Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

JEG BLIVER VED, SÅ LÆNGE DET ER SJOVT

Jeg har ingen strategi, fortalte slagtesvinsproducent Karsten Rasmussen fra Pederstrup forleden i telefonen. Jeg ved godt, at det er helt forkert og umoderne at svare sådan, men det er nu engang sådan det er. Jeg bliver ved, så længe det er sjovt – og så vil jeg gerne have orden i tingene. Det er vist det nærmeste, jeg kommer en strategi.

EN NY MILJØGODKENDELSE KAN VÆRE EN FORDEL FOR DIG, HVIS:

du har plads til flere eller tungere dyr i staldene, end din nuværende godkendelse tillader
du gerne vil have fleksibilitet og muligheden for frit at kunne skifte mellem dyretyper
du overvejer at sælge eller leje staldene ud

NY MILJØGODKENDELSE GAV ORDEN I TINGENE

Karsten Rasmussen kontaktede for ikke så længe miljøchef Nina Ottesen for en snak om miljøgodkendelser. Det resulterede i en ny en af slagsen for den ene af hans to ejendomme.

Jeg havde en gammel miljøgodkendelse, som gik på kg og stk. Det var efterhånden blevet en begrænsning for mig. Efter jeg havde hørt et oplæg, som Nina holdt, om de nye regler, var jeg ikke længe om at gribe telefonen.

Efter en snak med Nina gik det egentlig meget gnidningsfrit og nemt. Med den nye miljøgodkendelse i hus kan jeg producere løs på ejendommen – og med god samvittighed. Alt er i orden og godkendt. Så skulle kontrollen komme rullende, vil det ikke give nervøse trækninger.
Karsten

”DE GAMLE” KLARER ÆRTERNE

Karsten Rasmussen nyder sin tilværelse som landmand. Han producerer ca 13.000 slagtesvin om året og dyrker selv de tilhørende 220 ha. Han blander selv sit foder og dyrker mest korn men også lidt salgsafgrøder.

Det er en livsstil for mig at være landmand, fortæller han. Selv om han bruger meget tid ude ved grisene og helst vil have fingeren på pulsen over alt, har han dog også hjælp til arbejdet – sådan cirka en fuldtidsansat alt i alt.

Den unge hjælp tager morgenfodringen og hjælper til med udlevering af grise. Derudover er det ”de gamle”, der står for resten, fortæller han. Selv er han 68 år og har været i erhvervet i 42 år. Jeg har en mand på 76, der kommer og ordner pløjningen. Han har været på gården i 56 år. Og så har jeg en anden frisk mand på 70, der vasker, lukker gylle ud, støvsuger i laden osv.

INGEN STRATEGI – ELLER ………

Vi bliver jo nok ved alle os gamle, fordi vi kan lide det, konstaterer han. Karsten selv er glad for at gå på arbejde hver dag og har ingen planer om at stoppe tvært imod. Han har faktisk planer om at blive ved.

Andre har planer om dit og dat og tidspunkt på alting. For Karsten drejer det sig om at blive ved, så længe det er sjovt. Han har ikke nogen naturlig arvtager og har derfor ikke planer om generationsskifte. Han tænker, at når engang den tid kommer, kan han lukke produktionen ned og dyrke de 220 ha jord. Han kunne også leje ud eller sælge.


Stævnbakgård
Når engang det kommer på tale, er hans nye miljøgodkendelse god af have. Dels er den god nu, men den er også praktisk, fordi den til den tid måske kan gøre det nemmere for ham at leje staldene ud eller sælge. Godkendelsen er nemlig lavet, så der må være alle typer af grise i staldene. En fremtidig ny lejer eller ejer kan altså både producere slagtesvin og smågrise eller have et sohold. Der er heller ingen begrænsninger på antal eller vægt ud over det, der er reguleret af dyrevelfærdsreglerne.

NYDER SINE ”GODT 20 TØNDER LAND”

Det er rart at være på forkant med en ny miljøgodkendelse. Så er man klar til det, der nu kommer, siger Karsten. Men det er også godt at være i nuet. Vi er heldige, at både helbred og økonomi tillader os at leve det liv, vi gerne vil.

Karsten og hans hustru har måske nok ikke nogen nedskreven strategi. Men de er til gengæld rørende enige om, at de vil blive boende så længe som muligt på jordens skønneste plet med udsigt til en udgravet sø og med Skals Ådalen i baggrunden.

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram