Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

Gevinst ved generationsskifte

Vi har samlet 5 gode råd, som kan hjælpe jer godt på vej mod et vellykket generationsskifte

1. GØR DET FORDI LYSTEN ER DER

Følg drømmen, giv den vinger og flyv ud på den energi, der er i at arbejde med noget, der virkelig har interessen.

Find sparring til at kvalificere ”lysten”, så den kan blive omsat til noget konkret.

Det sætter tankerne i gang, når man bliver stillet spørgsmålene ”hvorfor” og ”hvordan”. Det giver stof til eftertanke.

2. GØR DET I TIDE

På den måde kan den yngre part oparbejde erfaring og kapital, mens den ældre part stadig er aktiv og kan støtte, inspirere og give sparring. Ydermere kan den ældre part i mange tilfælde lette vejen til finansiering af drømmen.

Selvfølgelig vil den yngre part gerne stå selv, men de allerfleste vil gerne have en erfaren mentor at læne sig op ad – især når denne forstår at balancere støtten, så det bliver på den yngres præmisser.

Den ældre skal kunne give plads og være fleksibel og se en glæde i at kunne hjælpe den yngre bedst muligt på vej... på dén vej, den yngre vælger.

3. GØR BRUG AF JERES 
    ØKONOMIKONSULENT

Tænk godt over, hvilken selskabskonstruktion, der er den rette for jer. Undersøg herefter hvordan det oplagte valg kan blive en realitet for jer.

Hvordan stiller jeres økonomiske situation jer rent finansieringsmæssigt?
Har I interesse i og mulighed for at begrænse personlig hæftelse?
Hvordan skal ejerforholdet være, og er der skattemæssige fordele, som skal tænkes ind i helhedsløsningen?

Tag hensyn til evt. søskende og få dem inddraget fra starten. De skal måske ikke have indflydelse, men det er vigtigt, at de hele tiden er informerede om sagen.
Sørg for at ”få papir” på de løse ender – altså hvis det mod forventning ikke skulle gå, hvordan kommer I så fra hinanden igen og hver til sit?

I vil opleve, at jeres økonomikonsulent er så garvet i generationsskifter, at han eller hun straks kan svare på opståede spørgsmål. Er der spørgsmål af særlig karaktér, kan økonomikonsulenten trække på kolleger, der er skatteeksperter og jurister med speciale i generationsskifter. Fjordland har en pallet af eksperter, som er vant til at samles og få tingene til at lykkes.

4. GIV SAMARBEJDET ET PRØVEÅR

Tag f.eks. et prøveår, hvor drømmen prøves af i virkelighed. Lav aftaler omkring jeres samarbejde – helt ned til hvornår og hvordan I får talt om de mange daglige ting og de lidt større ting.

Find ud af, hvad der skal til for, at I får fælles fodslag og får et godt samarbejde. Efter prøveåret er det lige OK, om den yngre part siger ja eller nej til at gå videre. Selvfølgelig er et JA ønskemålet, men et nej kan være lige så vigtigt – og hellere efter prøveåret og før en endelig konstellation er dannet end flere år inde i et generationsskifte.

5. GIV SAMARBEJDET JÆVNLIGE 
    EFTERSYN

Giv jer selv lov til med jævne mellemrum at få jeres samarbejde kikket efter i sømmene. Det er vigtigt at have fokus på godt samarbejde, og det er en god øvelse at give samarbejde et eftersyn sammen med en udefrakommende specialist.

Det er meget nemmere at tale om de små sten i skoen, når der er en tredje person til stede. En sparringspartner, der kender parterne og samarbejdet, kan nemt sætte fingeren ned og trykke dér, hvor der skal trykkes. Der bliver fulgt op på aftaler, og man bliver holdt fast på det, der aftales fra gang til gang.
Kontakt os, vi sidder klar med den bedste rådgivning indenfor generationsskifte
usersphone-handsetsmilehistoryclockcheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram