Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

Bliv etableret uden 1 mio. kr. i opsparing

De fleste unge der går med en drøm om at blive selvstændig landmand, har på et tidspunkt i deres liv mødt en bankrådgiver som sagde, at de som minimum skulle have 20 % i egenkapital.

Et landbrug med 200 ha jord og rimelige driftsbygninger med tilsvarende husdyr produktion koster som regel omkring 30-40 millioner. 20 % af dette vil svare til at den unge kommende landmand skal have en opsparing på 6-8 millioner. Det er urealistisk. Derfor ser vi heller ingen etableringer med 20 % i egenkapital.

Det er købers marked indenfor landbrugsejendomme. Landbruget står overfor et generationsskifte, og der er blevet sat en dæmper på prisudviklingen. Den historisk lave rente har også gjort, at det er nemmere for en kommende landmand, at få et budget til at hænge sammen.

Sund fornuft og økonomisk tilgang

Vi oplever, at bankerne ofte lægger vægt på evnen til at spare op. Hvis kontoudtoget viser, at den kommende landmand kan lægge penge til side hver eneste måned, og ikke bruger mere end hvad han/hun tjener, så er det knap så vigtigt for banken, om opsparingen lyder på 100.000 eller 1 million.

Skab resultater! - så er banken med på holdet

Udover den fornuftige økonomi lægger banken også vægt på de produktionsresultater, som den unge kan fremvise fra tidligere ansættelser, og om de tidligere arbejdspladser ligner den virksomhed, som den unge ønsker at etablere. 

Hvis den unge ønsker at købe et landbrug, hvor der kan være 3 ansatte, så nytter det ikke noget, at al hans arbejdserfaring er fra en virksomhed, hvor der kun er mester og den unge. Der skal være sammenhæng mellem tingene.

Vores erfaring hos Fjordland er, at man godt kan blive etableret uden at have en kæmpe opsparing, hvis der er andre ting som taler for, at man kan blive en god og dygtig landmand. Man skal dog stadig være klar over, at det ikke er alle, der bliver etableret. Det kræver at man ved hvad man vil, og at man er dygtig til det.
Jakob Jessen

JAKOB JESSEN

Økonomikonsulent
Direkte: 96153062
E-mail: jje@fjordland.dk
Kontakt vores dygtige og erfarne konsulenter indenfor etablering i Landbrugets Talentudvikling
Christian R. Paulsen

CHRISTIAN R. PAULSEN

Økonomikonsulent
Direkte: 96153063
E-mail: crp@fjordland.dk

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram