Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

Mælkeprisen og de underliggende produktioner - november

Nu har ARLA kommunikeret prisen for oktober. Den forbliver på 2,488 kr. pr. kg. Samtidig har Fonterra i New Zealand hævet deres forecast for resten af året. I UK har Firts Milk sænket deres afregning med 50 cent per 100 liter. Dermed har vi lidt blandede signaler på markedet. Når Danmark har en selvforsyningsgrad på 240 %, er vi meget eksponeret for hvad der foregår i verden og i vores nærområde Europa.

Produktion i Europa

Den samlede produktion i Europa er gået frem med 0,4 % sammenlgnet med samme tid sidste år. Dermed har vi en svag stigning i produktionen på år til år basis. Fra at vi starten af året havde et fald i den samlede produktion, er det nu indhentet, og blevet til fremgang. Nedenstående graf illustrerer dette. Selve produktionsflowet med en mindre produktion i efteråret følges stadig.
Graf
Graf
Af grafen ovenfor kan ses at væksten er ret jævnt fordelt på de enkelte områder. Så vi har stigningende produktion, og en stabil afregning i Danmark. Hvad sker der med priserne på Europæisk plan?
Generelt set, er det de mindre og mellemstore produktionslande som har forøget produktionen. Alt tyder på at faldet i de store lande er ved at flade ud, og der er begyndt at komme stigninger også der, og vi derfor begynder at se en samlet stigning i produktionen på år til år basis. I grafen kan der ses hvordan produktionsudviklingen er.

Udvikling europæiske mælkepriser

Vi har p.t. en svag stigende pris i Europa i gennemsnit. Priserne stiger ikke i det tempo som vi plejer at se hen over efteråret. I de to foregående år har forskellen mellem top og bund været på 3-4 euro per 100 kg. svarende til 20-30 ører ekstra per kg. mælk. Det har vi ikke set i år. Siden bunden blev nået i juni er prisen steget i Europa med 0,36 euro per 100 kg. svarende til ca. 2 øre per kg. mælk. Ikke store stigninger, men dog bedre end det vi oplever i Danmark lige pt. Den danske afregning ligger dog stadig over gennemsnittet for Europa.
Graf
Vi skal huske, at vi ikke kan direkte sammenligne priser til afregning fra ARLA, da der er forskelle i logistikomkostningerne. Lige p.t. er prisen i EU på 2,52 per kg. inklusiv kvalitetstillæg.

Udvikling mælkepris i Danmark

Omregnet til euro har den danske prisudvikling været helt flad. vi er stadig lidt over den Europæiske pris. Da vi eksporterer meget af vores produktion, og kan holde en pris over EU gennemsnittet, må vi have en stærk markedsposition, som gør at vi kan holde en forholdsvis god afregningspris.

Da prisen p.t. ligger flad i Danmark og der ikke er sket de store stigninger i Europa, må der være en situation hvor udbud og efterspørgsel nogenlunde passer sammen. Der er ikke noget prispres i nogen retning, og dermed får alle det de vil have, men heller ikke mere end det. Dette er hvad teorien om udbud og efterspørgsel kan give os.
Graf
Den ubekendte faktor som danske landmænd kæmper med er ARLA som sætter prisen. Hvis ARLA har brug for at polstre sig kan de sætte en lavere pris til producenterne og levere yderst konkurrencedygtigt til udlandet. ARLA har fastsat prisen for oktober og den er 2,488 per kg. igen. Dermed kan vi med spænding afvente EU priserne inden vi kan begynde at håbe på nye forbedrede priser på mælk i DK.

Den sjove afvigelse

Når man læser på edairynews.com kan man se at Fonterra (som skrevet i starten) hæver deres forventninger til afregningen per kg.. Det er positivt. Det som ligger bag, er at de har en øget efterspørgsel på mælkepulver. Kina har købt meget op i foråret, og noget tyder på at der stadig er behov for at få fyldt nogle lagre op.

Endvidere kan vi konstatere at der har været meget tørt i Australien igen i år, og dermed har de ikke den produktion de tidligere har haft. Dette kan også være med til at presse prisen op i New Zealand. Så selv om vi ser stigninger nogle steder, er der her en lokal forklaring, som nok ikke har den store afsmittende effekt på verdensplan.
Kilde på graferne: www.clal.it
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram