RO TIL OVERBLIK OG FORNUFTIGE DISPOSITIONER
Ikke at være fast i stalden giver mig ro, så jeg i stedet kan have fuldt overblik over produktionsomkostningerne og koncentrere mig om omkostningsstyring og fornuftigt indkøb til virksomheden.
Jeg har valgt at holde fast ved udførlige regnskaber. De er pindet ud på de forskellige produktionssteder og på driftsgrene og helt ned på afgrødeniveau. Det giver mig mulighed for at sammenligne omkostningerne på de forskellige produktionssteder.
Det kan f.eks. resultere i, at jeg vælger at trække det i raps, som sædskiftet kan forsvare. Raps er for mig bedre end korn, som jeg i stedet vælger at købe ind hos andre. Faktisk har jeg lejet noget af min jord ud til kartoffelproduktion, fordi lejeindtægterne er højere, end hvis jeg dyrkede korn.
FEM TRIN TIL MERE FOKUS
Hvordan gør man så, hvis man som producent af smågrise eller slagtesvin vil have fingeren på pulsen og hele tiden være á-jour med status i egen produktion ?
1. VÆLG DINE NØGLETAL
Virksomhedsrådgiver Leif Lanng anbefaler, at du starter med at vælge nogle nøgletal ud, som du vil følge og måle på. Med nøgletal får du et godt overblik over udviklingen i din virksomhed, ligesom du kan holde øje med, om du er på rette vej i forhold til dine egne mål.
Du kunne f.eks. vælge at fokusere på
1. fremstillingsprisen for smågrise, slagtesvin, korn
2. 0-punktskonsolidering
3. 0-punktslikviditet
Se under pkt. 3, hvor eksemplerne på nøgletal uddybes. Det er vigtigt, at du vælger de nøgletal, der giver mening for dig. Vælg til en start nogle få – f.eks. tre, som du vil følge tæt.
2. MÅL DIG OP MOD ANDRE PRODUCENTER
Når du har fastlagt dine nøgletal, sammenligner du dine tal med andre producenters tal. Du måler dig op mod andre (benchmarking) og finder med fraktilanalyser ”dine ømme punkter” – der, hvor der er plads til forbedring.
Fraktilanalyserne viser, om du har stærk konkurrenceevne, ligger midt i eller har stort forbedringspotentiale på en lang række måltal som f.eks. grise pr. årsso og foderomkostninger, men også faktorer som f.eks. bygningsomkostninger og arbejdsomkostninger pr. enhed.
Her kan du se seneste fraktilanalyser for hhv. slagtesvin og slagsafgrøder i Businesscheck 2021.


3. SÆT DINE MÅL
Når du i fraktilanalyserne har set, hvor du selv ligger, er det tid til at sætte mål. Under pkt. 1 fik du eksempler på mål, du kan fokusere på. Nu skal du tage stilling til, hvor ambitiøs du vil være. Du bestemmer selv. Vælg med omhu og sæt realistiske mål, som du tror på, at du kan nå.
Eksempler på mål kunne være et eller flere af følgende
- en fremstillingspris på smågrise på 350 kr.
- en fremstillingspris på slagtesvin på 9,50 kr./kg.
- en fremstillingspris på korn på normalt ca. 130 kr.-, dog i 2018 kr. 177 pga. tørken.
- 0-punktskonsolidering, hvor resultatet i din virksomhed er 0 efter indregning af privatøkonomi og skat.
- 0-punktslikviditet, hvor cashflow/pengestrømmen i din virksomhed kan klare afdragene på dine gældsforpligtigelser.
NULPUNKTSKONSOLIDERING
I enhver virksomhed findes der nøgletal, som angiver, hvordan virksomhedens økonomiske situation ser ud. Et af de nøgletal er nulpunktskonsolidering, forklarer virksomhedsrådgiver Leif Lanng. Nulpunktskonsolidering fortæller, hvilken smågrisepris/notering/kornpris, der skal til for at dække privatforbrug og skat heraf.
NULPUNKTSLIKVIDITET
En mindst lige så vigtig indikator at holde øje med er nulpunktslikviditeten, fortæller Leif Lanng.
Likviditet er i sig selv er et udtryk for en virksomheds økonomiske tilstand. Det fortæller, om der er en tilstrækkelig mængde kapital i virksomheden til at klare virksomhedens forpligtelser.
De allerfleste virksomheder har en kassekredit, som klarer de udsving der er i løbet af året.
Kassekredittens fleksibilitet er behjælpelig i forbindelse med løbende indbetalinger og udbetalinger. Den kan fungere som en hurtig indikator for, hvordan din virksomheds likviditet ændrer sig over året ved f.eks. afdrag på gæld eller indbetalinger fra ham, du lejer jord ud til eller leverer grise til.
Nulpunktslikviditet fortæller, hvilken smågrispris/notering/kornpris der skal til for at betale ordinære afdrag til realkredit, leasing, kontraktgæld og anlægslån i pengeinstitut – men før investeringer.
Du kan også sammen med din økonomikonsulent vælge at sætte andre mål. Det vigtige er, at de giver mening for dig i forhold til din virksomhed. Og at de er opnåedelige for dig.