NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKontakt

Portræt af Peter Just, Talsmand Økologi

”Vi kommer til at tænke helt anderledes fremadrettet, og jeg er da helt sikker på, at økologi vil bestå.”

Det faktisk først nu, at Peter Just, Fjordlands talsmand for økologi, skal rigtigt i gang. For to år siden kom han med i bestyrelsen i Lemvigegnens Landboforening, da han blev valgt som formand for kvægudvalgt, men så kom corona.

”Så vi har faktisk først haft det første reelle kvægmøde her i efteråret, og der har endnu ingen kvægarrangementer været,” siger han.

Peter Just sidder fortsat også med i kvægudvalget i Fjordland.

”Jeg kom jo oprindelige med i kvægudvalget i Lemvig, fordi jeg syntes, at kvægrådgivningen var interessant,” siger han.

Peter Just Talsmand Økologi Fjordland
”Og så har jeg jo siden fået et indblik i selve bestyrelsesarbejdet, og jeg synes virkelig, at det er spændende at være med til at tage beslutninger, som også forhåbentlig kan flytte på tingene for os landmænd,” siger han.

Derfor takkede Peter Just, som eneste økolog i Fjordlands bestyrelse, også ”ja” til at blive talsmand for økologi.

”Min vigtigste opgave er jo at sørge for, at der bliver skabt fokus på økologi-rådgivning, både iht. husdyrhold og planter,” siger han.

Og selvom han er enlig økolog i bestyrelsen, så har han også stor indsigt i konventionel drift. Det er nemlig bare fem år siden, han selv lagde sit landbrug om. Hans ejendom købte han tilbage i 2005 og har siden udvidet fra 100 køer og 120 hektar til i dag at have 340 køer og drive 440 hektar.

”Og vi havde et ønske om at udvikle ejendommen – og det har vi jo stadig – men dengang overvejede vi, om vi skulle have flere køer for at tjene flere penge, eller om vi kunne lave lidt om på det, vi allerede havde, og så hæve indtjeningen ad den vej,” fortæller Peter Just.
Det var primært de gode priser på økologisk mælk, der fristede.
”Det var med til at give sparket, men vi havde da igennem tiderne flere gange regnet på, om det kunne være en god idé. Og i dag er vi glade for skiftet,” siger han.

Forventningerne om den øgede indtjening er blevet indfriet, fortæller Peter Just. Men vejen dertil har ikke været uden udfordringer.

”Det er faktisk først i år, at vi synes, det spiller for os. Det tager tid at omlægge sig, både for os og for vores dyr,” siger Peter Just.

Han havde f.eks. ikke regnet med, at han først skulle lære sine køer at spise græs, men det viste sig at være en stor udfordring.

”Vi tænkte, at det var nemt bare at jage en ko udenfor, og så ville den begynde æde, men det gør den altså ikke, når den ikke er vant til det. Den skal først lære, og det tager tid,” fortæller Peter Just.

De første to år var den økologiske landmand flere gange ved at smide håndklædet i ringen, men i dag er han glad for, at han stod skiftet igennem. Alligevel tror han ikke på, at økologisk produktion kommer til at vokse eksplosivt, heller ikke i en grøn fremtid.

”På den politiske dagorden står økologi godt nok højt, men når jeg kigger på, hvad forbrugeren – og det kan godt være, de siger noget andet - men når jeg ser på, hvad de rent faktisk køber, så tænker jeg altså ikke, at det vokser så voldsomt, som nogen ønsker sig. I hvert fald ikke, når det kommer til mælk,” siger han.
Peter Justs bud er, at det bliver andre ting som plantebaserede fødevarer – økologisk havredrik og lignende, der kommer til at fylde
”Jeg tror, at nogle af dem, der har købt økologisk i mange år, begynder at spise mere plantebaseret. På den måde går de væk fra mælk og andre økologiske, animalske produkter. Måske kommer nye forbrugere til, men jeg tror ikke, at efterspørgslen på f.eks. økologisk mælk kommer til vokse vildt og voldsomt. Måske stille og roligt og lidt over tid. Men ikke voldsomt,” siger han.

Til gengæld er han ikke i tvivl om, at der kommer en efterspørgsel på økologiske, plantebaserede varer.

”Og forbrugerne kunne nok også komme dertil, hen ad vejen, at de gerne vil betale for, at de varer er økologiske og danske,” siger han.

Så når Peter Just tænker på sine opgaver som talsmand for økologi, er det også markdriften, han forventer kommer til at veje tungest.

”Også fordi den største forskel i driften ligger i marken. Selvfølgelig er der også forskel i selve mælkeproduktionen, men det er klart planteavlen, der kræver det største fokus,” siger han.

Og selvom han ikke nødvendigvis tror på, at alle økologi kommer til at fylde hele landskabet i fremtiden, så tror han på, at det vil bestå.

”Lige nu er der stort omskifte i tingene, som vi ellers har været vant til at gøre dem. Vi kommer til at tænke fuldstændig anderledes fremadrettet, og jeg er da helt sikker på, at økologi vil bestå. Men dertil at sige, det kommer til at vokse voldsomt … det tror jeg bliver svært. Måske kommer der en mellemting i stedet for,” siger han og fortsætter:

”Men snakker vi om klima, så tænker jeg, at vi måske har en lille fordel i at være økologer, når det kommer til at håndtere de tiltag, som fremtiden bringer. Jeg tror i hvert fald, at vi står mindst ligeså godt rustet til fremtiden ved at være økologer,” siger han.

Peter Just er 40 år og bor med sin hustru og to sønner på gården ved Linde mellem Holstebro, Struer og Lemvig. Både hans far og bror driver desuden ligeledes landbrug med økologisk mælkeproduktion.
Læs de øvrige portrætter af vores bestyrelsesmedlemmer
Leif Graversen Bestyrelsesformand Fjordland

LEIF GRAVESEN

Formand
Læs portrættet her
Morten Agger 1. næsteformand Fjordland

MORTEN AGGER

1. Næstformand
Læs portrættet her

LARS KRISTENSEN

2. Næstformand
Læs portrættet her
Niels Holger Nordendahl Talsmand Kvæg Fjordland

NIELS HOLGER NORDENDAHL

Talsmand, kvæg
Læs portrættet her
Søren Bak Andersen Talsmand Svin Fjordland

SØREN ANDERSEN

Talsmand, svin
Læs portrættet her
Jens Erik Nielsen Talsmand Planter Fjordland

JENS ERIK NIELSEN

Talsmand, planter
Læs portrættet her
Morten Yde Kirk Talsmand Fjordland

MORTEN KIRK

Talsmand, miljø og natur
Læs portrættet her

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
mail@fjordland.dk
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram