Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

18. december 2024

10 gode råd fra skatteeksperten

Et nyt år er lige om hjørnet, og inden da kan det være en god idé at få styr på skatten

1

RESTSKAT/-ARBEJDSMARKEDSBIDRAG

Har du restskat for 2024, kan den indbetales inden nytår uden rentetillæg. Indbetales restskatten i 2025, skal der betales et rentetillæg – jo før restskatten indbetales i 2025 – jo mindre bliver rentetillægget.

Hvis du bruger virksomhedsordningen, kan det ofte være en fordel at vente med at indbetale restskatten til 2025. Det gælder, når du har opsparinger i virksomhedsordningen og der ikke er plads til at hæve beløbet i virksomhedsordningen i 2024 eller hvis du planlægger at opspare i virksomhedsordningen i 2024.

2

PENSIONSORDNINGER

Husk indbetaling til pensionsordninger hvis du ønsker fradrag i 2024. Betalingen skal ske senest sidste bankdag i december. Grænsen for indbetaling på en rateordning er 63.100 kr. i 2024. I beløbsgrænsen indgår både arbejdsgivers og egen indbetaling. Derudover kan der indskydes op til 58.100 kr. på en livrente med fradrag i 2024.

Aldersopsparing og -forsikring er en pensionsordning uden fradrag, derfor skal der heller ikke betales hverken skat eller afgift ved udbetaling. Der sker heller ikke modregning i folkepensionen. Alle kan indskyde op til 9.100 kr. Er der mindre end 7 år til folkepensionsalderen, kan man indskyde op til 58.900 kr.

3

INDBETAL 30% AF VIRKSOMHEDENS OVERSKUD PÅ EN LIVSVARIG LIVRENTE

Selvstændige erhvervsdrivende kan indskyde op til 30% af virksomhedens overskud før renter med fuldt fradrag. Aftalen og indbetalingen skal som udgangspunkt være foretaget senest den sidste bankdag i 2024. Indbetalingen kan dog udskydes til 2025, forudsat at der er indgået en skriftlig aftale med forfaldstidspunkt i 2024. Det kan være relevant, hvis der er store hævninger i virksomhedsordningen i 2024. Bemærk sidste frist for indbetaling er senest 1. april 2025.

4

FORSKUDSOPGØRELSEN 2025

Du bør være særligt opmærksom, hvis der har været store engangsindtægter i 2023 – disse videreføres automatisk til forskudsopgørelsen for 2025.

Har du derimod haft underskud i 2023, forudsættes dette brugt i 2024, og er derfor ikke medtaget på forskudsopgørelsen for 2025. Ligeledes hvis du forventer underskud i 2024, skal du selv tilpasse forskudsopgørelsen for at få det med herpå.

Hvis du får folkepension, er det også vigtigt, at forskudsopgørelsen tilpasses de faktiske forhold. Det er nemlig den, der danner grundlag for beregning af folkepensionen i 2025.

5

GAVER

Gaver til børn, børnebørn skal gives inden nytår, hvis man vil benytte sig af den afgiftsfrie bundgrænse på 74.100 kr. i 2024 – grænsen til svigerbørn er 25.900 kr.

Gavebeløb til velgørenhed kan fratrækkes i indkomsten, man kan få fradrag for op til 18.300 kr. i 2024. Husk at gavemodtager skal være godkendt af Skatteforvaltningen, for at beløbet kan fradrages.

Du kan også give hver af dine ansatte julegaver for 900 kr., uden at de ansatte skal beskattes. Du har fuldt skattefradrag.

6

GAVER TIL VELGØRENHED

Der kan opnås fradrag i den skattepligtige indkomst for gaver til forskellige godkendte, velgørende foreninger og institutioner. Man kan få fradrag for op til 18.300 kr. i 2024.

Fradraget kræver, at man på betalingstidspunktet oplyser CPR-nummer til den forening, som modtager bidraget og foreningen indberetter bidraget til Skattestyrelsen.

7

SERVICEFRADRAG

De samlede udgifter til servicefradrag kan højst udgøre 11.900 kr. Beløbet gælder pr. person over 18 år i husstanden. Husk at fradraget kun gives for arbejdslønnen og betalingen skal ske elektronisk. Ægtefæller kan dele fradraget anset hvem der betaler. Andre i husstanden, der ønsker at anvende reglerne skal selv betale digitalt.

Hvis du ønsker fradrag for serviceydelser i 2024, skal arbejdet være udført fra 1. januar til 31. december og være betalt inden 1. marts 2025.
Reglerne kan også anvendes på fritidsboliger, hvis du betaler ejendomsværdiskat heraf – uanset om de ligger i Danmark eller i udlandet.

8

SALG AF AKTIER MED TAB

Er der tidligere i 2024 solgt aktier med fortjeneste eller der er modtaget store udbytter, kan man overveje at sælge andre aktier med tab, da tabet kan modregnes i de fortjenester og udbytter, der har været tidligere på året. Hermed udnyttes tabet i 2024 og nedsætter skattebetalingen i 2024.

Aktieindkomst beskattes med 27% af de første 61.000 kr. og 42% af det, der overstiger. For ægtefæller er beløbsgrænsen det dobbelte.

9

GENANBRINGELSE AF EJENDOMSAVANCE

Er der solgt fast ejendom i 2024 med fortjeneste i ejendomsavance, og ønsker man at anvende genanbringelsesreglerne, skal man senest den 31. december 2025 have indgået endelig og bindende aftale om køb af en ny erhvervsmæssig virksomhed eller afholdelse af forbedringsudgifter.

10

PERSONALE GODER

Bagatelgrænsen for skattefrie personalegoder fra arbejdsgiver er 7.000 kr. i 2024. Ikke alle personalegoder kommer under bagatelgrænsen. Beklædning, som er ønsket og betalt af arbejdsgiveren evt. med arbejdsgiverens logo, gratis mad og drikkevarer i særlige tilfælde, for eksempel i forbindelse med overarbejde og vaccinationer er nogle af de ting, der kommer ind under bagatelgrænsen.

Fri telefon og fri befordring er heller ikke omfattet. Tilskud til kaffe-, kantine- og kunstordninger, der kun er til rådighed på arbejdspladsen, og som har karakter af almindelig personalepleje er heller ikke omfattet og derfor kan man modtage disse personalegoder uden hensyn til beløbsgrænsen på 7.000 kr.

Husk at det er en bagatelgrænse og ikke en bundgrænse. Overskrides grænsen, er hele beløbet skattepligtigt og ikke kun det beløb, som ligger over 7.000 kr.
Inge Stadsgaard Kjeldsen
Har du brug for rådgivning i forbindelse med skat, er du velkommen til at kontakte os...

INGE S. KJELDSEN

Skatteekspert, revisor og afdelingsleder
LÆS MERE OM VORES SKATTERÅDGIVNING
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram