Vi bliver ofte kontaktet af kunder, som oplyser, at de selv har fundet en køber til deres ejendom uden ejendomsmæglers indblanding. I den situation hjælper Fjordlands juridiske afdeling med at få udfærdiget en overdragelsesaftale (også kaldet købsaftale).
Egentlig er der ikke noget krav til, hvordan en overdragelsesaftale skal udformes, men hvis der blot er skrevet nogle få linjer ned, kan der være en lang række forhold, der ikke er blevet afklaret, og som man efterfølgende kan blive uenige om.
En overdragelsesaftale, som kun er underskrevet af en køber, skal af sælger opfattes som et tilbud om at købe ejendommen. Der er først indgået en aftale, når overdragelsesaftalen er forsynet med både sælgers og købers underskrifter.
Overdragelsesaftalen er aftalen mellem sælger og køber om, at ejendommen handles, og dermed er overdragelsesaftalen det bindende, juridiske dokument, som fastlægger de vilkår, som køber og sælger er blevet enige om. Overdragelsesaftalen kan herefter kun fraviges, hvis køber og sælger bliver enige om det, og i så fald skal der laves et tillæg til overdragelsesaftalen, som igen skal underskrives af begge parter.
Det er derfor meget vigtigt, at såvel sælger som køber nøje har gennemlæst og forstået meningen med det, der står i overdragelsesaftalen. Derfor anbefaler vi oftest, at køber og sælger sammen kommer ind til et møde her på kontoret, hvor juristen i sagen gennemgår overdragelsesaftalen, inden køber og sælger skriver under.
Hvis handlen vedrører en almindelig beboelsesejendom (ikke erhverv) har køber efter underskriften på overdragelsesaftalen i 6 hverdage ret til at fortryde mod at betale et vederlag på 1 % af den nominelle købesum til sælger. Efter udløbet af 6-dages perioden er handlen bindende.
I forbindelse med handlen skal både køber og sælgers pengeinstitut normalt involveres. Vi sørger for kontakt til sælgers bank vedrørende oprettelse af en deponeringskonto, hvor købesummen skal indbetales til, ligesom vi kontakter købers bank med henblik på overførsel af købesummen.
Endvidere kontakter vi bankerne i forhold til indfrielse af sælgers lån og købers optagelse af nye lån. Det er dog også vigtigt, at køber og sælger selv kontakter banken i forbindelse med handlen, så de får talt tingene omkring økonomien ordentlig igennem.
Når vi når overtagelsesdagen, sørger vi for tinglysning af handlen via tinglysning.dk, ligesom vi udfærdiger refusionsopgørelse over f.eks. ejendomsbidrag, så betaling af dette bliver delt mellem køber og sælger i forhold til ejertid. Vi sørger også for at holde kontakt til bankerne og følge op på tinglysning af købers nye lån og aflysning af sælgers gamle lån.
Alt i alt følger vi sagen til dørs og sørger for, at alle forhold bliver sluttet ordentlig af, så køber kan nyde sin nye ejendom, og sælger hurtigst muligt kan få købesummen frigivet.