10. januar 2023
Hvad er et fleksjob?
Det er en fleksibel ordning, der betyder at du som arbejdsgiver kun betaler for det arbejde, der bliver udført.
Og for arbejdstagere med nedsat arbejdsevne, er det en mulighed for et job, der i både arbejdstid og opgaver matcher medarbejderens behov og fastholder dem til arbejdsmarkedet med en meningsfyldt hverdag.
Hvis du mangler en fast deltidsmedarbejder, kan det være attraktivt at ansætte en fleksjobber, hvilket flere og flere virksomheder får øjnene op for.
Men der er flere vilkår, som man som arbejdsgiver bør undersøge INDEN aftalerne indgås.
Først og fremmest...
Hvad er medarbejderens skånehensyn?
- og er de forenelige med de arbejdsopgaver man gerne vil have løst?
Udgangspunktet er at fleksjob medarbejderen får løn af sin arbejdsgiver for de arbejdstimer, han eller hun har. Herudover betaler kommunen et fleksløntilskud, som sammen med lønnen højst kan svare til at være ansat på fuld tid i den pågældende stilling.
Arbejdsgiver afregner timer med aftalt timeløn, men det sker ud fra fleksjob medarbejderens effektivitets vurdering. Dvs. hvis medarbejderen er ansat til 10 timers job om ugen, med en effektivitets vurdering på 50%, skal arbejdsgiver afregne løn for 5 af de 10 timer. Effektivitetsvurderingen skal ske ud fra en vurdering af, hvor effektiv medarbejderens arbejdsevne er i forhold til en rask medarbejder i et tilsvarende job. En effektivitetsvurdering for job hos en købmand kan fx dårligt sidestilles med job som staldmedhjælper. Det er derfor vigtigt, at der er et ordentligt grundlag for denne effektivitets vurdering. Og det kan ofte give god mening for begge parter at aftale et forudgående praktikforløb, til vurdering af effektivitetsgraden. Så vilkårene passer så godt som muligt til netop dette ansættelsesforhold.
Det administrative omkring fleksjob ansatte er overskueligt at håndtere. Du betaler løn for det udførte arbejde, mens kommunen supplerer med et fleksløntilskud til fleksjobberen. Du skal altså ikke bruge mere tid på administration, end du skal for dine øvrige medarbejdere.
Da der er tale om nedsat arbejdsevne, er en grundig forventningsafstemning ekstra vigtig, for et gensidigt succesfuldt samarbejde. Parterne har ofte forskellige forventninger til de konkrete ansættelsesvilkår, vedr. lønniveau, pensionsbidrag mv.
Hvis du overvejer at ansatte en fleksjobber, så kontakt os tidligt i forløbet, så vi kan rådgive dig om reglerne og mulighederne, så de vigtige vilkår der skal afstemmes ved fleksjobaftalen og den supplerende ansættelseskontrakt, kommer på plads inden aftalerne er indgået.
Kontakt Fjordlands juridiske afdeling tidligt i forløbet, hvis du ønsker at ansætte en fleksjobber. Vi står altid klar til at hjælpe.
MARIE KRABBE
Erhvervsjurist