Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

CASE: Selvstændig landmand?
- Min mentor udfordrer mig

En ting er at være fagligt dygtig på landbrugssiden, noget andet er at have sig selv med og finde ud af, hvad man inderst inde allerhelst vil. Det har min mentor hjulpet mig med at sætte ord på, fortæller Thomas Jensen, som deltager i Landbrugets Talentudvikling hos Fjordland.

Få hul på bylden

Jeg stod i et vadested, forklarer Thomas. Jeg vidste, at jeg ville være selvstændig landmand og overtage mine forældres landbrug. Jeg vidste ikke helt, hvordan jeg skulle få startet den helt direkte og konkrete snak med min far om det. Leif Lanng, som er min mentor, har fået mig til at tænke på mange ting og til at få et klarere billede af min fremtid som landmand.

Jeg har mine egne ønsker til generationsskiftet og til, hvordan virksomheden skal udvikle sig fremadrettet. Men jeg vidste jo ikke, hvordan min far så på det. Og hvordan tager man lige hul på den snak ?

Leif har været en meget stor hjælp til at få sat ord på mine tanker, få klarhed over mine ønsker til fremtiden og ikke mindst til at få startet den helt konkrete samtale op med mine forældre.

De ting vi normalt ikke snakker om

I samtalerne med Leif har jeg været på virkeligt dybt vand og er blevet udfordret. Jeg har talt med ham om ting, som jeg måske ellers ville smyge mig uden om. I dagligdagen med mit eksisterende netværk går det mere op i produktionstal og mekanisering, mens vi sjældent går ind i den personlige side af os selv som landmænd.

Leif kom som mentor til udefra som en neutral part. Han har ingen interesser i klemme. Derfor har han kunnet udfordre mig på en god måde og har kunnet lægge vægt på den side, man nok ofte glemmer at give nok opmærksomhed. Han har holdt mig fast, presset mig tilpas meget og hjulpet mig til at få rigtig god fat på mig selv som person.

Den personlige side af en sund forretning

Udviklingsaftnerne i Landbrugets Talentudvikling er rigtig gode. Der er fokus på relevante emner, som skal give en sund forretning. Fokus på forretningsdelen med indlæg om f.eks. forretningsplaner og forretningsmodeller er den ene side af en sund forretning. Det skærper vores indblik i, hvordan vi sikrer os, at gode produktionsresultater også giver godt høj indtjening på bundlinjen.

Den anden side af en sund forretning er efter min mening fokus på det personlige. Vi unge ved godt, hvordan vi skal drifte de forskellige produktionsgrene og skabe gode produktionsresultater. Mange af os skal hjælpes til at få godt fat på os selv som person. Vi skal ikke bare kende egne styrker og svagheder. Vi skal også tage aktiv stilling til, hvilke rammer vi ønsker for arbejdsliv og familieliv. Der skal være sammenhæng og balance.

Her kommer mentorordningen i Landbrugets Talentudvikling i høj grad også til sin ret. Min mentor, Leif Lanng, er vant til også at spørge ind til det personlige. Hvilke tanker gør man sig om familieliv og fritid. Hvordan skal ens arbejdsdag se ud for, at den er sjov i længden osv. Ønsker man at være med i alle arbejdsgangene, eller er man mere direktørtypen, som er god til at lede og uddelegere. Der er ingen forkerte svar her, men det er vigtigt at få sat ord på det, der er det rigtige for en selv.

Det startede med en udviklingsaften

Min deltagelse i Landbrugets Talentudvikling startede ved, at jeg og en kammerat for lidt over to år siden så et opslag på facebook om én af Landbrugets Talentudviklings kommende udviklingsaftener, fortæller Thomas.

Vi synes, at indlægsholder og dagsordenen var spændende, så vi tilmeldte os. Siden da har jeg prioriteret at få afsat tid til deltagelse i de udviklingsaftenerne, som Landbrugets Talentudvikling afholder.

Ved siden af de aftner kører jeg så forløbet med min mentor, og som tidligere nævnt kan jeg kun opfordre andre til også at få sig en mentor. Det har være virkeligt værdifuldt for mig. På udviklingsaftnerne sidder vi måske 20-25 rundt om bordet. Når jeg får sparring af min mentor, er der bare ham og jeg. Det rykker, slutter Thomas.
Leif Lanng
"Vil du også have en snak med mig om dine tanker og idéer, så kontakt mig endelig!"

LEIF LANNG

Økonomikonsulent
KONTAKT MIG PÅ 9615 3061

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram