I det danske klima har vi overskudsnedbør, dvs. drænvandet fra markerne, vasker kalken stille og roligt ud af jorden, hvilket medfører et faldende reaktionstal (Rt). Hvis Rt bliver for lavt medfører det desuden en række ulemper for plantedyrkningen. Lavt Rt medfører forgiftning af afgrøderne, kendt som kalktrang, ofte set i vårbyg. En række sygdomme fx Rodbrand og kålbrok fremmes af lavt Rt. Jordens struktur påvirkes også af Rt.
Lerjorde med lavt Rt vil være meget vanskelige at bearbejde f.eks. når der skal laves såbed. Omvendt vil en sandjord blive helt ”pulveragtig”, hvis Rt bliver for højt og hvad værre er, der vil komme en ødelæggende manganmangel.
Næringsstoffernes tilgængelighed er også afhængig af et korrekt Rt.
Jordbundsanalysen viser dels noget om jordens surhedsgrad, reaktionstallet (Rt), og noget om jordens indhold af Fosfor (Pt), Kalium (Kt) og Magnesium (Mgt) og evt. flere mikronæringsstoffer som f.eks. Kobber (Cut).
Tilførslen af næringsstofferne fosfor og kalium i gødningsplanen, styres af de målte værdier Pt og Kt. Jordens indhold af disse næringsstoffer kan variere utrolig meget afhængig af jordtype og dyrkningshistorie.
Det er altså vigtigt at kende jordbundsanalyserne på de arealer der dyrkes. Udtagning af jordprøver med GPS er det helt rigtige værktøj til at styre jordens dyrkningstilstand. Ved kalktilførsel med GPS bliver tildelingen beregnet i alle punkter i marken, ud fra det målte Rt og Jb nr. I punktet. Det vil sige at risikoen for over/underkalkning minimeres. Der kan lægges et loft for tilførsel ind i programmet, således at meget store kalkmængder deles op i to tildelinger, med et par år imellem, så det tilførte kalk udnyttes bedst muligt.
Vi anbefaler en eller to prøver pr. ha, afhængig af den forventede variation i markerne."
ANDERS KJÆR
Planterådgiver
Værdierne for Pt og Kt indlæses i markprogrammet og danner grundlag for tilførslen af næringsstofferne i gødningsplanen. Kalitildeling til kartofler kan med stor fordel gøres med udgangspunkt i Kt taget med GPS.
Vi anbefaler, at der udtages jordbundsanalyser mindst hvert 5. år, så du har et sikkert grundlag for dyrkningen.
Vi fraråder at tilføre kalk uden der er taget jordprøver, det kan nemt føre til overkalkning og de ulemper det medfører. Erfaringen er, at Rt ikke falder så hurtigt over tid som det gjorde engang.
Eksempel på et gradueret kalkkort, ud fra GPS jordprøver.
I forbindelse med forhandlingerne i den grønne trepart, er der forslag om at der kommer CO2 afgift på jordbrugskalk. Det kunne være et argument for at kalke inden en evt. afgift, men det er stadig vigtigt, at der ikke overkalkes.
Hos Fjordland tilbyder vi selvfølgelig at udtage jordprøverne, og lave tildelingskortene til kalksprederen...
Kontakt en af vores dygtige planterådgivere, og få en aftale om udtagning af jordprøver hos dig...