Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

2. november 2022

Er du klar til at få besøg af arbejdstilsynet?

Har du ansatte i din virksomhed, kan du få besøg af arbejdstilsynet, som skal tjekke en række punkter vedr. arbejdsmiljøet.
Arbejdstilsynet har de seneste år haft fokus på landbrug, hvilket gør at flere landbrugsvirksomheder har fået "anmeldt besøg”

APV

Hvis man har ansatte, skal der udarbejdes en arbejdsplads vurdering (APV) mindst hvert tredje år. Der er ingen formkrav til en APV, men de fleste bruger et spørgeskema, for at sikre man kommer omkring alle områder. APV’en skal laves sammen med medarbejderne, og de problemstillinger der findes når man laver APV, skal følges op af en handlingsplan, som løbende følges op på. Mindst 1 gang om året, skal man have en drøftelse af arbejdsmiljøet. Alt skal kunne dokumenteres.

CERTIFIKATER / KURSER

Der kan være flere ting som medarbejderne skal være særlige kurser eller certifikater for at må udføre, f.eks. truck- og teleskoplæsserkørsel, svejsning, medicinhåndtering mv. Det er arbejdsgivers ansvar at dokumentere, at medarbejderne har de nødvendige beviser.

INSTRUKTION

Når medarbejdere instrueres i en arbejdsopgave, er det vigtigt at der også instrueres i hvordan opgaven udføres bedst i forhold til arbejdsmiljøet. F.eks. hvilken arbejdsstilling der er mindst belastende, hvilke værnemidler der skal bruges mv.

SKILTNING

Det kan i nogle tilfælde forbygge arbejdsskader at hænge skiltning op, f.eks. kan skilte sørge for at man er opmærksom på kørende maskiner. Derudover er skiltning en rigtig god måde at informere udefra kommende når de er på besøg på gården, og minde dem der har deres daglige gang på gården, om hvad man skal huske.

ANMELDELSE AF ARBEJDSSKADER

Der er for nyligt kommet nye regler, om hvornår en arbejdsskade skal anmeldelse. Alle arbejdsskader, som giver medarbejderen fravær udover skadesdagen, eller som kan gøre at medarbejderen har krav på dækning fra arbejdsskadesikringsloven skal anmeldes senest 14 dage efter skadesdagen.

48-TIMERS REGLEN

Arbejdstidsbestemmelsen er også en del af det, arbejdstilsynet tjekker når de er på besøg, bl.a. om 48 timers-reglen overholdes. Den betyder at på et hvilket som helst tidspunkt på året, må man i de sidste 4 måneder, ikke have haft mere end 48 timer i gennemsnit om ugen. Man må gerne arbejde mere end 48 timer i én uge, så skal man bare arbejde det mindre i en anden uge.
Linda Møller Harritz
Kontakt mig endelig, hvis der er noget vedr. arbejdsmiljøet du er i tvivl om...

LINDA MØLLER HARRITZ

Revisor

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
enterlicensefilm-playphone-handsetconstructionthumbs-upmagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram