NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKontakt

Portræt af Preben Nielsen

”Jeg forstår ikke, at landbruget ikke bliver reguleret ud fra den faglige viden, som er tilgængelig i rigeligt omfang, men tværtimod reguleres ud fra beregninger frem for målinger.”

Som den eneste fuldtidslandmand i Fjordlands bestyrelse har Preben Nielsen, der til daglig driver den gamle herregård Tandrup i Thy, ingen landbrugsbaggrund eller landbrugsuddannelse. I 25 år har han til gengæld arbejdet med eksport og salg, og også været turist- og erhvervschef i den gamle Thyborøn-Harboøre Kommune.

”Ja, jeg har en helt anden baggrund, men på gården har vi en driftsleder, som har været ansat siden 1993 – så den faglige baggrund og kompetence er tilstede. Og han kender ejendommen ud og ind. Jeg er så kommet ind fra sidelinjen med noget andet,” fortæller Preben Nielsen.

De første spæde skridt ind i landbrugslivet blev taget, da svigerforældrene i 1983 købte Tandrup. I slutningen af 90’erne blev der stiftet et I/S med en tredjedel til hver af de to døtre og en til forældrene.
Preben Nielsen bestyrelsesmedlem Fjordland
”I I/S’et holdes der bestyrelsesmøde eller familieråd, som vi kalder det, og her diskuteres det meste omkring driften. Også de store beslutninger træffes her,” forklarer Preben Nielsen.

”Vi to svigersønner blev naturligvis inddraget – lidt på afstand i starten, da vi havde job andre steder. Men med generationsskiftet i tankerne, stoppede jeg i 2004 med eksporterhvervet – ikke mindst fordi jeg også havde lyst til at gå aktivt ind i landbruget,” siger Preben Nielsen og tilføjer, at han for at få noget faglig ballast har deltaget i et to-årigt forløb og taget et diplomkursus i driftsledelse indenfor landbrug.

Efter køb af nabogården Søvang råder Tandrup i dag over 350 hektar og består af ren planteavl med fremavlskorn og græsfrø. Dertil kommer salg af halm til fjernvarmeværker, udlejning af lagerhaller samt maskinstationsarbejde.

”Og da vi ligger op af den store Ove Sø, som er Natura 2000- og §3-område, er der også en del engarealer, der skal afgræsses. Vi har aftaler med flere om dette. Desuden er der to lejligheder på gården, som udlejes,” fortæller Preben Nielsen.

Han begyndte sit bestyrelsesarbejde i plante- og miljøudvalget i 2010 og blev valgt ind i selve bestyrelsen i LandboThy i 2016:
”Udvalgsarbejdet var spændende og samtidig en god måde at få noget faglig viden på og møde landmandskolleger.”
I den daglige drift står Preben Nielsen bl.a. for bogføring, dokumentation og ansøgninger, og der er, mener han, mange ting, der er blevet lettere, når det kommer til at drive landbrug.

”Men der er altså også ting, der er blevet sværere. Ikke mindst det administrative og bureaukratiske i landbrugslovgivningen fylder,” siger Preben Nielsen og fortæller, at det som sådan ikke var det politiske arbejde, der fik ham ind i bestyrelsesarbejdet, men det er blevet en større og større del af det.

”Jeg er mere drevet af den faglige tyngde og sparring. Derfor forstår jeg heller ikke, at landbruget ikke bliver reguleret ud fra den faglige viden, som er tilgængelig i rigeligt omfang, men tværtimod reguleres ud fra beregninger frem for målinger. I den tid, jeg har været med i bestyrelsen, er det noget, der har fyldt meget,” siger han og tilføjer:
”Vi er måske lidt tættere på målet. Blandt andet fordi de teknologiske landvindinger gør det muligt, men så alligevel ikke, for der kommer hele tiden ny lovgivning, som vi skal forholde os til.”
Af samme årsag er han ikke i tvivl om, at fusionen var den helt rigtige beslutning. Ansættelsen af den politiske konsulent og det stærke rådgivningsorgan ser han som de helt store fordele.

Og så tror han, at landbrugsorganisationerne skal være meget opmærksomme på at tiltrække de unge landmænd til bestyrelserne i fremtiden. Selv har han ikke fortrudt, at han valgte landbruget til.

”De første år havde jeg lidt deltidssalgsarbejde ved siden af, men landbruget fyldte mere og mere og til sidst kunne jeg godt se, at nu skulle beslutningen tages, og så blev det fuldtidslandmand,” fortæller han.
Faktisk var forbindelserne til gården Tandrup allerede skabt, længe inden svigerforældrene erhvervede den.
”Jeg er født hernede, da mine forældre arbejdede og boede her. Min mor var pige i huset, og min far var fodermester. Det var i 50'erne, hvor der var 100 malkekøer, så det var en stor bedrift,” fortæller han.

”Det var først året efter, jeg lærte min kone at kende, at hendes forældre købte gården, så det var lidt pudsigt. Men ringen er sluttet, og jeg er stadig i lære som landmand. Men med vores driftsleder og med familiens hjælp er det vist gået meget godt,” siger han.

Preben Nielsen er 64 år. Alle tre familier bor på gården – svigerforældre, svigerinde og mand, og Preben og hustru. De fire børn fra de to yngre familier er for længst fløjet fra reden. Prebens hustru, svigerinde og svoger arbejder uden for bedriften. Svigerforældrene er officielt pensionerede, men er stadig meget aktive.
Læs de øvrige portrætter af vores bestyrelsesmedlemmer
Leif Graversen Bestyrelsesformand Fjordland

LEIF GRAVESEN

Formand
Læs portrættet her
Morten Agger 1. næsteformand Fjordland

MORTEN AGGER

1. Næstformand
Læs portrættet her

LARS KRISTENSEN

2. Næstformand
Læs portrættet her
Niels Holger Nordendahl Talsmand Kvæg Fjordland

NIELS HOLGER NORDENDAHL

Talsmand, kvæg
Læs portrættet her
Søren Bak Andersen Talsmand Svin Fjordland

SØREN ANDERSEN

Talsmand, svin
Læs portrættet her
Jens Erik Nielsen Talsmand Planter Fjordland

JENS ERIK NIELSEN

Talsmand, planter
Læs portrættet her
Morten Yde Kirk Talsmand Fjordland

MORTEN KIRK

Talsmand, miljø og natur
Læs portrættet her
Peter Just Talsmand Økologi Fjordland

PETER JUST

Talsmand, økologi
Læs portrættet her
Thorleif Bjerre Talsmand Økonomi & Ledelse Fjordland

THORLEIF BJERRE

Talsmand, økonomi og virksomhedsledelse
Læs portrættet her
Bjarne Gravesen bestyrelsesmedlem Fjordland

BJARNE S. GRAVESEN

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her
Jesper Lousdal bestyrelsesmedlem Fjordland

JESPER LOUSDAL

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her
Kristian Abildgaard

KRISTIAN ABILDGAARD

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her
Kristian Boel Østergaard bestyrelsesmedlem Fjordland

KRISTIAN BOEL KJÆR ØSTERGAARD

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her
Malene Bach Sevelsted bestyrelsesmedlem Fjordland

MALENE BACH SEVELSTED

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her
Mette K. Iversen

METTE K. IVERSEN

Bestyrelsesmedlem
Læs portrættet her

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
mail@fjordland.dk
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram