Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

17. august 2023

Efterafgrøder skal være mere fleksible

I den forgangne uge har problematikken med etablering af efterafgrøder inden den 20. august igen været oppe i medierne, hvor vi Fjordland også har deltaget aktivt i debatten. Se DR og TV MidtVest.
Fra Fjordlands side arbejder vi intensivt med at få påvirket beslutningstagerne og få ændret reglerne, da vi ikke mener, at den rigide frist hverken tjener landmændene eller miljøets bedste interesser, da etableringen af efterafgrøder ofte risikerer at blive en halvhjertet indsats i en vigtig og travl tid på året; nemlig høsten. Det bliver yderligere forstærket i et år som i år, hvor vejret driller og besværliggør høsten og bjærgningen af halm, og i de fleste år er den 20. august i det hele taget svær at nå i vores nordvestlige del af landet.

Vi anerkender, at landbruget har et ansvar over for miljøet, men vi ønsker os en mere fleksibel vej til at opnå den indsats, vi fra erhvervets side skal levere på. I stedet for den rigide dato 20. august peger vi konkret på en række alternative løsninger og redskaber i værktøjskassen, der ikke koster dyrt træk i kvælstofkvoten. F.eks:
udsættelse af destruktionsfristen (20. oktober), hvis efterafgrøderne etableres senere end 20. august
automatisk fristudsættelse á la halmludning baseret på nedbørsdata i de respektive kommuner
satellitbaseret opfølgning på, at alle marker er grønne 1. oktober
Vi mener, at ovenstående tiltag bør gælde alle egne af Danmark og skal være en fast del af regelsættet - altså ikke baseret på politisk dispensation. Hvis det er tilfældet, så får vi flere redskaber, vi kan benytte både i markplanlægningen men også i den praktiske driftsledelse. Vi er pt. i tæt dialog med toppen af Landbrug & Fødevarer på Axelborg og folketingspolitikere om problematikken og forslagene.
Mandag den 2. oktober holder vi sammen med Landbrug & Fødevarer flere lokale, plantefaglige medlemsmøder i Fjordlands område med fokus på efterprøver, braklægning, grøn omstilling og andre aktuelle emner. Her vil vi kraftigt opfordre dig til at deltage og spille ind i debatten, så vi i fremtiden kan imødegå den 20. august med mere ro.
Leif Graversen Bestyrelsesformand Fjordland

LEIF GRAVESEN

Bestyrelsesformand

Mail: lgr@fjordland.dk
Mobil: 2020 7636
Jens Erik Nielsen Talsmand Planter Fjordland

JENS ERIK NIELSEN

Bestyrelsens talsmand for planteavl

Mail: jen@fjordland.dk
Mobil: 2029 1754
Henrik Hornstrup

HENRIK F. HORNSTRUP

Vicedirektør Planter, Miljø & Natur

Mail: hfh@fjordland.dk
Direkte: 9615 3535

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram