”Man får jo et indblik i, hvordan organisationerne er bygget op, og hvor meget arbejde Landbrug & Fødevarer egentlig gør for landbruget. Det tænker man ikke over, når man går hjemme på gården - at der bliver gjort sådan et kæmpe stykke arbejde inde på Axelborg”.
Det var også fællesskabet, der trak:
”Jeg kom til at snakke med andre, der driver landbrug, ligesom jeg gør det, og det er ret interessant, også at snakke med folk på tværs af landet,” siger han.
Generelt ligger der i øvrigt et stort fællesskab i at drive et deltidslandbrug.
”Det er simpelthen så berigende på så mange måder. Der er virkelig mange gode oplevelser forbundet med det,” siger han.
Sejr Bisgaards eget landbrug rummer 25 hektar land med planteavl. Tidligere har han også haft grise, men i øjeblikket er den del af produktionen på pause.
”Så nu har vi ren planteavl. Vi har raps, hvede, vinterbyg, vårbyg og havre. Vi har kun 25 hektar, så det flytter en tak hvert år. Vi laver selv det hele – høster, sår og pløjer. Det er med lidt ældre maskiner, men det fungerer godt, fordi jeg selv kan lave det,” siger han.
Den største udfordring for deltidslandmænd er nemlig at holde økonomien kørende. For med hensyn til udgifter og krav er der ikke stor forskel på små og store landbrug.
”Vores største udfordring som små landbrug er omkostningerne. Det er klart, at vi kommer til at købe dyrere gødning, såsæd og kemikalier, fordi vi køber små mængder. Dengang vi afleverede grise, kom vi også af med et større gebyr, fordi de hellere vil fylde lastbilen, end de bare vil hente 20 grise,” siger han.
Og sådan er det hele vejen igennem:
”Så vi kommer til at betale forholdsvist meget. Og når vi skal lave gødningsregnskab og gødningsplaner er det det samme. Om der står 40 hektar eller 4 hektar er jo ligegyldigt. Men det er jo billigere, når man kan brede udgifterne ud over flere hektar.”
Derfor tænker Sejr Bisgaard også meget over at holde udgifterne nede. F.eks. er han selv ved at opføre et nyt maskinhus på 600 kvadratmetre. Det kommer til at tage tre år, men så bygger han også selv det hele.
”Jeg kan jo godt lide at gå og arbejde med det, så det passer mig rigtig fint,” siger han og peger på, at maskinhuset måske ikke kommer til at fungere som sådan alligevel.
”Måske bliver det lavet sådan, at jeg kan have grise i dybstrøelse. Jeg savner at have dyr, men jeg blev lidt træt af de gamle stalde - de var for umoderne,” siger han.
For selvom man er landmand på deltid, kan man jo godt følge med udviklingen. Og når det kommer til danskernes viden om landbrug, så er deltidslandmændene gode ambassadører, fortæller Sejr Bisgaard.
”Hver gang der er én fuldtidslandmand, er der næsten to deltidslandmænd, og vi kommer jo ud på arbejdspladserne og snakker andre end dem, der har med landbrug at gøre til daglig. Så vi gør lidt fodarbejde med hensyn til at fremhæve og fortælle om landbruget,” siger han.
Og Sejr Bisgaard trives godt med at drive landbrug på deltid:
”Jeg synes, det er utrolig godt at være på arbejde og tale med kollegerne og opleve en masse og så komme hjem og ud i marken og opleve noget helt andet. Jeg har ingen ambitioner om leve af det. Når jeg er færdig med at så, så er jeg også træt af det for en periode, så det passer det fint. Kombinationen af arbejde og landbrug er perfekt til mig,” siger han.
Sejr Bisgaard fylder 60 år i september 2022. Han bor på gården i Lødderup på Mors med sin hustru. Sammen har de fire børn, der er flyttet hjemmefra. Dertil kommer syv børnebørn.