Hvis din ægtefælle har en negativ formue og du selv har en positiv formue, så bør I overveje, om I skal sikre din formue ved oprettelse af en ægtepagt.
Ægtefæller hæfter som udgangspunkt ikke for hinandens gæld, men når ægtefællen dør eller vil skilles, kan det godt føles som om, at man hæfter for gælden.
Ved skilsmisse og død skal formuen gøres op for hver af ægtefællerne, og hvis den ene har en positiv formue, og den anden har gæld, så skal den, der har den positive formue, aflevere halvdelen af formuen til ægtefællen/ægtefællens kreditorer. Dette kan undgås, såfremt ægtefællerne opretter ægtepagt om særeje, hvorved den solvente ægtefælle har særeje ved skilsmisse og død.
Hvis du er insolvent, bør du derudover overveje, om du skal give arveafkald eller om evt. testatorer (ex. dine forældre eller ægtefælle), som du på sigt skal arve, skal lave et testamente, hvorved det undgås, at du arver. Arveafkaldet kan laves personligt, således at det i stedet, er dine børn, der arver din del. Hvis du ønsker at få lavet gældssanering, så er det en fordel, at det er arvelader (forældre/ægtefælle), der laver testamentet, således at du ikke har giver afkald på noget, da et arveafkald kan være til hinder for, at du efterfølgende kan få gældssanering.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at gælden ikke forsvinder ved død, hvis der i ægteskabet er delingsformue (når man ingen ægtepagt om særeje har). Delingsformue betyder, at der skal ske en deling, såfremt en af ægtefællerne har en positiv formue. Dvs. at selv om kreditorerne ikke kan få ægtefællens penge under ægteskabet, så er de sikre på at få en del af dem, når en af ægtefællerne dør. Hvis ægtefællerne ikke har gjort noget for at stoppe rentetilskrivning og advokatomkostninger til inddrivelse igennem den tid, hvor kravet har været holdt i live, så vokser kravet år efter år, indtil der på et tidspunkt er en af ægtefællerne, der falder væk og kreditorerne kan inkassere både kravet, renterne og advokatomkostningerne.
Vi ser desværre ind i mellem eksempler på personer, der har giftet sig med en partner, der har gæld, og i forbindelse med skilsmissen kommer til at betale den anden parts kreditorer. Eller ægtefællerne har bare ladet stå til og ikke sikret den solvente ægtefælle ved død.
Ægtepagter er således MINDST lige så vigtige ved negativ formue, som ved positiv formue.