Hvad kan du som mælkeproducent så bruge den belyste udvikling til? Alt tyder på, at priserne generelt er bedst om efteråret. Hvilket hænger sammen med den traditionelt faldende produktion om efteråret. Som producent kan du arbejde med din besætning, dette i forhold til timing af leverancer set i forhold til den historiske prisudvikling. Du bør kontakte din kvægrådgiver i forhold til disse muligheder.
Den ubekendte faktor som danske landmænd kæmper med er ARLA som sætter prisen. Hvis ARLA har brug for at polstre sig kan de sætte en lavere pris til producenterne og levere yderst konkurrencedygtigt til udlandet. ARLA har fastsat prisen for oktober og den er 2,49 per kg. igen. Dermed kan vi med spænding afvente EU priserne inden vi kan begynde at håbe på nye forbedrede priser på mælk i DK.
Nedenstående grafer er prissætningen på mælkebørsen i Milano (Lombardiet), og den faktiske afregning til landmændene i Lombardiet. Det mærkelige er, at spotprisen er over den pris de afregner mælkeproducenterne til.
Her skal man kende de lokale forhold. Mejerierne i Lombardiet sælger ikke mælk, men køber det. De giver den lokale og loyale mælkeproducent en god pris (pænt over EU 28) og afdækker resten på spotmarkedet. Der stilles priser for mælk fra Tyskland og Frankrig på Mælkebørsen i Milano.
Produktionen har i store dele af 2018 været nedadgående i Italien og den negative trend er fortsat i 2019, og dermed presses spotpriser op. Hvis mejeriet lige mangler lidt, er de villige til at betale en del ekstra for at afdække mindre mangler i forhold til deres daglige leverancer.
Hertil kommer, at der i 2019 har været varmt i Italien, med tilhørende lavere mælkeproduktion i forhold til den normale trend. Prisen i 2019 er også højere end den har været tidligere i Italien.
Kilde på graferne:
www.clal.it