Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

10. januar 2023

Støtte til unge nyetablerede landmænd

Efter planen kan en ny støtteordning ansøges fra 1. februar 2023. Der gives støtte til unge nyetablerede landmænd, som overholder en stribe betingelser.

Særlig to forhold er vigtige at bide mærke i til en begyndelse: Man må ikke være fyldt 41 år på ansøgningstidspunktet og tinglysningsdatoen for ejendom - man købte først - må ikke være mere end 4 år gammel præcis den dag, man sender ansøgningen.
Hverken bekendtgørelse eller vejledning foreligger i endelig version endnu, lige som vi ikke har haft mulighed for at se selve ansøgningsskemaet.
3 stabler af mønter med en spire på toppen af hver
Ansøgningsperioden er annonceret til at vare fra 1. februar til 24. april 2023, men er man tæt på at fylde 41 år eller har haft tinglyst adkomst til ejendommen i tæt på 4 år, så er det nu, man skal tage fat i sin rådgiver, for at få alle de nødvendige oplysninger gjort klar.

Ordningen er tænkt som en støtte til landmænd, der står på spring til at købe en større bedrift, og der kan søges inden købsaftalen underskrives, men der kan også gives tilskud til bedrifter, der allerede er etablerede. Har man tidligere fået støtte som ung landmand i op til og med 4 år, kan man stadig være berettiget til tilskud, men det er ikke sikkert, at man kan få tilskuddet. Det afgøres af bl.a. normtimer for produktionen, og om man lever op til uddannelseskravet.
Ved et normtimeforbrug over 1665 timer kan man får et samlet tilskud på 745.000 kr. og ved et normtimetal på 830 timer, kan man få et tilskud på 372.500 kr. Eventuelle tidligere udbetalinger til unge landmænd fratrækkes beløbet. Uddannelseskravet svarer til at man har gennemført den 4-årige landmandsuddannelse. Man skal eje mere en 25 % af en virksomhed og kunne dokumentere, at man reelt leder bedriften. Dette skal dokumenteres i forbindelse med ansøgning.

Skal ansøgningen sendes hurtigt ind, bør man straks begynde at forberede følgende dokumenter: Beregning af arbejdskraftbehovet, forretningsplanen for virksomheden, oplysning om uddannelse, risikoafdækning i forhold til afsætning af produktionen (medlemskab af andelsselskab) og nøglebudgettal for virksomheden. 

Tag fat i din rådgiver og få lavet en plan!
Jakob Nikolajsen
Tag endelig fat i din rådgiver, hvis du gerne vil have del i ordningen.

JAKOB T. NIKOLAJSEN

Teamleder Planter, Planterådgiver
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram