Daglig fodring ensilage
Der kan også opstå tab i forbindelse med udtagning fra stakken. Ved et rent lodret snit – ingen spild, men bliver der løs ensilage, der kommer til at ligge i bunden af siloen, ender vi med varm ensilage. Kommer det ind til køerne, vil det gå ud over produktionen og energiudnyttelsen vil falde. Sorteres det fra, ender vi med det spild, som hober sig op langs silovæggen.
Arbejdsomkostninger udgør også en væsentlig del af fremstillingsprisen
Den næststørste omkostning i fremstillingsprisen af mælk er arbejdsomkostningen, som dækker over eget arbejde + lønomkostninger. Derfor er det vigtigt at have fokus på effektivitet i arbejdet. Kender medarbejderne deres opgaver og er arbejdsgangene optimale? Hvis der aldrig har været sat fokus på, hvordan de forskellige arbejdsopgaver løses, kan et par nye øjne, eller bare et nyt fokus være med til at give mere effektiv udnyttelse af den arbejdsomkostning, der allerede er der. Det er ikke sikkert, at der kan spares lønomkostninger, men der kan måske frigives tid, som kan udnyttes til at få gjort andre ting mere optimalt, eller der kan blive lidt mere tid til ”fin-tænkning” for dig som ejer.
Sænk fremstillingsprisen på mælk med op til 10 øre/kg ved reduceret opdræt
Det er dyrt at producere en kælvekvie. Derfor er der penge at spare ved ikke at lave flere kælvekvier end nødvendigt til en lav udskiftning omkring de 30%. Forskellen mellem at have 1,1 årsopdræt (høj udskiftning på 48%) og 0,7 årsopdræt, som er nok til en udskiftning på 30%, betyder op til 10 øre/kg EKM.
Spild i form af døde dyr hæver fremstillingsprisen
Spild i form af døde dyr har også en negativ effekt på fremstillingsprisen pr. kg mælk – det samme har sygdomstilfælde, som ofte vil have en negativ virkning på ydelsen. En død ko vil give et tab af mælkeproduktion og et direkte tab af koens værdi, forklarer Niels Martin Nielsen. Beregnet pr. kg EKM vil 5% døde køer betyde en stigning i din fremstillingspris på op til 6 øre/kg EKM.
Sygdom medfører spild og høje omkostninger til dyrlæge
Sygdomstilfælde fx i form at mælkefeber, yverbetændelse og digital dermatitis vil betyde tab af mælk plus højere dyrlægeomkostninger – det trækker også fremstillingsprisen opad. Betydningen af sygdomme er altid vanskelig at sætte beløb på, men det skal ikke medføre ret stor reduktion i ydelsen, før det koster. Kigger vi udelukkende på omkostningerne ved dyrlægebesøg, ses der i regnskaberne en variation i dyrlægeomkostningerne fra 4 – 8 øre/kg EKM.
Manglende kvalitetstillæg er spild
Mælkekvalitet med celletal over 200.000 medfører manglende tillæg og evt. også fradrag – det kan betyde, at din mælkepris er op til 10 øre for lav pr. kg EKM, forklarer Niels Martin Nielsen. Derudover vil et celletal over 200.000 give reduceret ydelse og betyde færre kg mælk leveret til mejeriet og deraf medfølgende negativ effekt på fremstillingsprisen. Mangler du bare 1 kg mælk pr. ko, kan det betyde op til 7 øre pr. kg EKM i højere fremstillingspris for dig.
Overforbrug af energi
Selv om det måske kan synes i småtingsafdelingen, kan også andre former for spild have en negativ indvirkning på fremstillingsprisen. Det kan være unødvendig transport, for lang blandetid, for mange overkørsler i marken mv. I stalden kan der evt. spares energi ved brug af LED-lys, frekvensstyring osv.
Dårlig udnyttelse af maskiner og bygninger
Endelig kommer vi til et område, som vi erfaringsmæssigt også ser, at mælkeproducenter kan hente penge på at fokusere på og optimere. Bygningsomkostningerne belaster fremstillingsprisen.
Er dine bygninger udnyttet fuldt ud, og er der harmoni mellem staldafsnittene? Hvis der er mulighed for en ændret sammensætning af dyr, fx med plads til flere køer og færre kvier, kan dette bidrage til en lavere fremstillingspris og dermed også en bedre bundlinje.
Maskinomkostningerne i marken påvirker også grovfoderets fremstillingspris. Dermed vil dårlig udnyttelse af egne markmaskiner uundgåeligt virke negativt på fremstillingsprisen af både grovfoder og mælk.
Alt i alt opfordrer kvægrådgiver Niels Martin Nielsen til, at du giver din fremstillingspris et eftersyn.
Er der penge at hente for dig, skal du selvfølgelig tage det med. Det kan også meget vel være, at der er tid at hente, fordi du med et tjek får øje områder, hvor du kan effektivisere arbejdsgangen og dermed vinde tid, som du kan bruge på noget andet.