Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKontakt

Bliv etableret uden 1 mio. kr. i opsparing

De fleste unge der går med en drøm om at blive selvstændig landmand, har på et tidspunkt i deres liv mødt en bankrådgiver som sagde, at de som minimum skulle have 20 % i egenkapital.

Et landbrug med 200 ha jord og rimelige driftsbygninger med tilsvarende husdyr produktion koster som regel omkring 30-40 millioner. 20 % af dette vil svare til at den unge kommende landmand skal have en opsparing på 6-8 millioner. Det er urealistisk.
Derfor ser vi heller ingen etableringer med 20 % i egenkapital.

Det er købers marked indenfor landbrugsejendomme. Landbruget står overfor et generationsskifte, og der er blevet sat en dæmper på prisudviklingen. Den historisk lave rente har også gjort, at det er nemmere for en kommende landmand, at få et budget til at, hænge sammen.

Sund fornuft og økonomisk tilgang

Det vi oftest oplever, at banken lægger vægt på når de beslutter om en kommende selvstændig kan blive etableret, er deres evne til at opspare. Hvis de viser, at de hver måned kan ligge penge til side, og ikke bruger mere end hvad de tjener, så er det knap så vigtigt for banken om det er 100.000 kr. de har sparet op eller om det er 1 million.

Skab resultater! 
- så er banken med på holdet

Derudover lægger de vægt på hvilke produktionsresultater den unge kan vise fra tidligere arbejdssteder, og om de tidligere arbejdssteder er lignende den virksomhed som den unge ønsker at etablere. Hvis den unge ønsker at købe et landbrug af en størrelse hvor der kan være 3 ansatte, så nytter det ikke noget at al hans arbejdserfaring er fra en virksomhed, hvor der kun er mester og den unge. Der skal være sammenhæng i mellem tingene.

Vores erfaring hos Fjordland er, at man godt kan blive etableret uden at have en kæmpe opsparing, hvis der er andre ting som taler for at man kan blive en god og dygtig landmand. Man skal dog stadig være klar over, at det ikke er alle der bliver etableret. Det kræver man ved hvad man vil, og at man er dygtig til det.
Jakob Jessen

JAKOB JESSEN

Økonomikonsulent
Direkte: 96153062
E-mail: jje@fjordland.dk
Kontakt vores dygtige og meget erfarne konsulenter indenfor etablering i Landbrugets Talentudvikling
Christian R. Paulsen

CHRISTIAN R. PAULSEN

Økonomikonsulent
Direkte: 96153063
E-mail: crp@fjordland.dk

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
mail@fjordland.dk
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram