NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKontakt

Portræt af Kristian Abildgaard

”Hvis man vil have indflydelse, er man nødt til at stille op. Det hjælper ikke at stå ude på kanten og råbe.”

Da 41-årige Kristian Abildgaard for et par år siden blev spurgt, om han ville stille op til bestyrelsen i det, der dengang var Landboforeningen Limfjord, var han ikke i tvivl – selvfølgelig ville han det.

”Jamen, det er jo ret enkelt. Jeg blev spurgt, og så stillede jeg op. Sådan er det,” siger han kortfattet og med et grin.

Kristian Abildgaard behøvede ikke meget betænkningstid, for hvis man ønsker sig forandring, så kan det ikke nytte noget at holde sig udenfor med armene over kors, mener han.

”Hvis man vil have indflydelse, er man nødt til at stille op. Det hjælper ikke at stå ude på kanten og råbe. Man er nødt til at være med, hvor det sker. Min drivkraft er at være med til at præge udviklingen, og det synes jeg virkelig også, vi har gjort det seneste års tid,” siger han.
Kristian Abildgaard
For Kristian Abildgaard, der driver sin gård med 170 malkekvæg i Salling med udsigt til Limfjorden, har fusionen flere store fordele.
”Vi bliver stærkere sammen. Der er en sammenhængskraft omkring Limfjorden, og vi har nogenlunde samme interesser hele vejen rundt. Det er bare vigtigt at få samlet flere medlemmer om at løfte den politiske opgave. Vi havde ikke kræfterne før, men det har vi fået,” siger han.
For i en tid, hvor antallet af aktive landmænd skrumper ind, er det vigtigt at stå sammen. Og det er i øvrigt også nødvendigt, påpeger Kristian Abildgaard – både for at veje tungere på den politiske vægtskål, men også for at løfte rådgivningsopgaven.

”For mig er det vigtigste nok, at rådgivningen er sikret. Vi bliver jo færre og færre til at betale den samme kage - det kan ikke undgås. Så fusionen har været vigtig i forhold til at kunne løfte en stærk rådgivning og tiltrække de rette folk til opgaven. Det kan man ikke, hvis man bliver for lille,” siger han.

Og rådgivning bliver der behov for i tiden, der kommer. Selv er Kristian Abildgaard ikke meget for at se ind i fremtidens landbrug og gætte på, i hvilken retning det vil bevæge sig, men ét er sikkert – der kommer til at ligge en kæmpe opgave i at omsætte den jord, der bliver ledig efter den ældre generation af landmænd.
”Hvis man kigger på alder, så er der jo utrolig meget jord, som skal omsættes inden for de næste 10 år, og det bliver spændende at se, hvordan det bliver løftet: Om der kommer nogle unge mennesker, der er villige og har muligheden for at løfte det? Eller om det ryger på kapitalfondshænder eller udenlandske hænder det hele,” siger Kristian Abildgaard.
For ét er, at kapitalfonde og investorer viser interesse for den sikre investering, det er at opkøbe jord – noget andet er, hvem der så skal drive den selvsamme jord.

”De kapitalfonde og investorer, der køber jord, fordi det er en god forretning, skal jo huske på, at der også skal være nogen til at passe jorden,” siger Kristian Abildgaard og fortsætter:

”Det er nødvendigt, hvis de skal forrente den høje pris, som de giver i dag. Hvis der ikke er nogen til at passe jorden, så skal det ligge brak, og så tror jeg ikke, at regnestykket er det samme,” siger han.

Og det er ikke, fordi Kristian Abildgaard vil snakke jordpriserne ned.

”Men jeg er i hvert fald ikke fortaler for, at prisen skal snakkes voldsomt op. Der er nogle, der forudser store jordprisstigninger, men det tror jeg simpelthen ikke på,” siger han.

Til gengæld tør han godt gætte på, at klimadagsordenen fortsat vil fylde.

”Det går jo nok ikke af mode. Men ellers er det svært at se ind i fremtiden. Der er ikke andet for end at prøve at følge med på det, der kommer. Og måske også være en lillebitte smule foran i stedet for at halte bagefter, og det kræver nogle muskler, som jeg også synes, vi har fået med Fjordland,” siger Kristian Abildgaard.

Ifølge ham er Fjordlands største opgave at sikre de rette rammevilkår for landbrugets fremtid – uanset hvordan den kommer til at se ud. Men hvis organisationen skal have mulighed for at følge med og måske endda også være foran udviklingen, så kræver det også noget af medlemmerne, mener Kristian Abildgaard.
”De er nødt til at melde ind, hvis der er noget under opsejling. Man kan ikke bare læne sig tilbage og forvente, at foreningen kan opfange alting. Det kræver en fælles indsats,” siger han.
”Det handler igen om at være foran. Det er vigtigt, at medlemmerne kommer ud af busken fra begyndelsen i stedet for at stå et halvt år senere og brokke sig over, at vi som forening ikke har gjort noget. Man er nødt til som medlem at hjælpe lidt til,” siger han.

Kristian Abildgaard selv driver en ejendom med 170 malkekvæg og 240 hektar jord. Han overtog gården efter sin far og har været med i driften siden 2007. Gården har været i familiens hænder, siden hans oldefar købte den.

”Vi er ikke verdens største landbrug, men vi er godt tilpas med størrelsen, og vi kan tjene penge på det,” siger han, og fortæller, at hverdagen som landmand har altid tiltalt ham.

”Hvis jeg skulle lave det samme hver dag, ville jeg blive idiot, så det er nok alsidigheden, der tiltrækker mig. Som landmænd er vi afhængige af årstiderne og det vejr, der kommer til os – og de udfordringer det giver. Vi må tage arbejdet, som det kommer hen ad vejen,” siger han.

Kristian Abildgaard er gift og har fire børn.
Læs de øvrige portrætter af vores bestyrelsesmedlemmer
Leif Graversen Bestyrelsesformand Fjordland

LEIF GRAVESEN

Formand
Læs portrættet her
Morten Agger 1. næsteformand Fjordland

MORTEN AGGER

1. Næstformand
Læs portrættet her

LARS KRISTENSEN

2. Næstformand
Læs portrættet her
Niels Holger Nordendahl Talsmand Kvæg Fjordland

NIELS HOLGER NORDENDAHL

Talsmand, kvæg
Læs portrættet her
Søren Bak Andersen Talsmand Svin Fjordland

SØREN ANDERSEN

Talsmand, svin
Læs portrættet her
Jens Erik Nielsen Talsmand Planter Fjordland

JENS ERIK NIELSEN

Talsmand, planter
Læs portrættet her
Morten Yde Kirk Talsmand Fjordland

MORTEN KIRK

Talsmand, miljø og natur
Læs portrættet her
Peter Just Talsmand Økologi Fjordland

PETER JUST

Talsmand, økologi
Læs portrættet her
Thorleif Bjerre Talsmand Økonomi & Ledelse Fjordland

THORLEIF BJERRE

Talsmand, økonomi og virksomhedsledelse
Læs portrættet her
Bjarne Gravesen bestyrelsesmedlem Fjordland

BJARNE S. GRAVESEN

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her
Jesper Lousdal bestyrelsesmedlem Fjordland

JESPER LOUSDAL

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
mail@fjordland.dk
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram