Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

2. november 2022

Hvad er ESG? Og hvad kan den egentlig?

Det korte svar på begge spørgsmål er rigtig mange ting! Det lange svar er nok lidt mere kompliceret, men forhåbentlig også meget mere givende...
ESG-ledelsesrapport er en 360 graders beskrivelse af din virksomhed, set med bæredygtighedsbriller. Ikke kun klima men også økonomi og i forhold til dine naboer. Her afdækkes risiko og potentialer, for E, S og G, i den enkelte virksomhed.
ESG-ledelsesrapportering er opstået som et krav fra EU, der bliver indfaset for de største virksomheder i 2024. Her vil kun de største landbrugsvirksomheder blive omfattet af EU-kravet. Men alle andre vil møde ESG-krav i alle mulige andre sammenhænge, da vores samarbejdspartnere vil møde EU-kravet, og dermed vil have behov for at alle mindre landbrug leverer ind i denne dagsorden, i retning af en grøn og bæredygtig fremtid. Der vil i fremtiden komme endnu flere krav fra banken, realkreditinstitutterne, ARLA, DC, grovvareselvskaber osv.
Så ESG bliver ikke en døgnflue, der bare går over!
Derfor er det nu slut med at brokke sig. Vi må have fat i roret og sejle efter den bedst mulige kurs. Her kan en ESG-ledelsesrapport klæde dig på, for bedre at kunne deltage i debatten, og tage fat om roret for netop din bedrift. For der er ikke nogen tvivl om, at der er en storm under opsejling. En storm landbrugserhvervet behændigt har fået styret uden om længe. Men med det nuværende politiske fokus, og den måde tingene udviklinger sig på omkring os, har vi netop taget hul på en enormt spændende rejse.
Plejer er død, og vi må over de kommende år tilpasse os bedst muligt til en ny og grønnere fremtid. Landbruget generelt gør allerede virkelig mange gode ting der kan tænkes ind i en ESG-dagsorden. Men vi er notorisk dårlige til at fortælle om alle de ting, vi allerede gør, og om muligt endnu dårligere til at fortælle om alle de ting, vi drømmer om at gøre, hvis mulighederne var til stede.
biodiversitet. blomster på mark med blå himmel. ESG miljømæssigt ansvar
Landbruget har en stor aktie i løsningen...
Vi ser ind i en masse reduktionskrav til landbruget, for landbruget har en aktie i rigtig mange af de problemer vi står overfor, men landbruget har også en meget større aktie i løsningen, på alle disse problemer. Her har vi alle et ansvar for at bidrage til at kommunikere, hvordan vi kommer sikkert videre. Vi bliver nødt til at kommunikere, hvordan vi vil tilpasse landbruget og derigennem sikre license to produce. Selv om du ikke direkte har mødt krav til ESG endnu, så mener vi, at det er en rigtig god idé, at du kommer i gang med at øve dig på den fremtid, der tegner sig mere og mere tydeligt i horisonten.

Flere gode ting ved ESG

Kravdelen af ESG, er ikke altid så fremmende for motivationen. Men der er faktisk også en lang række positive sider ved ESG. Den første og måske også vigtigste(?) er, at få dannet et overblik over din bedrift:
Hvor er det, klimaudledningen kommer fra?
Hvor kan jeg gøre en forskel for biodiversiteten?
Er der en grund til, at jeg måske har svært ved at skaffe arbejdskraft eller svært ved at fastholde?
Er jeg en positiv og aktiv spiller i lokalmiljøet, hvor jeg har bedriften?
Er der styr på ledelsen af virksomheden, eller skal det have noget mere fokus?
Overholder jeg alle love og regler?

ESG baner vejen i dit landbrug

Det kan da godt være lidt træls at rode rundt i, men det er jo rent faktisk spørgsmål, der er ganske relevante, hvis vi også gerne vil have en landbrugsvirksomhed i fremtiden. At få klarlagt disse emner og flere til, kan give ro på bagsmækken, kan give højere priser i forbindelse med afsætning, kan give billigere lån eller lån i det hele taget, samt en lang række besparelser.

ESG-ledelsesrapporten giver også anledning til at kigge på alternative forretningsområder, besparelser og muligheder for at tilpasse bedriften til den fremtid, du nu tror på. Og ikke mindst, en ESG-ledelsesrapport kan ruste dig som virksomhedsleder til at deltage i debatten. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at landbruget har fået enormt stort fokus i valgkampen. Hovedfokus i debatten har ligget på en CO2-afgift til landbruget. Der er vist ikke nogen tvivl om, at CO2-afgiften kommer. Hvor høj den bliver, og på hvilke områder den bliver pålagt, er den spænding, vi endnu sidder tilbage med. Vi ser også ind i en fremtid, hvor natur og biodiversitet får langt større fokus, end det har fået tidligere. EU har vedtaget, at 30% af arealet skal udlægges med naturen som hovedformål, herunder 10% strengt beskyttet natur, hvor biodiversitet skal være det eneste formål. Det rammer selvfølgelig kun naboen… men skulle det nu mod forventning ramme dig, har du så en plan? Har du tænkt over, hvordan du griber roret og kommer bedst muligt ud på den anden side? Eller vælger du at gøre som strudsen, og stikke hovedet i jorden, og vente på at det går over…

Om du går efter den gule førertrøje eller den prikkede bjergtrøje, er mindre væsentligt, bare du kommer op på cyklen og afsted.

E

- behandler klima, biodiversitet og miljø

S

- omhandler medarbejdertrivsel, dyresundhed og social ansvarlighed

G

- gennemgår ledelse, økonomi og ordentlighed

ESG er noget du allerede har gang i...

ESG-ledelsesrapporten står på skuldrene af en lang række andre ting, som du allerede har været i gang med, måske ting du burde få kigget på i fremtiden. Det kunne være en strategi for virksomheden, et klimaregnskab fra ESGreenTool.dk eller Arlas klimatjek, miljøgodkendelse, gødningsregnskab, dyre sundhedsstatistikker, markplaner, budgetter og alt mulig andet. ESG-ledelsesrapporten er altså paraplyen, der samler det hele i én beskrivelse.
LÆS MERE OM ESG 
Biodiversitet Fjordland
ESG-ledelsesrapportens lillebror...
En ESG-beskrivelse er ESG-ledelsesrapportens lillebror, en beskrivelse af de ting du allerede har foretaget dig i retning af en mere bæredygtig virksomhed, samt dine ambitioner for fremtiden. Det er et stykke papir, der på nuværende tidspunkt er tilstrækkelig til at stille banken tilfreds. Men det er ikke et 360 graders eftersyn af din virksomhed, som ESG-ledelsesrapporten er.
Hos Fjordland har vi en række rådgivere, der står klar til at hjælpe dig med ESG-ledelsesrapportering, ESG-beskrivelse, klimaregnskab og alle de andre områder, der vil bevæge dig i retning af en bæredygtig virksomhed, der har opnået ”License to Produce”, også i fremtiden.

Anna Worm

Projektleder for grøn omstilling
LÆS MERE OM ESG HER

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram