NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKontakt

Udsædsberegner

Ved du, hvor meget udsæd, du skal bruge til dine marker?

Udbyttet bliver større, og økonomien bliver bedre. Det er styrken ved Fjordlands udsædsberegner.

Med Fjordlands udsædsberegner kan du hurtigt og nemt få et overblik over, hvor meget udsæd du har brug for på dine marker. Udsædsberegneren udmærker sig ved at kunne beregne den optimale udsædsmængde i mange forskellige afgrøder. Det gælder også hybridsorter og økologiske marker - hvor hidtidige udsædsberegnere har været målrettet få afgrøder.

Og så er den naturligvis i stand til at tage rigtig mange forhold i marken i betragtning, når mængden af udsæd skal beregnes. Udsædsberegneren tager udgangspunkt i mange faktorer bl.a. såtidspunkt, jordtype, forfrugt, såbedskvalitet, udlæg, maltbyg, grynhavre etc. Klik her for at beregne.

Udsædsberegneren gør det kort og godt muligt på én gang og hurtigt at få et overblik, der viser, hvilken mængde sæd, der skal bruges i forskellige afgrøder og under forskellige betingelser.
Brug beregneren her

Sår man for lidt, går det ud over udbyttet, og sår man for meget, øges risikoen for lejesæd.

Udsædsberegneren gør det kort og godt muligt på én gang og hurtigt at få et overblik, der viser hvilken mængde sæd, der skal bruges i forskellige afgrøder og under forskellige betingelser.

Husk at vi også foretager udsædsanalyser

Hvis du bruger eget udsæd, eller udsæd der har lagt i mere end et år, anbefaler vi, at der laves spireanalyse og evt. analyseres for udsædsbårne sygdomme. Tag gerne selv en prøve på ca 0,5 kg og kom ind til os med den. Vi hjælper meget gerne.

Kan jeg virkelig nøjes med så lidt?

Det er en kommentar, som Peter Westphael, planterådgiver hos Fjordland, tit har hørt, når han taler med landmænd om, hvor meget såsæd de skal bruge pr. hektar.

Derfor har Fjordland udviklet en beregner, som hjælper landmanden med at fortælle, hvor stor eller lille mængde han skal bruge.

Det er langt fra udsædvanligt, at en landmand kan regulere udsædsmængden med 50 kg. udsæd pr. hektar. Det flytter let 150 kroner pr. hektar - dette alene for udsæden. Derudover kommer den dyrkningsmæssig gevinst, der er ved at etablere den optimale plantebestand.

Du har også mulighed for at anføre, om det er en seksradet vinterbygsort, og om der sås vinterhvede efter frøgræs.

For landmanden er det vigtigt at få udsået den rette mængde korn, da det har stor betydning for plantevæksten og i sidste ende økonomien.

Et for lille plantetal giver tynde marker med dårlig konkurrence og lavere udbytte.

For mange planter giver potentielt lejesæd og koster landmanden for meget i såsæd. 50 kg såsæd koster let 150 kr. Det er også vigtigt at tage højde for alle de lokale forhold, der påvirker plantetallet i marken. Så udsædsberegneren er kun vejledende, men giver et rigtig god bud på den rigtige udsædsmængde.

Undgå lejesæd

Lejesæd er blot et af de problemer, man kan komme til at døje med, hvis man ikke får etableret det optimale plantetal. Ved brug af Fjordlands udsædsberegner skal man tage stilling til følgende:

Sådato

Såbedskvalitet

Jordtype

Tusindkornsvægt

Hybridernes unitstørrelse

Peter Westphael

"Udsædsmængden har stor betydning for plantevæksten i løbet af vækstsæsonen, og dermed også for økonomien. Derfor er det vigtigt, at udsædsmængden tilpasses forholdene på den enkelte mark"

PETER WESTPHAEL 

Planterådgiver

Direkte: 96153000

Mail: pwe@fjordland.dk

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
mail@fjordland.dk
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram