Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

24. september 2021

Pensionér dig selv og hjælp en ung landmand godt i gang

Ejerskab i fast ejendom kan sidestilles med et værdipapir, fortæller økonomikonsulent i Fjordland, Christian R. Paulsen. Det har ikke noget med landbrugsdrift at gøre. Derfor behøver dit pensionstidspunkt heller ikke have noget at gøre med, om den faste ejendom er solgt eller ej – lad det i stedet afhænge af, hvornår du får flyttet driften over på den anden person.

Hjælp en ung landmand i gang - udlej til ham

Fast ejendom er et aktiv, som skal give dig afkast. Som ejendomsinvestor kan du være ligeglad med, om afkastet kommer fra udlejning eller fra din egen landbrugsvirksomhed – pengene er lige gode for dig.

Du kan lade dig pensionere her og nu og i samme ombæring – med en fair leje – bidrage til, at en ung landmand får skabt en økonomisk sund virksomhed, som efter 5 til 10 år vil kunne købe din landbrugsejendom, forklarer økonomikonsulent Christian R. Paulsen. Det skal selvfølgelig give mening for begge parter, men det er der med denne model også tid til at undersøge.

Start med råderet fremfor ejerskab

Planteavl Fjordland planteavlskonsulent mark markbesøg markplan henrik hornstrup
Der er tradition for, at en landmand har foden under eget bord og, at landbrugsejendomme derfor indgår i generationsskifter, men sådan behøver det altså ifølge Christian R. Paulsen ikke at være.

Den unge landmand har, modsat dig, behov for råderet – ikke ejerskab, fortæller han.

At eje fast ejendom dræner hans pengekasse noget mere end at leje. Afdragene lægger beslag på midler, som den unge landmand i stedet kunne have brugt til at udvikle virksomheden og øge indtjeningen.

At købe en besætning og beholdning er noget mere overkommeligt. Den unge landmand vil med denne model kunne blive etableret på et sundere kapitalgrundlag, fordi opsparingen vil udgøre en langt højere andel af investeringsbehovet. Den unge landmand får dermed en langt bedre solvens og investerer i første omgang samtidigt kun i det, som giver det høje afkast. Det stiller med andre ord den unge landmand meget stærkt i forhold til kapitalkrav til fremtidigt køb af ejendom., fortæller Christian R. Paulsen.

Gør det realistisk, så det bliver muligt

En start med leje af råderetten til din ejendom giver den unge landmand mulighed for at skabe afkast, opbygge kapital og dermed skabe basis for en sund virksomhed, inden der handles ejendomme.

I får samtidig en årrække til at opbygge det mest værdifulde i enhver relation – tillid. Tillid til f.eks. at kunne vurdere om du tør lade penge stå i en ejendomshandel på et senere tidspunkt – velvidende at afkast og risiko er i harmoni.

Tillid er nøglen til at indgå i en gennemtænkt generationsskifteplan. Det kan være en selskabsmodel, det kan være personligt eje, det kan være ved at gøre det muligt at lade skatten indgå i finansieringen – kort sagt tid til tillid – og dermed tid til at gøre det ordentligt og gøre det realistisk.

Få papir på hinanden

Sørg for at I får lavet skriftlige aftaler på jeres samarbejder, inden de indgås, lyder opfordringen fra Christian R. Paulsen.

Brug tid på at drøfte de ting i gennem, der har relevans og betydning for jer. Med en god drøftelse og aftaler på papir har I det bedst mulige udgangspunkt, fordi aftalerne indgås med åbne øjne og med fuld tilfredshed for begge parter.

Vi har over årene hjulpet til ved mange etableringer af samarbejder. Vores udgangspunkt er at spille med de kort, vi har, i stedet for de kort, vi ville ønske, at vi havde.

For os er der mere end én vej frem mod målet, fortæller Christian R. Paulsen. Når vi støder på en blindgyde, finder vi som regel en alternativ rute.
"Kunne du også tænke dig at nyde godt af de opsamlede erfaringer og Fjordlands tilgang til samarbejder og generationsskifter?"

CHRISTIAN R. PAULSEN

Økonomikonsulent
KONTAKT MIG NU

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram