Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

Miljøledelse er bedre image og økonomisk optur

Få et bedre image og en økonomisk optur med miljøledelse

Til februar bliver det lovpligtigt at have miljøledelse på alle større svine- eller fjerkræbrug. Hvis det bruges rigtigt kan dit miljøledelsessystem være et glimrende redskab til på én og samme tid at mindske dit klimaaftryk, styrke dit image og hæve din bundlinje.

Læs med her og find ud af, hvordan du kan vende det nye lovkrav til noget positivt for både dig selv og dine omgivelser.

Hvem er omfattet af lovkravet?

Svineejendomme med mindst 750 stipladser til søer eller 2.000 stipladser til slagtesvin og fjerkræbrug med mindst 40.000 stipladser skal have taget et miljøledelsessystem i brug fra 21. februar 2021. Er du omfattet af denne gruppe, skal du altså i gang med at lave dit miljøledelsessystem allerede nu.
Grise

Hvor kan der opnås besparelser?

Et miljøledelsessystem består af en konkret, skriftligt formuleret miljøpolitik og nogle fastlagte, målbare miljømål. Der følges op jævnligt, så mål og resultater registreres. Målet kan f.eks. være at nedsætte husdyrbrugets strømforbrug med 5 % i løbet af et år, og handleplanen kan være at kortlægge, om der er eldrevne processer på ejendommen, der forbruger mere strøm end nødvendigt. Det kan f.eks. være et forældet ventilationssystem eller en forkert indstillet ventilation. Rettes der op på disse fejl, kan det betyde omgående reduktion af strømforbruget.

Vælger man i stedet at sætte fokus på virksomhedens kørselsbehov med henblik på at nedsætte antallet af kørsler, kan det give en stor årlig besparelse på brændstof, spare mandetimer og nedsætte udslippet af CO2.

Af andre områder, der kan betyde besparelser på udgifter kan f.eks. nævnes vandforbrug, foderforbrug og råvareforbrug.

Mulighederne er mange, og som en ekstra bonus kan et godt miljøledelsessystem medføre at kommunerne ikke kommer så ofte på tilsyn. Tilsynsfrekvensen på et husdyrbrug fastsættes ud fra en individuel score, der bl.a. afhænger af ejendommens beliggenhed, antal sanktioner ved sidste tilsyn og hvorvidt der er miljøledelse på ejendommen. Hvis indføring af miljøledelse på ejendommen kan medføre nedsættelse af antal kontroller, vil det i sig selv også medføre en økonomisk gevinst, idet mængden af brugerbetalte tilsynstimer reduceres.

Hvis ovenstående vækker genklang hos din indre sparegris, så tøv ikke med at kontakte din miljørådgiver allerede i dag og få en indledende snak om miljøledelse. Du skal alligevel have det, så hvorfor ikke være på forkant og få adgang til mulige besparelser allerede nu?
"Skal vi også hjælpe dig med at få det mest optimale miljøledelsessystem?"

METTE WARNCKE

Miljørådgiver
KONTAKT OS

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram