Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

5. juli 2024

Hektarstøtteregler: Bliv opdateret på reglerne frem mod vækstsæson 2025

Vi begynder så småt at se frem mod næste dyrkningssæson, og det er derfor naturligt at spørge, hvilke ændringer af reglerne, der træder i kraft frem mod 2025.

Vi ved ikke med sikkerhed, hvad der kommer til at ske, men jeg skal alligevel her forsøge at give et bud, med det forbehold, at reglerne hurtigt kan ændre sig.

Det bedste bud lige nu er, at vi ikke kan regne med væsentlige ændringer i forhold til 2024.
Jakob T. Nikolajsen
Teamleder og planterådgiver hos Fjordland

Tvungen 4 % brak / GLM 8 kravet

EU har besluttet at fjerne den tvungne brak fra 2025. Den danske regering har dog besluttet at bede EU om lov til at fortsætte med et krav om 4 % tvungen brak. Det har vi vanskeligt ved at se kan være en mulighed, men indtil vi ved med sikkerhed, at EU afviser anmodningen, så kan vi ikke tillade os regne med, at den obligatoriske brak forsvinder til nytår.

Uanset at vi mangler den afklaring, skal alle arealer med brak blive liggende frem til nytår, så der må ikke ske noget med arealerne ud over en slåning fra 1. august af arealerne, der er anmeldt som slåningsbrak.

Forventningen er, at den frivillige brakordning vil fortsætte, så der kan søges støtte på 2.740 kr. Derudover forventes ordningen med bestøverbrak og tilskud på 1.500 kr. at fortsætte, fortsat kun for den del af arealet, som overstiger 4 %-point. Bliver antallet af ansøgninger til ordningerne samlet set for stor, kan der blive tale om at reducere i de 1.500 kr.

Krav om afgrøderotation / GLM 7

Økologisk planteavl hos Fjordland
Vi forventer, at de nuværende GLM 7-regler fortsætter uændret i 2025. Baggrunden er den, at Landbrugsstyrelsen ikke har mulighed for at implementere ændringer i ansøgningssystemet inden ansøgningsrunden i 2025.

Det betyder kort fortalt, at vi nu rammer det år, hvor reglerne slår fuldt igennem på den måde, at der skal sås en anden afgrøde i marker, som har haft samme type af afgrøde i årene 2022, 2023 og 2024. Der er ikke tale om en officiel udmelding fra Landbrugsstyrelsen, men en melding givet til L&F.
EU har åbnet op for, at landene kan vende tilbage til den gamle ordning med krav om op til 3 forskellige afgrøder. Hvis den regel bliver indført igen, vil de fleste landmænd nemmere kunne leve op til kravet, og en del af undtagelserne for de nuværende krav kan fjernes.

Senest i 2026 håber vi derfor, at Landbrugsstyrelsen indfører en ordning, hvor bedrifter over 30 hektar kan opfylde kravet ved minimum 3 afgrøder. Dette kan kombineres med en forenklet ordning, hvor man alternativt kan etablere en ny afgrøde i alle marker hvert eller hvert andet år.

Men vi forventer altså, at det først bliver fra 2026, så få vendt dit sædskifte med din rådgiver, hvis der er flere år med samme afgrøder, eller det er svært at leve op til kravet om at 35 % af arealet dyrkes med en ny afgrøde hvert år.
Jakob Nikolajsen
Har du spørgsmål til ovenstående eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte Fjordlands planterådgivere...

JAKOB T. NIKOLAJSEN

Teamleder og planterådgiver
KONTAKT OS NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram