Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

Fra gårdråd til bestyrelse

Gårdråd eller gårdbestyrelse lyder meget ens, men kombinationen af bogstaver er som forskellen på en enevældig konge og ministeren i et demokrati.

RÅDGIVER

I et gårdråd har du rådgivere, og det er dig, der tager beslutningen. Du kan lytte til rådene, og du kan vælge at beslutte dig til noget helt andet. Du er den enevældige konge. Det kræver bål, brand og revolution at vippe dig af pinden.

BESLUTTER

I en bestyrelse har du beslutningstagere. Det er dem, som sætter retningen for virksomheden og for direktøren. En bestyrelse er en gruppe mennesker, der har fået til opgave at bestyre. At være den øverste ledelse for virksomheden. De tager beslutninger, og de ansætter direktøren til at udføre de beslutninger.

I en bestyrelse er der et element af demokrati. I sidste ende er det generalforsamlingen, som ud fra vedtægterne vælger bestyrelsen. I vedtægterne kan der være en masse teknik, som afgør, om der bliver stemt efter hoveder, høveder eller herreder – og om alle ejere har stemmeret.

ANSVARET – CVR OG CPR

Som bestyrelsesmedlem hæfter man med sit CPR-nummer. Som gårdrådsmedlem med det CVR-nummer, hvor man er ansat.

Et gårdrådsmedlem er som en maskinstation. Ikke med dieselpower og maskinkraft, men videnskraft. En, som giver råd og sparring. Et gårdrådsmedlem leverer en ydelse som konsulent og er ansat udenfor virksomheden.

Et bestyrelsesmedlem er ikke ansat, men er valgt eller udpeget til at være den inderste kernen i virksomhedens beslutningsrum. Der er en tilknyttet beslutningsret og beslutningspligt. Som bestyrelsesmedlem står du til ansvar overfor generalforsamlingen og ejerkredsen. Det er et andet ansvarsforhold, hvor du hæfter med dit eget CPR-nummer og din egen formue.

STRATEGI ER FREMTID

Uanset om du har valgt at have et råd eller en bestyrelse, så husk, at strategisk arbejde er ikke raketvidenskab. Det udspringer af sund fornuft og kreativ købmandstænkning. Strategi handler om ledelse af fremtiden. Det er at træffe valg for vejen til succes – og mindst lige så vigtigt: fravalg af det som ikke skaber succes.
Gårdråd

KONTAKT MIG HVIS DU ØNSKER SPARRING

BENT K. CHRISTENSEN

DRIFTSØKONOM
+45 96 15 35 61

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram