En jord kan være gødsket helt efter planen, men jordens reaktionstal er afgørende for, om den næring, der er i jorden, kan optages af afgrøderne.
Derfor anbefaler planterådgiver Nikolaj Wagner, at der udtages jordprøver hvert 5. eller 6. år på alle marker. Med jordprøver får du overblik over din jords næringsstofindhold. Det giver dig mulighed for at få udarbejdet den bedste gødningsplan, der er nøjagtig afpasset efter din jords beskaffenhed.
Når du følger denne plan, tager du afsæt i jordens dyrkningspotentiale og tildeler jorden den optimale mængde næringsstof – ikke for lidt og ikke meget. Det er der god økonomi i for dig.
Men der er også andre fordele ved jordprøver. Nikolaj Wagner fortæller her om Fem Fordele ved jordprøver.
Det er slut med gætterier, grublerier og gambler-adfærd, hvis du skulle have haft en sådan i forhold til, hvad du skal tilføre jorden for at få optimalt udbytte.
Systematisk udtagne jordprøver giver dig et rigtigt godt grundlag for at tilføre netop de næringsstoffer til dine forskellige marker, som de behøver for at levere godt udbytte.
Den optimale landbrugsjord består af luft, vand, humus og mineral. For at få planterne til at yde optimalt, drejer det sig for dig om at supplere naturen og give planternes rødder og jordens biologi det rette tilskud af næringsstoffer. På den måde får du det bedste avlsresultat.
Der kan også være uudnyttet potentiale i et andet aspekt af markdriften. At starte markarbejdet så tidligt som muligt kan have indflydelse på årets høstudbytte. Der gælder særlige regler i forhold til jordens klassificering. Også her kan der måske være noget at hente for dig. Det gælder også hvis du overvejer at dyrke din jord uden pløjning (reduceret jordbehandling).
Resultaterne bliver indlæst i Mark Online, så friske data ligger klar hos din planterådgiver, når I skal tale om planlægning af gødskning/sædskifte m.v.
Vi ser ofte, at det kun er dele af en mark, der har behov. Bruger du forsuret gylle, øger det kalkforbruget i marken. Der kan nemt være forskelligt behov for kalk rundt omkring på samme mark.
Graduerede GPS-kalkkort er positionsbestemte, og spreder du ikke selv kalk, kan maskinstationens GPS styrede kalkspreder anvende kortmaterialet.
Med et gradueret kalkkort har du overblik over, hvor den enkelte mark har kalkmangel, og hvor du ikke behøver tilføre noget. Det kan reducere din udgift til kalk og tidsforbruget til spredningen af kalken. Se herunder gradueret kalkkort efter GPS prøver:
Det fastsatte fosforloft for begge typer gødning indgår nu som element i din gødningsplan. Producerer og modtager du flere forskellige typer gødning, bliver fosforloftet for din virksomhed beregnet som et vægtet gennemsnit af de forskellige typer organisk gødning. Fosforloftet for handelsgødning bliver beregnet separat.
Vi ligger midt i et område under særlig bevågenhed. På kortet herunder kan du se, hvor der gælder særlige restriktioner.
Alt efter hvordan fosfortallene er for dine arealer, vil du måske kunne få et tillæg til din virksomheds fosforloft – både organisk gødning og handelsgødning. Jo lavere P-tal – jo større tillæg op til max 45 kg P/ha.
Følgende betingelser skal være opfyldt for at kunne få et tillæg til din virksomheds fosforloft:
Eksempel på tematiseret fosforkort:
Jordprøver er god viden om dine marker, som du kan bruge til optimering og effektivisering af din markdrift som ovenfor skitseret.
For nogen kan jordprøver synes som en stor udskrivning, men når omkostningerne deles ud på 5 eller 6 år, kommer prisen typisk ned på en 15-20 kr/ha. Og så er der ikke taget højde for eventuelle besparelser i kalk og øgede udbytter. Set i det lys er det faktisk altid en god investering. Også selvom der ikke måtte være et kalkbehov på alle arealer.
En standard prøve består af en analyse for reaktionstal, fosfor, kalium og magnesium, og en enkelt prøve dækker normalt et areal på ca. 3 ha. På meget uhomogene jorde bør der udtages en prøve for hver ha.
Hvis du har et Undtagelsesbrug og benytter organisk gødning svarende til højst 230 kg N, skal du have taget jordprøver for hver 5 ha af omdriftsarealet mindst hver 4. år. Her skal der også analyseres for indholdet af kvælstof. Prøverne skal du kunne fremvise, hvis der kommer kontrol.
Opdaterede jordbundsanalyser er altså vigtig viden for maksimalt udbytte og optimal tilførsel af næringsstoffer til dine marker, ligesom du på den måde ved, om du evt. kan starte tidligere end forventet med efterårsarbejdet.
Vi udarbejder f.eks. graduerede kalkkort efter GPS jordprøver og hjælper dig også gerne med tematiserede kort over f.eks. fosfor, kalium magnesium og jordtyper.
Jordprøverne kan med fordel tages i stubmarken efter høst, og inden jordbearbejdning påbegyndes.