Portræt af næstformand Morten Agger
”Det er nok ikke så vestjysk at sige, men jeg synes faktisk, det er virkelig fedt at være en del af Fjordland”
Slægtsgården ligger lige uden for Klinkby nordvest for Lemvig, og Morten Agger, der er 43 år og næstformand i det nyetablerede Fjordland, startede som selvstændig landmand allerede i 2004. Siden har både gården og dens landmand udviklet sig, og bestanden er vokset fra 60 til 400 køer.
”Når jeg ser tilbage, så havde det ikke gjort noget, hvis jeg var lidt ældre, før jeg startede,” siger Morten Agger med et slet skjult grin.
”Men det har været en spændende rejse. Jeg har ikke fortrudt noget, fordi jeg har altid gerne villet være landmand. Og det vil jeg stadig. Det er et spændende erhverv, som indimellem har store udfordringer, og det er dem, vi skal hjælpe hinanden med at løse,” siger han.
Med Fjordland får vi en større palet, og det skal vi bruge...
Og netop det med at hjælpe hinanden er blevet mere vigtigt. Derfor er Fjordland også den helt rigtige vej at gå.
”Vi kunne se i Lemvig, at der var ting, som vi gerne ville gøre bedre, men vi var nødt at være en større flok for at kunne løfte det,” fortæller Morten Agger.
Han peger særligt på specialrådgivning, herunder rådgivning inden for nicheproduktion, planteavl, reduceret jordbehandling, præcisionslandbrug og meget mere.
”Det havde vi ikke kunnet løfte alene i Lemvigegnens Landboforening. Vi havde simpelthen ikke haft kunder nok. Med Fjordland får vi en større palet, og det skal vi bruge,” siger han.
Morten Agger var netop en af initiativtagerne til det, der i dag er blevet til et samlet Fjordland. Ideen om sammenlægningen havde vokset i hans egen ”baghave” i flere år.
En af grundstammerne er at vi har et stærkt rådgivningsorgan, der ser de nyeste muligheder og er klar på at tage de nye ting ind
”Jeg tror, at flere af os tænkte, at vi kunne være et godt match, og det har allerede været en god rejse. Jeg er glad for den måde, vi er kommet i gang på og den måde, som bestyrelsen samarbejder. Det er virkelig tilfredsstillende at se, hvordan alle i organisationen arbejder seriøst med alting,” siger han.
Fjordlands kapacitet er for alvor vigtig de kommende år, når landbruget sammen med resten af samfundet skal finde sin vej igennem den grønne omstilling, mener Morten Agger.
”Vi skal sørge for, at vores medlemmer kommer med på omstillingen og finder de muligheder, der kan være spændende for dem. Vi er nødt til at være forandringsparate, og er vi ikke det, så bliver vi koblet af,” siger han.
”Og en af grundstammerne i den opgave er netop, at vi har et stærkt rådgivningsorgan, der ser de nyeste muligheder og er klar på at tage de nye ting ind,” siger han.
Selv gik Morten Agger ind i bestyrelsesarbejdet i Lemvigegnens Landboforening i 2007 og blev formand i 2019. Foreningsarbejde har altid været en del af hans hverdag, og han er med sine egne ord: Kendt for at være en, der tør sige sin mening. Og stå ved den.
”Jeg har altid deltaget aktivt i debatten. Jeg kan godt lide, at man er med til at påvirke noget og sætte en retning,” siger han.
Samtidig er det vigtigt for Morten Agger at få alle landmænd med og ikke kun at være bestyrelsesmedlem for de få.
Feedback fra medlemmerne er virkelig vigtig
”Der er ikke en driftsgren, der skal have mere tid end en anden. Jeg er selv mælkeproducent, men jeg gør meget ud af at se alle de udfordringer, der måtte opstå” siger han.
Derfor er den største motivation for hans arbejde i Fjordland også kontakten med organisationens medlemmer.
”Når medlemmerne kontakter mig med udfordringer, som jeg kan være behjælpelig med at få en afklaring på, finde løsning på eller være med til at sætte spørgsmålstegn ved nogle ting i debatten, så motiverer det virkelig. Det er drivkraften for mig,” siger han og pointerer:
”Feedback fra medlemmerne er virkelig vigtig.”
Og sådan er det egentlig også hjemme på Morten Aggers eget landbrug, hvor der er fire ansatte foruden ham selv. At pleje medarbejderne og sørge for skabe en god arbejdsplads har altid været vigtigt for ham.
Han er lidt stolt af, at Lemvig Kommune mandag modtog en pris fra Landbrug og Fødevarer – nemlig prisen som den mest erhvervsvenlige kommune over for landbruget.
”Fordi en stor del af det, kommer af det her tætte samarbejde, som vi har haft med kommunen. Og det ønsker vi jo bare at få bredt ud i hele Fjordland,” siger Morten Agger.
I virkeligheden handler arbejdet med Fjordland i høj grad om at tage det bedste fra de tre foreninger og optimere det sammen, forklarer han.
”Det vil give en rigtig god dynamik og en god butik. Den professionelle tilgang, som vi har i Fjordland skal komme alle medlemmer og kunder til gode, og det tror jeg også, at den gør,” siger han.
Den allerførste opgave er at sørge for, at Fjordland bliver til én enhed. Og det arbejde er godt på vej, fortæller Morten Agger.
”Vi er blevet ”vi” i bestyrelsen, og det er hurtigt, at vi er blevet det. Vi sidder ikke til bestyrelsesmøderne og siger ”Skive, Lemvig og Thisted”. Vi gør det her sammen til samtlige landmænds bedste i vores område,” siger han.
Og det samlede formandskab har også allerede fundet melodien, fortæller han.
”Vi kender allerede hinandens styrker og svagheder, og vi er til for at hjælpe hinanden. Nu er vi tre til at suge ting ind, vi supplerer hinanden rigtig godt. Og det er fedt. Det er måske ikke så vestjysk at sige, men jeg synes faktisk, det er ret fedt at være en del af Fjordland,” siger Morten Agger.
Læs også portrætterne af
LEIF GRAVESEN
Formand
”Som regional forening er den største opgave, vi står over for, alle de tiltag, der kommer omkring Limfjorden i forhold til miljøregulering. Det er virkelig en hård opgave at få den italesat ved politikerne".
LÆS PORTRÆTTET HERLARS KRISTENSEN
2. næstformand
”Det med at arbejde i foreningsregi har altid motiveret mig. Og at vi som landmænd kan stå sammen og få en stærkere stemme over til dem, som lovgiver - det er vigtigt” .
LÆS PORTRÆTTET HER