Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

LEAN og medarbejdere

Hvorfor LEAN i kvægbruget?

Desværre er overskuddet på kvægbedrifterne ikke vokset proportionalt med de voksende besætninger. Det er der mange forklaringer på. En af dem er, at bedrifterne har nået en størrelse, hvor de er svære at overskue og drive rationelt.
Et ordsprog siger, at djævlen ligger i detaljen. Lidt omskrevet kan man sige, at i kvægbruget ligger pengene i detaljen. Det er de effektive rutiner og de smarte arbejdsgange, der giver flere penge på bundlinjen.

Det er det, Lean skal hjælpe os med.

Alle handlinger skal medføre en værdiforøgelse

Lean principperne går ud på at skabe værdi, mindske spild, skabe flow, møde kundens behov og løbende lave forbedringer.

Den fremtid, der tegner sig for mælkeproducenterne betyder, at det bliver vigtigere end nogensinde at holde omkostningerne nede, og at levere en vare af højeste kvalitet. At holde omkostningerne nede kræver effektivitet i alle led af produktionen. En forudsætning for at varer glider ubesværet gennem produktionen er, at varen er af god kvalitet. En vare af høj kvalitet, der møder kundens krav, har ingen spild.

Se bedriften som en mindre virksomheder

Når man taler om LEAN, kan det hjælpe at se på sin bedrift som mindre virksomheder, der handler med hinanden. Varen er ikke kun slutproduktet (mælk), der er også tale om dyr, foder, ydelser osv. F.eks. skal kalvestalden (leverandør) sende sunde kalve (varer) videre til kviestalden (kunden). 

Et andet eksempel er, at foderlageret (leverandør) skal levere foder (varen) af en kvalitetsmæssig sammensætning, der kræves af koen (kunden). Koen (leverandør) kvitterer med mælk (varen), der kan opsamles i tanken (kunden).

Hvis varerne, der sendes rundt internt på bedriften, ikke har den kvalitet, som modtageren kræver, nedsættes effektiviteten, og det koster penge. Man har brugt tid og penge på at producere en vare af ringe kvalitet, som kunden skal investere mere tid og flere penge i for at kunne bruge.

VIDEN OM KANBAN

Kanban betyder signal, og det er netop det, som Kanban-kortet gør. Kanban-kortet sender et signal hvis man er ved at løbe tør på lageret.
LÆS MERE HER

VIDEN OM 'SOP'

En beskrivelse af arbejdsgangen, ved hjælp af billeder/tegninger og minimal tekst som viser, hvordan arbejdet skal udføres.
LÆS MERE HER

VIDEN OM SPILD

Men hvad er spild for noget. Spild gemmer sig ofte i de forskellige arbejdsprocesser i hverdagen, hvilket kan gøre det svært at identificere spild.
LÆS MERE HER

VIDEN OM TAVLEMØDER

Tavlemøder er korte møder der foregår ude på staldgangen. Deres formål er at skabe en positiv dialog mellem den daglige leder og medarbejderne.
LÆS MERE HER

Kontakt mig gerne, hvis det giver anledning til spørgsmål

KONTAKT MIG

VIBEKE FLADKJÆR NIELSEN

Kvæg- og ledelsesrådgiver

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram