Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

Mælkeprisen og de underliggende produktioner - januar

Nu har ARLA meddelt prisen for januar. Den forbliver på 2,488 per kg. I New Zealand kan vi se at mælkebørsen GDT er begyndt at falde. Dette kan skyldes at New Zealand priserne nu er kommet over verdensmarkedspriserne og nu er begyndt at falde. Herhjemme må vi konstatere, at vi for 2019 har haft en udvikling i priserne som minder om en pandekage. Helt flad hele året igennem.

PRODUKTION I EUROPA

Den samlede produktion i Europa er gået frem med 0,4 % sammenlignet med samme tid sidste år. Dermed har vi en svag stigning i produktionen på år til år basis. Fra at vi i starten af året havde et fald i den samlede produktion, er det nu indhentet, og blevet til fremgang. Grafen ved siden af illustrerer dette. Selve produktionsflovet med en mindre produktion i efteråret følges stadig.
Graf
Graf
Generelt set er det de mellemstore produktionslande som har forøget produktionen. Alt tyder på at faldet i de store lande er ved at flade ud. I nedenstående graf kan der ses hvordan produktionsudviklinger er. Sammenlignet med sidste måned, kan vi se at tendensen med en faldende vækstrate fortsætter.

Af grafen kan ses at væksten er ret jævnt fordelt på de enkelte områder. De store lande som Tyskland, Frankrig, Italien og Holland har dog stadig år til dato samlet negativ vækst i deres produktion, men de er ved at indhente det tabte. Så vi har stigende produktion, og en stabil afregning i Danmark. Hvad sker der med priserne på Europæisk plan?


Udvikling europæiske mælkepriser

Selv om der har været udsving i priserne i Europa, så har tendensen været mindre udsving end de tidligere år. Priserne er faldende på GDT i NEW ZEALAND, og dermed kan der være risiko for at denne tendens også kommer til Europa. Modsat vil en snarlig afklaring af Brexit og de konsekvenser det måtte få, skabe mere normale tilstande på markederne. Der kan ikke være nogen tvivl om, at de mejerier som opererer i England og har meget eksport, har polstret sig til det som kommer. Dermed er afklaringen af Brexit noget som kan føre til mere normale udviklinger i markedet.

Vi skal huske at vi ikke kan direkte sammenligne priser til afregning fra ARLA, da der er forskelle i logistikomkostningerne. Lige p.t. er prisen i EU på 2,61 per kg. inklusiv kvalitetstillæg.
Graf

Udvikling mælkepris i Danmark

Omregnet til euro har den danske prisudvikling været helt flad (se nedenstående figur). Vores pris er nu under EU gennemsnittet. Dermed kan man komme til den konklusion at der bliver lagt til side for at sikre en rolig overgang ifm. Brexit.

Den ubekendte faktor som danske landmænd kæmper med, er ARLA, som sætter prisen. ARLA fastsætter en pris til alle deres leverandører (Danmark, Sverige, Tyskland, Belgien og England), så de opererer i et åbent marked med mange konkurrenter, og derfor kan ARLA prisen ikke i lange perioder afvige negativt fra markedsprisen. ARLA har fastsat prisen for januar og den er 2,488 per kg. Vi har fald på markedet i New Zealand, og vi afventer stadig resultatet af Brexit. Der kan godt komme nogle udsving som følge af uro på markederne.
Graf

Den sjove afvigelse

Som nævnt ovenfor har vi i Danmark en faldende produktion i perioden maj til d.d. sammenlignet med sidste år (se graferne nedenfor). Den tendens er ikke gældende i Europa. Det og set i lyset af sidste måneds gennemgang med slagtninger, hvor vi i Danmark følger tidligere års rytmer, var der i Europa et kraftigt fald i slagtningerne, og dermed potentiale i også næste år at kunne hæve produktionen på Europæisk plan.

Vi har stadig samlet forøget produktion i Danmark, men trenden er faldende.
Graf
Graf
Kilde på graferne: www.clal.it
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram