Minivådområder er effektive filtre i landskabet, som renser drænvand for kvælstof og fosfor. Landbruget har brug for minivådområder for at leve op til kravene om at reducere udledning af kvælstof til vandmiljøet.
Minivådområdet skal placeres i forbindelse med et drænopland og tilpasses terrænets hældning, for at undgå opstuvning eller tilbageløb i drænrør.
Minivådområder i landbruget fungerer ved, at drænvandet ledes over i åbne bassiner, hvor sedimentation og mikrobielle processer reducerer udledningen af nitrat og fosfor.
Idéen med minivådområderne i landbruget er, at skabe en prisvenlig og fleksibel metode til at fange næringsstoffer fra markdræn, inden de kommer ud i vandmiljøet, og samtidig skabe de bedste vilkår for flora og fauna.
Ved at etablere et minivådområde reduceres landmandens udledning af betydelige mængder kvælstof og fosfor. Det kræver ikke de store omkostninger, at etablere et minivådområde, og hvad bedre er, det kræver ikke meget plads – kun mellem 300 og 1.000 m² – afhængig af oplandets størrelse, jordbundens beskaffenhed og dyrkningsintensitet.
Udtagningskonsulenternes arbejde er at finde de bedst mulige steder, at placere de forskellige kvælstofvirkemidler, og samtidig hjælpe med konkrete ansøgninger om - og etablering af - minivådområder.
Udtagningskonsulenternes arbejde betales via midler fra landbruget og fra staten, og du kan derfor trække på deres viden og rådgivning helt uden beregning. Du kan læse mere om udtagningskonsulenterne på www.udtagningskonsulenterne.dk
For det første skal området være placeret indenfor de udpegede områder:
Tilskuddet til minivådområdet er sat sådan sammen, at det skal dække alle udgifter til projektet ud fra standardomkostninger, dvs. at tilskuddet bliver beregnet ud fra projektets størrelse og ikke de faktiske omkostninger.
Det er derfor op til den enkelte at forhandle sig til en god pris med entreprenøren, og det giver ekstra meget mening at optimere både selve anlægget og arbejdet, f.eks. kan det give mening at omlægge dræn på et mindre stykke for at mindske mængden af jord, der skal flyttes. Man kan også udføre en del af arbejdet selv. F.eks. lægge timer og maskiner til at køre jord væk.
Hvis du overvejer at etablere et minivådområde, kan Fjordlands
udtagningskonsulenter gratis hjælpe dig med følgende opgaver:
En gennemgang af dine muligheder for at lave et minivådområde med tilskud
Udarbejdelse af selve ansøgningen om tilskud til vådomårdet
Hjælp til at fremskaffe de nødvendige tilladelser og godkendelser fra myndighederne.
Udarbejdelse af tilbudsmateriale.
Indhentning af tilbud fra entreprenører.
Koordinering af projektgennemførelse.
Afrapportering og udbetalingsanmodning.
“Jeg har etableret et minivådområde på Kjeldgård, fordi jeg gerne vil leve op til kravene fra fødevare- og landbrugspakken 2015. Den siger, at vi skal fjerne en vis mængde fosfor og kvælstof fra oplandet Jeg synes, det er meget vigtigt, at vi kommer i mål med Landbrugspakken.
Det var frygteligt frustrerende ikke at kunne gøde afgrøderne optimalt. Nu kan vi forbedre vores udbytter og få et højere proteinindhold, og det er vigtigt, at vi bevarer den mulighed. Ved bl.a. at etablere minivådområder kan vi begrænse udledningen af kvælstof." - fortæller Henry Jørgensen, Kjeldgård i Salling
"Udtagningskonsulenten fra Fjordland har styret projektet fra start til slut, og jeg har været meget tilfreds med vores samarbejde. Jeg glæder mig nu over det nye ”naturområde” jeg får på engen ud mod Limfjorden.
Økonomisk er det omkostningsneutralt for mig at etablere området. Jeg lægger selv pengene ud for etableringen, men får dem retur igen via tilskud fra landdistrikterne og EU. Siden min ansøgning blev afleveret, er ordningen tilmed blevet lavet sådan, at dele af tilskuddet udbetales allerede i forbindelse med etableringen."
"Så jeg ser ingen undskyldning for at komme i gang med at etablere minivådområder" - smiler Henry Jørgensen, Kjeldgård i Salling
Natur- og udtagningskonsulent
Kontakt Magnus Møller Rasmussen fra Fjordland, hvis du går med overvejelser om et minivådområde. Magnus er klar til at vejlede og rådgive dig...
KONTAKT MAGNUS PÅ 9615 3003