Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

VIRKSOMHEDENS KONDITAL

HVAD HAR VIRKSOMHEDENS AFKASTNINGSGRAD MED KONDITAL AT GØRE?

Ligesom konditallet fortæller om iltoptagelse pr. kilo kropsvægt, så fortæller afkastningsgraden om, hvor meget du tjener, hver gang du har investeret en tudse.

5 % for jord og 15 % på dyr, det er 2 gode og ambitiøse mål for afkastningsgrader i jordbruget.

Gør det til en god vane at nå de tal år efter år. Så er du fit and propper eller på godt dansk: Smækker og lækker ud fra økonomiske kropsidealer.

KONDI I PLØJEJORD

Det forunderlige er, at du kan opnå de 5 % i afkastningsgrad på vidt forskellige måder.

Hvis du har bundet 150.000 kr. pr. hektar planteproduktion, så vil målet om 5 % kræve et resultat før renter på 7.500 kr./ha.

De 150.000 kr. er den bogførte pris på jorden plus din maskinsaldo. Hvis maskinhuset bugner, eller du har betalt for god bonitet, så har saldoen måske sneget sig op på 175.000 kr. pr. hektar. Dermed stiger dit krav fra 7.500 kr./ha til 8.750 kr./ha, hvis konditallet på pløjejord fortsat skal være 5 %. Stiger dit resultat ikke, så vil afkastningsgraden falde til 4 %.

Tilsvarende vil en saldo på 140.000 kr. pr. hektar planteavl svare til 7.000 kr./ha inkl. EU-støtte, men med betaling af diesel, løn, vedligehold og afskrivninger.

Prøv at lave et tilsvarende regnestykke for din stald.

EN HISTORIE, SOM KRÆVER KONDI

Afkastningsgraden fortæller om, hvordan du forrenter den kapital, du har bundet i hvert enkelt forretningsområde. Din egen tid bliver regnet med. For en fuldtids landmand bliver der regnet med en årsløn på 450.000 kr. Det svarer til en direktørløn på 37.500 kr. om måneden alt inklusiv.

Hvis din afkastningsgrad er højere end din rente, er det fornuftigt at låne penge. Det skal være gennemsnitsrenten på de penge, du låner. Mind dig selv om, at renten er ikke for høj. Det er afkastningsgraden, som er for lav.

TRÆNINGSPLAN

Løbeskoene eller fitnesscenteret er den klassiske plan til at forbedre konditallet; eller hæve det økonomiske udbytte. Slankekur kan være en anden vej. Både konditallet og afkastningsgraden er brøker, hvor kropsvægt og kapitalbinding står under brøkstregen. Hvis du kan gøre nævneren for neden mindre, så forbedre du brøken.

Med andre ord vil en god (stor) investering kaster sin skygge på din afkastningsgrad.

HUSK

Husk blot, at det er bare altid sjovere at få 2 % af 100.000 kr. end 3 % af 50.000 kr. I virkelighedens verden er det ulempen ved arbejde med afkastningsgrader.

BENT K. CHRISTENSEN

DRIFTSØKONOM
+45 96 15 35 61

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram