Dagtemperaturen er faldet til omkring eller lige under 15 grader og det er koldt om natten. Det betyder, at de mindste kalve bruger ekstra energi på at holde varmen.
Jersey-kalve fryser lettere end Holstein-kalve, fordi de har et større overfladeareal i forhold til kropsvægten og derfor et større varmetab. Det vil sige, at det allerede koster ekstra energi for Jersey-kalve at holde varmen når temperaturen falder til under 18 grader.
Du kan hjælpe dine kalve godt igennem vinteren og undgå reduceret tilvækst, øget sygdomsforekomst og øget dødelighed, med følgende råd.
Tør den nyfødte kalv
Lad koen slikke kalven helt tør eller hjælp til med at få tørret kalven hurtigt, for eksempel ved at bruge en indkøbt eller hjemmebygget kuvøse med varmelampe.
På billedet her ses en kalvekuvøse fra JB Maskiner. Foto: Camilla S. Pedersen, Fjordland
Strø ekstra godt hver dag
Kalven skal kunne putte sig i halmen og må ikke ligge vådt eller fugtigt. Kalvedækkener kan være med til at reducere varmetabet, men husk at de ikke dækker maven på kalven. Varmelamper eller plader til at skærme af for kulde og vind, er også en mulighed. Sørg for at kalvene ikke får træk.
På billedet her ses, hvordan man tjekker luftfordelingen i stalden med røg. Foto: Camilla S. Pedersen, Fjordland
Giv kalvene mere mælk end du plejer
Undgå at hæve tørstof, hvis du bruger mælkeerstatning, da det kan give udfordringer med diarré. Det optimale er et tørstofindhold på omkring 14 procent og aldrig over 15 procent. Øg i stedet for mælkemængden. Det kan gøres ved at indføre en ekstra mælkefodring ved middagstid eller blot tildele ekstra mælk ved hvert måltid.
Tjek udfodrings-temperaturen på mælken med et termometer. Der optimale er 38-40 grader. Skålene er kolde om vinteren og mælken nedkøles dermed hurtigere. Derfor skal temperaturen på mælken inden udfodring måske sættes op.
Tilbyd gerne kalvene tempereret vand frem for iskoldt vand
Koldt vand nedkøler kalven. Forsøg viser desuden, at kalvene drikker mere når de tilbydes tempereret vand (16-18 grader) frem for iskoldt vand.
Husk de gode råmælksrutiner. Kalve som er tilstrækkeligt immuniseret, har større modstandskraft overfor sygdom.
SIMONE L. P. BALTHZERSEN
Kvægrådgiver
Har du spørgsmål vedr. kalve eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte os