Tværtimod. Det flytter bare problemet, og det giver simpelthen ingen mening,” siger han.

Derfor er han også glad for, at Fjordland er blevet en realitet. En større og mere professionel organisation er nødvendig for at få ørenlyd blandt politikerne – og i resten af samfundet.

”En del af bevægegrunden for, at vi lavede Fjordland, var jo, at vi kunne komme til at stå stærkere politisk,” siger han og tilføjer:

”For det bliver bare ikke nemmere at være her som landmand. Vi skal være bedre til forklare os, fordi der bliver stadig længere imellem by og land. Derfor er det vigtigt, at vores organisation når langt ud, og at vi selv sørger for at have åbne døre, så vi kan vise vores landbrug frem,” siger han.

Bjarne S. Gravesen peger på dyreskuer og åbent landbrug, som fortsat vigtige redskaber.

”Selv i de små samfund er der stadig brug for, at vi har en tæt samfundskontakt, så vi kan forklare og vise, hvad vi rent faktisk gør. Når børnehaver og skoler ringer, så skal vi være åbne,” siger han.

Bjarne S. Gravesen bor på gården ved Øster Vandet i Thy med sin hustru Karin Sammen har de fire drenge mellem 21 og 28 år.
Læs de øvrige portrætter af vores bestyrelsesmedlemmer
Leif Graversen Bestyrelsesformand Fjordland

LEIF GRAVESEN

Formand
Læs portrættet her
Morten Agger 1. næsteformand Fjordland

MORTEN AGGER

1. Næstformand
Læs portrættet her

LARS KRISTENSEN

2. Næstformand
Læs portrættet her
Niels Holger Nordendahl Talsmand Kvæg Fjordland

NIELS HOLGER NORDENDAHL

Talsmand, kvæg
Læs portrættet her
Søren Bak Andersen Talsmand Svin Fjordland

SØREN ANDERSEN

Talsmand, svin
Læs portrættet her
Jens Erik Nielsen Talsmand Planter Fjordland

JENS ERIK NIELSEN

Talsmand, planter
Læs portrættet her
Morten Yde Kirk Talsmand Fjordland

MORTEN KIRK

Talsmand, miljø og natur
Læs portrættet her
Peter Just Talsmand Økologi Fjordland

PETER JUST

Talsmand, økologi
Læs portrættet her

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
mail@fjordland.dk
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram