Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

Sikring af formuen

- har din ægtefælle gæld?

Hvad er en ægtepagt?

En ægtepagt er en aftale mellem ægtefællerne om den formueordning, der skal være gældende for deres ægteskab. Hvis man ikke indgår en ægtepagt, er det sådan, at der er formuefællesskab. Det betyder at alle aktiver deles ved død eller skilsmisse. Ægtepagten sikrer altså din formue i tilfælde af død eller skilsmisse.

En ægtepagt sikrer din formue ved død og skilsmisse

Hvis din ægtefælle har en negativ formue og du selv har en positiv formue, så bør I overveje, om I skal sikre formuen ved oprettelse af en ægtepagt.

Vi hæfter ikke for hinandens gæld, men når ægtefællen dør eller vil skilles, kan det godt føles som om, at man hæfter for gælden. Ved skilsmisse og død, skal formuen gøres op for hver af ægtefællerne, og hvis den ene har en positiv formue, og den anden har gæld, så skal den, der har den positive formue, aflevere halvdelen af formuen til ægtefællen/ægtefællens kreditorer. Dette kan undgås, såfremt ægtefællerne opretter ægtepagt om særeje, hvorved den solvente ægtefælle har særeje ved skilsmisse og død.
3 rådgivere klar til at hjælpe med at sikre formuen2 mennesker på trappe udveksler papir om sikring af formuen

Hvad er en ægtepagt?

Hvis du er insolvent, bør du derudover overveje, om du skal give arveafkald eller om evt. testatorer (ex. dine forældre eller ægtefælle), som du skal arve skal lave et testamente, hvorved det undgås, at du arver. Arveafkaldet kan laves personligt, sådan at det i stedet, er dine børn, der arver. Hvis du ønsker at få en gældssanering, så er det en fordel, at det er arvelader, der laver testamentet, sådan at du ikke har givet afkald på noget, da et arveafkald kan være til hinder for, om du kan få gældssanering.

Det er vigtigt, at være opmærksom på, at gælden ikke forsvinder ved død, hvis der i ægteskabet er formuefællesskab, da formuefællesskabet betyder, at der skal ske en deling, hvis en af ægtefællerne har en positiv formue. Det vil sige, at selv om kreditorerne ikke kan få ægtefællens penge under ægteskabet, så er de sikre på at få dem, når en af ægtefællerne dør. Hvis ægtefællerne ikke har gjort noget for at stoppe rentetilskrivning og advokatomkostninger til inddrivelse igennem den tid, hvor kravet har været holdt i live, så vokser kravet år efter år, indtil der på et tidspunkt er en af ægtefællerne der falder væk, og kreditorerne kan inkassere både kravet, renterne og advokatomkostningerne.

Ægtepagten kommer dig til gode

Vi ser i vores dagligdag eksempler på personer, der har giftet sig med en partner, der har gæld, og i forbindelse med skilsmissen kommer til at betale den anden parts kreditorer. Eller ægtefællerne har bare ladet stå til, og ikke sikret den solvente ægtefælle ved død.

Vær opmærksom på, at ægtepagter er mindst lige så vigtige ved negativ formue, som ved positiv formue.

I skal derudover være opmærksomme på, at der findes mulighed for at sikre den insolvente ægtefælle med en brugsret til den fælles bolig. Hvis I går med overvejelser om oprettelse af en brugsret, så er det vigtigt, at få drøftet de skattemæssige aspekter i forbindelse hermed.
Gry Bacher Nielsen
Kontakt os, så finder vi den bedste løsning for dig...

GRY BACHER NIELSEN

Chefjurist
Direkte: 9615 3056 
E-mail: gbn@fjordland.dk
KONTAKT OS

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram