Start ét sted, nemlig dér hvor det giver mening for præcis dig. Sådan råder vi landmænd, som gerne vil prøve kræfter med præcisionsjordbrug.
Der er de senere år kommet en del fokus på præcisionsjordbrug, og interessen herfor er ikke blevet mindre af, at
Landbrugsstyrelsen sammen med
Landbrug & Fødevarer undersøger muligheden for at anvende præcisionslandbrug som et virkemiddel til den fremtidige målrettede regulering.
Men præcisionslandbrug er mere end blot mulig opfyldelse af lovkrav.
Mange tænker straks noget med GPS, faste kørespor, vækstregulering, gødskning og udsæd, der kan gradueres indenfor relativ få kvadratmeter.
Men præcision kan have flere niveauer, og handler også om at tage hensyn til variationer og vækstbetingelser på markniveau, hvilket i høj grad rimer på godt håndværk.
Hvis man som landbruger ikke er klar over, hvor meget gylle man har i tanken, og hvad der er blevet kørt ud på den enkelte mark, samt hvad indholdet af dette er, så kan man dybest set ikke bruge en GPS til andet end pynt.
Præcision handler i første omgang om, at opnå viden om, hvad man har at gøre med. Hvor meget gylle er der kørt ud, hvad er indholdet i den, og hvilke forhold er den bragt ud under.
Indholdet i gyllen kan bestemmes ud fra en gylleanalyse, og effekten kan man få hjælp til at beregne med et gratis it-værktøj, Gylleeffekt, som SEGES står bag.
I værktøjet kan man let indsætte de data, man har fra sin analyse, samt udbringningstidspunkt og metode, og så få et godt bud på, hvor stor en udnyttelse man har opnået af det udbragte kvælstof.
På den måde kan man på et oplyst grundlag omfordele handelsgødning til andre marker og eventuelt spare gødning og dermed penge.