Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

17. november 2021

Øremærket barsel - betydning for selvstændige

De nye regler om mere øremærket barsel til fædrene, kommer ikke til at gælde for selvstændige. Dog er der alligevel lidt af de nye regler som får betydning.
Hvis man er selvstændig, bliver man ikke ramt af mere øremærket barsel til fædrene. De nye regler indeholder dog mere end bare øget øremærket barsel. De fordeler også automatisk forældreorloven ligeligt imellem mor og far.
Socialjura Socialøkonomi Fjordland økonomi social- og arbejdsmarkedslovgivningen barsel efterløn pension sygdom invaliditet fleksjob førtidspension
Det vil sige når de nye regler træder i kraft, får far automatisk halvdelen af forældreorloven, dvs. 24 uger. Når far er selvstændig, kan han vælge at overdrage 22 uger til mor, så han stadig kun skal afholde (eller miste) 2 ugers barsel. De 2 ugers orlov skal, ligesom i dag, afholdes i forbindelse med fødslen. Som selvstændig har man mulighed for at holde barsel på halv tid, så man stadig kan passe sin virksomhed i mens.

Det nye er at far skal ind og overdrage barslen til mor.

Det forventes at de nye regler træder i kraft d. 2/8 2022.

Figuren viser at mor (som er lønmodtager) kan overdrage 13 uger til far, dvs. hun har 11 ugers øremærket, og at far (som er selvstændig) kan overdrage 22 uger til mor, dvs. han har 2 uger som er øremærket.
"Du er altid velkommen til at tage fat i mig, hvis du har spørgsmål omkring barsel eller andre sociale ydelser..."

LINDA MØLLER HARRITZ

Økonomikonsulent

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram