Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

Portræt af Malene Bach Sevelsted

”Jeg synes, det giver mening at gøre indsats for landbrugets omdømme.”

Godt nok bor Malene Bach Sevelsted på en ejendom, der har 1250 årssøer med salg af syv kilos grise, men det er ikke i den del af landbruget, hun bruger størstedelen af sin tid.

Grisene er hendes husbond Jens’ beskæftigelse, og Malene Bach Sevelsted klarer den administrative del, men i modsætning til de fleste andre medlemmer af Fjordlands bestyrelse er hun ikke uddannet inden for landbruget.

”Jeg har jo en lidt skæv profil, og derfor syntes jeg faktisk også – da jeg blev valgt ind i den gamle Landboforeningen Limfjord – at det var ret fantastisk, at de var så modige at tage en kvinde nr. 2 ind – og så med en helt anden profil,” siger hun.
Malene Bach Sevelsted bestyrelsesmedlem Fjordland
Malene Bach Sevelsted har nemlig sin erhvervserfaring fra det kommunale og fra det private erhvervsliv. I 2015 blev hun selvstændig, og det var her, hun for alvor fik fingrene i det store landbrugsmaskineri. Men igen: på en anden måde end de fleste.
”Min berøringsflade med landbruget er jo selvfølgelig igennem min mand Jens, men 2015 startede jeg så min besøgsgård, der hedder Farmvisit,” fortæller hun
Hos Farmvisit er alle landbrugsdyr, store som små, samlet, så besøgende kan komme helt tæt på, hjælpe med at fodre dem og lære om landbruget og livet på landet.

De besøgende er institutioner af alle slags – både for børn, ældre og handicappede. Og fra maj til oktober er der desuden ”Åben gård” en gang om måneden, hvor familier fra byerne kommer forbi.

”Nogle gange har vi haft stole sat op foran rugemaskinen med kyllinger, og det er altså sjovt at se, hvordan børnene er helt optagede af æggene, der klækker. De glemmer både tid og mobiltelefoner,” siger Malene Bach Sevelsted og tilføjer:

”Og ofte er både forældre og bedsteforældre mindst lige så interesseret i dyrene,” siger hun.

Egentlig var hun i tvivl om, hvorvidt der ville være efterspørgsel på Farmvisit, men den tvivl er gjort til skamme. Selvom det ikke er en virksomhed, som Malene Bach Sevelsted spinder guld på, er den så godt besøgt, at hun må gentænke sit koncept.

”Jeg er lidt imponeret over, hvordan Farmvisit har udviklet sig, og det udfordrer faktisk stedet, at der nogle gange kommer rigtig mange mennesker. Så ingen tvivl om, at interessen for landbruget og for dyrene er der,” siger hun og tilføjer:

”Før i tiden kendte alle jo selv en landmand, men sådan er det bare ikke mere,” siger hun.
Netop afstanden mellem by og land er en af grundene til, at Malene Bach Sevelsted har startet Farmvisit, som ligger i forlængelse af parrets ”rigtige” gård i Hem ved Skive. For kontakten mellem samfund og landbrug er vigtigere end aldrig før.
”Det er så vigtigt at fortælle og vise den gode historie! Det at bo på landet er en livsstil og et samarbejde mellem generationer. At landmændene elsker deres dyr, deres jord, miljøet og klimaet. Og at vi faktisk forsøger at gøre en rigtig stor, fælles indsats for at passe på det hele,” siger hun.

Det er også noget af det, som Malene Bach Sevelsted vil arbejde for i bestyrelsen.

”Jeg vil forsøge at være bindeled mellem byen, bonden og borgen – og der taler jeg om Axelborg. Jeg synes, at det giver mening at gøre indsats for landbrugets omdømme. Heldigvis er det min opfattelse, at landbruget har et godt ry hos vores besøgende, og det skal vi fortsat arbejde på at gøre os fortjent til,” siger hun.

Ved siden af arbejdet med Farmvisit er Malene Bach Sevelsted desuden coach med særlige kompetencer inden for stress og personlig udvikling. Og netop personlig udvikling – og det at tage et socialt ansvar - er også en del af Farmvisit, hvor hun har tre fleksjobbere ansat.

”Jeg arbejder meget med at møde mennesker der, hvor de er. Det kan selvfølgelig være krævende at have fleksjobbere, fordi de skal have en del støtte og vejledning, men omvendt kan jeg jo se, hvor meget det gør for dem, at de er ude af systemet,” fortæller hun.
Også den del af sit arbejdsliv tager hun med ind i Fjordland. I fremtiden forudser Malene Bach Sevelsted nemlig et arbejdsmarked, der vil kræve, at der tages individuelle hensyn til medarbejderne.
”I det hele taget så tror jeg, at vi kigger ind i en fremtid, hvor vi som mennesker efterspørger, at det, vi laver, giver mening. Vi kigger ind i et arbejdsmarked, som kommer til at stille nogle helt andre krav til, hvordan vi vil arbejde, hvor meget, hvornår og hvor. Og ikke mindst hvad vi vil arbejde med,” siger hun.

Og her er det Fjordlands opgave at tage del i at sikre, at landbruget er gearet til den fremtid.

”Det gælder både i forhold til at rekruttere den næste generation, men også medarbejderne til rådgivningsdelen,” siger hun.

”Jeg mener, det er vores vigtigste opgave at sætte det lange lys på og stille spørgsmål. Med Fjordland har vi allerede nu etableret fundamentet for en succes i fremtiden, så nu er det bare at klø på,” siger hun og understreger, at Fjordlands gode start er en fortjeneste, som man bør takke ledelsen og medarbejderne for.

”De er virkelig engagerede, motiverede og præsterer på højt plan,” siger hun.

Derfor er hun også fortrøstningsfuld, når det kommer til fremtidens landbrug. Udfordringen bliver at turde at tænke nyt, selv når tingene går stærkt.

”Vi skal fortsat skal have mod på og styrke til at bevæge os under forandring. Vi skal turde bruge både det rationelle og intuitionen, så vi også vælger andet end de traditionelle løsninger,” siger hun.

Malene Bach Sevelsteds interesse for bestyrelsesarbejdet er stor, og hun håber, at hun med tiden kan engagere sig i endnu mere bestyrelsesarbejde med flere bestyrelsesposter og pladser i advisory boards – både i og uden for landbruget.

Malene Bach Sevelsted er gift med Jens og mor til to aktive fodbolddrenge.
Læs de øvrige portrætter af vores bestyrelsesmedlemmer
Leif Graversen Bestyrelsesformand Fjordland

LEIF GRAVESEN

Formand
Læs portrættet her
Morten Agger 1. næsteformand Fjordland

MORTEN AGGER

1. Næstformand
Læs portrættet her

LARS KRISTENSEN

2. Næstformand
Læs portrættet her
Niels Holger Nordendahl Talsmand Kvæg Fjordland

NIELS HOLGER NORDENDAHL

Talsmand, kvæg
Læs portrættet her
Søren Bak Andersen Talsmand Svin Fjordland

SØREN ANDERSEN

Talsmand, svin
Læs portrættet her
Jens Erik Nielsen Talsmand Planter Fjordland

JENS ERIK NIELSEN

Talsmand, planter
Læs portrættet her
Morten Yde Kirk Talsmand Fjordland

MORTEN KIRK

Talsmand, miljø og natur
Læs portrættet her
Peter Just Talsmand Økologi Fjordland

PETER JUST

Talsmand, økologi
Læs portrættet her
Thorleif Bjerre Talsmand Økonomi & Ledelse Fjordland

THORLEIF BJERRE

Talsmand, økonomi og virksomhedsledelse
Læs portrættet her
Bjarne Gravesen bestyrelsesmedlem Fjordland

BJARNE S. GRAVESEN

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her
Jesper Lousdal bestyrelsesmedlem Fjordland

JESPER LOUSDAL

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her
Kristian Abildgaard

KRISTIAN ABILDGAARD

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her
Kristian Boel Østergaard bestyrelsesmedlem Fjordland

KRISTIAN BOEL KJÆR ØSTERGAARD

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram