”Min berøringsflade med landbruget er jo selvfølgelig igennem min mand Jens, men 2015 startede jeg så min besøgsgård, der hedder Farmvisit,” fortæller hun
Hos Farmvisit er alle landbrugsdyr, store som små, samlet, så besøgende kan komme helt tæt på, hjælpe med at fodre dem og lære om landbruget og livet på landet.
De besøgende er institutioner af alle slags – både for børn, ældre og handicappede. Og fra maj til oktober er der desuden ”Åben gård” en gang om måneden, hvor familier fra byerne kommer forbi.
”Nogle gange har vi haft stole sat op foran rugemaskinen med kyllinger, og det er altså sjovt at se, hvordan børnene er helt optagede af æggene, der klækker. De glemmer både tid og mobiltelefoner,” siger Malene Bach Sevelsted og tilføjer:
”Og ofte er både forældre og bedsteforældre mindst lige så interesseret i dyrene,” siger hun.
Egentlig var hun i tvivl om, hvorvidt der ville være efterspørgsel på Farmvisit, men den tvivl er gjort til skamme. Selvom det ikke er en virksomhed, som Malene Bach Sevelsted spinder guld på, er den så godt besøgt, at hun må gentænke sit koncept.
”Jeg er lidt imponeret over, hvordan Farmvisit har udviklet sig, og det udfordrer faktisk stedet, at der nogle gange kommer rigtig mange mennesker. Så ingen tvivl om, at interessen for landbruget og for dyrene er der,” siger hun og tilføjer:
”Før i tiden kendte alle jo selv en landmand, men sådan er det bare ikke mere,” siger hun.
Netop afstanden mellem by og land er en af grundene til, at Malene Bach Sevelsted har startet Farmvisit, som ligger i forlængelse af parrets ”rigtige” gård i Hem ved Skive. For kontakten mellem samfund og landbrug er vigtigere end aldrig før.
”Det er så vigtigt at fortælle og vise den gode historie! Det at bo på landet er en livsstil og et samarbejde mellem generationer. At landmændene elsker deres dyr, deres jord, miljøet og klimaet. Og at vi faktisk forsøger at gøre en rigtig stor, fælles indsats for at passe på det hele,” siger hun.
Det er også noget af det, som Malene Bach Sevelsted vil arbejde for i bestyrelsen.
”Jeg vil forsøge at være bindeled mellem byen, bonden og borgen – og der taler jeg om Axelborg. Jeg synes, at det giver mening at gøre indsats for landbrugets omdømme. Heldigvis er det min opfattelse, at landbruget har et godt ry hos vores besøgende, og det skal vi fortsat arbejde på at gøre os fortjent til,” siger hun.
Ved siden af arbejdet med Farmvisit er Malene Bach Sevelsted desuden coach med særlige kompetencer inden for stress og personlig udvikling. Og netop personlig udvikling – og det at tage et socialt ansvar - er også en del af Farmvisit, hvor hun har tre fleksjobbere ansat.
”Jeg arbejder meget med at møde mennesker der, hvor de er. Det kan selvfølgelig være krævende at have fleksjobbere, fordi de skal have en del støtte og vejledning, men omvendt kan jeg jo se, hvor meget det gør for dem, at de er ude af systemet,” fortæller hun.