Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

24. januar 2023

Tag med til opstartsmøde for pløjefri grovfoder ERFA

Kvægbrug har tidligere været beriget med marker, som blev tildelt store mængder dybstrøelse kombineret med meget græs i sædskiftet. Det betød, at marker på kvægbrug lå i toppen, når man talte om et højt kulstofindhold og en god jordstruktur.

Men sådan er det ikke i dag…
Med tiden er de fleste kvægbrug gået over til helt andre systemer, der gør, at mængden af dybstrøelse, som tidligere blev tilbageført til markerne, er gået kraftigt ned, mens sædskiftet i dag bliver præget at store mængder majs, hvor langt det meste af afgrøden fjernes ved høst.

Det betyder, at flere og flere oplever sandflugt på de lettere jorder, mens andre oplever overfladeerosioner på jorden mellem majsrækkerne. For begges vedkommende er der tale om enorme mængder af næringsstoffer, der pludselig ender andre steder end der, hvor de er tilsigtet.

Samtidig kræver majsen en løs jord for at kunne etablere sig, hvilket betyder at jordbearbejdningen i stigende grad er blevet intensiveret i takt med at jordens omsætning spiddes op og indholdet af kulstof/humus ”brændt af”. Det betyder, at vi på sigt vil oplevet et øget behov for mere trækkraft, flere sliddele, flere timer bag rattet, et øget brændstofforbrug mv. for at kunne klargøre vores jord forud for etablering – hvilket må siges ikke at været optimalt.
Søren Brogaard Christensen, der er medlem i ERFA gruppen fortæller:
”Når man er kvægbonde skal man næsten undskylde, at man har interesse for jorden – men sådan er det ikke i vores pløjefri grovfodergruppe. Her kan vi li´ at dele erfaringer og viden med hinanden. Hvorfor skal vi ikke også forsøge at springe hen over de fejl, som andre har gjort sig under vejs, hvis vi har muligheden for det?”
I vores pløjefri grovfoder Erfa tager vi disse udfordringer meget alvorlige og sætter fokus på, hvad vi kan gøre for at forbedre jordens tilstand, mens vi samtidig tjener penge og nedbringer omfanget af jordbearbejdningen. Målet er umiddelbart ikke at øge udbyttet, men derimod at sikre et mere stabilt udbytte hen over årene, mens vi samtidig foretager en mindre indsat i form af jordbehandling.

I gruppen arbejdes der med forskellige strategier og et varieret sædskifte kombineret med et spændende brug af alternative efterafgrøder for at tage bedre hånd om vores jord som dyrkningsmedie og derved også sikre, at vi ikke fortsætter den negative udvikling.
Reduceret jordbehandling Fjordland
Samtidig har vi stor fokus på det aktuelle udgangspunkt i marken hos hver enkelt deltager i gruppen, og der udvises stor forståelse for, at jordens udgangspunkt kan være meget varieret. Det betyder, at den faglige sparring mellem deltagerne er høj, og at der til møderne kommer mange spændende løsningsmuligheder på banen.
Søren Brogaard Christensen, fortsætter:
”Erfagruppen har givet mig noget, jeg længe har været på udkig efter, for det er ikke ret nemt at få viden om pløjefri grovfoder, og for mig at se, er der heller ikke ret mange, der reelt ved hvordan vi fx inddrager og anvender de forskellige efterafgrødearter på kvægbrug. Vi har brug for noget nyt input – det er på tide, at vi gør noget andet end bare at pløje.”
Møderne krydres med faglige indspark og små øjenåbnere, der tilsammen skaber en god dynamik i gruppen og løbende bringer nye ting på banen, når vi senere mødes hos en ny deltager i gruppen hen over sæsonen.

Så tag endelig med til vores opstartsmøde 1. marts - du kan læse mere om programmet for dagen og hvor vi mødes, ved at klikke videre her...

Deltag i opstartsmødet for vores pløjefri grovfoder ERFA gruppe

Alle med interesse i pløjefri grovfoder er velkomne 

LÆS MERE OG TILMELD DIG HER
Dorthe Lisby
"Jeg håber at se rigtig mange til vores opstartsmøde. Tag med og se om det er noget for dig..."

DORTHE LISBY

Planterådgiver og specialist i pløjefri grovfoder
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram