Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

SPARRING PÅ LEDELSE FRA EN ”GAMMEL KONE”

Hjælp til selvhjælp, et kærligt spark i røven og et klap på skulderen. Sådan beskriver svineproducent Christoffer Hensberg den sparring, han får på ledelsesområdet.
Vi stod tilbage i 2015 over for nogle ledelsesrelaterede udfordringer i vores svineproduktion. Vi kunne ikke helt selv se os ud af dem. Jeg følte, at vi havde brug for sparring med en person, som har en livserfaring, der strækker sig lidt længere end til dengang Aqua lå nummer et på hitlisterne med ”Barbie Girl”, fortæller Christoffer Hensberg, agaraøkonom og svineproducent.

Jeg tillader mig at kalde hende ”en gammel kone”, da jeg nærer stor respekt for Lillian. Vi fandt i hende en person, der kalder en spade for en spade, og hos hvem øjenkontakten ikke er flakkende. Det holder jeg meget af.
Christoffer
Christoffer Hensberg, Moutrup, Øster Assels, Mors
30 år, uddannet agrarøkonom

FOKUS PÅ FORSKELLIGHED

Christoffer, hans driftsleder og mellemleder fandt hjælpen hos Lillian Hundahl, som er HR-udviklingschef og ledelseskonsulent hos Landbo Limfjord og indledte et samarbejde med hende.

Sammen med Lillian satte Christoffer og hans medarbejdere fokus på både ledelse og samarbejde og forskellighed. Christoffer havde som nu en blanding af danske og udenlandske medarbejdere, men det var ikke kun kulturforskellen, der gjorde sig gældende. Der var behov for at skabe forståelse for, at vi som mennesker er forskellige – også selv om vi går op og ned af hinanden, og alle passer grise.

Til at forklare og belyse forskelligheden blandt os mennesker brugte Lillian DiSC-modellen, som hun forklarede og gav eksempler ud fra på både dansk og engelsk. Gruppen lavede også et par små øvelser for at illustrere samarbejdets betydning i det daglige arbejde på staldgangene. Se mere her.

SPARRING PÅ LEDELSE – OGSÅ PR. TELEFON

Derudover havde Christoffer og hans ledere et møde med Lillian om ledelse og ledelsesudfordringer. Det blev fulgt op af en møderække og telefonsparring.

Siden processen i 2015 har Christoffer og Lillian jævnligt været i dialog – nogle gange blot et ”er-alt-ok” telefonopkald. Andre gange er det blevet til telefonsparring eller møder på Moutrup.

Christoffer er tilfreds med, at Lillian med jævne mellemrum giver ham et opkald og spørger ind til dagsformen, status på driften og dermed følger op på de ting, de sammen har drøftet.

Ofte er samtalerne kort, andre gang er der noget helt aktuel på ledelsesområdet, som skal vendes og drejes lidt. Christoffer og holdet bag ham er efterhånden selvkørende, men derfor kan det godt være givtigt at blive fulgt op på og få lejlighed til at vende det, man lige står i.

ÆNDRINGER I SVINEPRODUKTIONEN

Christoffers virksomhed har siden 2015 ændret sig. Han har bygget nyt staldanlæg, så han i stedet for salg af grise fra farestalden nu selv producerer 30 kgs grise. Hans produktion omfatter i dag 2800 søer, produktion af 60.000 stk. 30 kgs. grise og 50.000 stk. slagtesvin. Der er i alt 17 ansatte i produktionen fordelt på flere produktionssteder.

ÆNDRINGER I SVINEPRODUKTIONEN

Christoffers virksomhed har siden 2015 ændret sig. Han har bygget nyt staldanlæg, så han i stedet for salg af grise fra farestalden nu selv producerer 30 kgs grise. Hans produktion omfatter i dag 2800 søer, produktion af 60.000 stk. 30 kgs. grise og 50.000 stk. slagtesvin. Der er i alt 17 ansatte i produktionen fordelt på flere produktionssteder.

FOKUS PÅ EFFEKTIVITET, NØGLETAL OG LEDELSE

Christoffer har som ejerleder sin opmærksomhed på det overordnede i virksomheden men kan også lide at dykke ned i detaljen og være helt up-to-date med f.eks. effektiviteten i produktionen, økonomiske nøgletal og altså også ledelse og håndtering af medarbejderne.

Han er bevidst om, hvilken betydning god ledelse har for virksomheden. Senest har Christoffer ansat en meget erfaren leder, som han har givet den daglige ledelse, mens han selv står som sparringspartner.

OMSÆTNINGSHASTIGHED PÅ MEDARBEJDERE

Fokus har generelt ændret sig over de godt 10 år, Lillian Hundahl har været tilknyttet Landbo Limfjord som ledelseskonsulent. Mange mælke- og griseproducenter tager som Christoffer også den ledelsesmæssige side med, når de taler om produktionstekniske resultater, fortæller hun. Det er ikke kun dødelighed, antal grise pr. årsso eller kg mælk pr. årsko, der er interessante parametre. Nu er også lønkroner pr. kg. produceret svinekød eller pr. produceret kg mælk et væsentligt målepunkt, ligesom f.eks. omsætningshastigheden på medarbejderne kan være et pejlemærke.

STØRRE KRAV TIL LEDELSE

Der er over årene blevet stillet større og større krav til ledelseskraften i landbruget. Det har udmøntet sig i efterspørgsel på sparring på daglig ledelse og mere overordnede emner. Det falder helt i tråd med Christoffers oplevelse. Det er vigtigt for mig som leder at kende mine kompetencer, men det er endnu vigtigere at se i øjnene, at man ikke kan alt selv. Lillian Hundahl giver os hjælp til selvhjælp, et kærligt spark i røven og et klap på skulderen. Og hun er kun et telefonopkald væk. Det er godt med ressourcepersoner tæt på, slutter Christoffer.


Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram