Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

29. april 2024

Kan det virkelig passe, at jeg kan få penge for mine gamle træer?

Ja, den er god nok! 
Hvis din skov og træer går ind under kriterierne, kan du søge om tilskud til biodiversitetsskov.
Er du privat skovejer eller har du en produktionsskov, som du gerne vil ekstensivere, kan du søge om tilskud gennem den nye biodiversitetsskov-ordning.

Fristen for at indsende en ansøgning er allerede 13. maj, så hvis det er noget du overvejer, så er det bare med at komme i gang med at få kigget nærmere på dine skovarealer.

Hvorfor er det en god idé?

Det er det, fordi dine gamle træer er utrolig vigtige for en lang række arter i naturen.

Noget af den højeste biodiversitet i Danmark finder man nemlig i de gamle skove, med træer som helst skal have et par hundrede år på bagen. Meget af det liv der findes, er nærmest usynligt for øjet, og derfor ved du måske ikke, at din gamle skov myldrer af liv. Det er fx biller, larver, svampe, fugle og mosser. For disse dyr og organismer er gamle træer rent guf, og for andre er det den perfekte bolig eller et trygt overvintringssted. Og når der fx er mange insekter, så er der også mad til fuglene, og sådan hænger det hele sammen.

Men det tager lang tid før en skov begynder at rumme en høj biodiversitet, og derfor er det vigtigt at bevare de træer, der nu er ved at blive gamle, så vi over tid igen kan få gamle skove i Danmark. Denne tilskudsordning vil give dig en økonomisk gevinst, mod at du forpligter dig til at bevare dine gamle træer. Men du kan også udpege yngre træer med en stammediameter ned til 25 cm. Det afgørende er, at du forpligter dig til at bevare træerne til evig tid, dvs. til de dratter om og forgår af sig selv. På den måde sikrer du, at træerne bliver rigtig gode levesteder for et hav af smådyr, som måske er små, men meget vigtige i den store sammenhæng.

Hvor meget kan jeg få i støtte?

Hvis du har mange store egetræer i din skov, kan du få helt op til 65.900 kr. pr. hektar, men andre træarter kan også gå ind under tilskuddet, dog til en lavere sats. Træerne skal dog alle være hjemmehørende danske arter.

For at få tilskud skal du have mindst 0,5 hektar skov, og de må gerne være delt op i ’frimærker’ på ned til 0,25 hektar. De træer du indberetter, skal være hjemmehørende og have en diameter i brysthøjde på mindst 25 cm. Jo større diameter, dine træer har, jo højere sats kan du søge om.

Du skal udpege 12 træer pr. hektar, men de må gerne være forskellige arter og størrelser, de skal blot gå ind under kriterierne om at være hjemmehørende og have en stammediameter i brysthøjde på over 25 cm.

Du skal være opmærksom på, at kun op til 50% af træerne må stå i det yderste skovbryn dvs. de yderste 20 meter af skoven. Hvis du har meget smalle skovstykker, så kan dette godt være en begrænsende faktor.

Tilskuddet er et engangsbeløb.

Hvad forpligter jeg mig til?

Arealet skal enten være registreret som fredskov i dag eller registreres som fredskov inden du søger om udbetaling.

De udvalgte træer skal markeres fysisk. Der er ingen krav til hvordan, men det skal være muligt at genfinde det specifikke træ igen år efter år.

Du skal tillade at en servitut tinglyser dine træer til naturligt henfald, og du forpligter dig til kun at udføre ekstensiv skovdrift på tilsagnsarealet. Det betyder, at der er begrænsninger for, hvad der er tilladt; f.eks. skal jordbunden være uforstyrret af maskinel påvirkning, dog med mulighed for at køre med maskiner i forbindelse med skovdrift på 1/3 af arealet. Hvis du på nuværende tidspunkt ikke har skovdrift på arealet, så kan du bare lade skoven passe sig selv.

Hvordan kommer jeg i gang?

I første omgang er det vigtigt at nå at sende ansøgningen ind inden 13. maj 2024. I Fjordland vil vi gerne rådgive dig i, hvilken sats du kan søge om, og udregne hvilket beløb du kan søge om. Vi hjælper også gerne med at skrive selve ansøgningen og udarbejde kortmateriale.
I første omgang er det tilstrækkeligt at vide:
Hvor mange hektar er der?
Hvilke træer er der - kan de gå ind under tilskudsordningen?
Hvor stor stammediameter har træerne?
Hvis du ved det, så kan vi beregne hvilken tilskudssats du vil søge, og vi kan give dig en idé om, hvilket beløb du kan ansøge om. Den endelige udpegning af hvilke træer, der bliver udvalgt, ansøgning om fredskovspligt etc. kan vente, til du ved, om du har fået tilsagn om støtte.
Har du spørgsmål til tilskudsordningen eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte vores ekspert på området...

ANJA EGEDE BJØDSTRUP

Natur- og miljørådgiver
KONTAKT OS NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram