Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

15. november 2024

Besøg fra naturtjekkere vækker begejstring hos økolandmænd - og omvendt

Begejstringen for biodiversiteten smitter af, når landets økologiske mælkeproducenter får besøg af Arlas naturtjekkere. Flere landmænd oplever, at der er mere bevaringsværdig biodiversitet på deres arealer, end de troede, og det giver blod på tanden til at skabe mere rum for vilde bier og blomster.
Alle Arla ØKO-gårde skal have foretaget et naturtjek inden udgangen af 2026. Rådgivningskonceptet er udarbejdet af SEGES Innovation og udføres af lokale Naturtjekrådgivere. Formålet med tjekket er at undersøge, hvordan Arlas landmænd kan bidrage til at skabe mere og bedre natur rundt i hele landet.
Vi ønsker at hæve vidensniveauet og give vores andelshavere den bedste og mest konkrete rådgivning om, hvordan de kan forbedre biodiversiteten, og her spiller Naturtjekket en nøglerolle. Alt vores bæredygtighedsarbejde er datadrevet og videnskabeligt funderet, og det skal selvfølgelig også gælde for vores tilgang til at forbedre biodiversiteten”

EJNAR SCHULTZ

Vice President, landbrug og bæredygtighed, Arla
"Arla vil gennemføre Naturtjek på samtlige af mejerivirksomhedens danske øko-gårde inden udgangen af 2026.”
Og der er stor begejstring at spore hos både landmænd og naturtjekkere, for der er ofte god natur at udvikle på, når Naturtjekrådgiverne afrapporterer til landmændene – og der kan endda også være en fornuftig økonomi i at styrke naturudviklingen.

Landmændene bliver proaktive

En af de lokale rådgivere, som udfører naturtjekket for Arla og SEGES Innovation, er Pia Boe Bak fra Fjordland. Hun er begejstret for, hvad hun ser og oplever ude på de enkelte bedrifter, hvor hun har fokus på at bevare og beskytte eksisterende natur hos de økologiske landmænd.
Der går altid lidt Sebastian Klein i mig, når jeg finder noget fed natur på en ejendom. Den begejstring smitter af på landmændene, når de også ser og oplever den unikke natur, de har på deres ejendom. Vi giver desuden landmændene indsigt i, at der også kan være forretning i at øge biodiversiteten på deres arealer,” fortæller Pia Boe Bak og fortsætter: 

"I modsætning til, når snakken falder på naturbeskyttelse og paragraf 3-områder, så giver vi landmændene en mulighed for at være proaktive i forhold til, hvordan de forholder sig til naturbeskyttelsen. På den måde bliver mulige restriktioner vendt til at spillerum, som giver landmændene mulighed for at tage stilling til naturen,”

PIA BOE BAK

Miljø- og naturrådgiver, Fjordland

Revl og krat bliver værdifuldt

En af de økologiske landmænd, der har haft besøg af miljø- og naturrådgiver Pia Boe Bak fra Fjordland, er Mathias Kristensen fra Thy, som har fået flere værktøjer til at lave forbedringer af naturen på sin ejendom, uden det hæmmer hans produktion.
Pia var god til at forklare om både små og store værktøjer, som jeg kan gøre brug af for at forbedre naturen på min ejendom. Hun kortlagde meget unik natur, som allerede eksisterer på ejendommen. Bl.a. fandt hun flere sjældne arter, end jeg havde regnet med, selvom jeg allerede godt vidste, at jeg havde noget unik natur,” fortæller Mathias Kristensen
En af de ting, som Mathias Kristensen blev klar over, var, at en del af de tiltag, han kan gøre for at forbedre naturen, ikke koster en stor indsats. Nogle tiltag ligger endda forlængelse af en praksis, som allerede eksisterer på bedriften.

”Jeg er blevet glad for tanken om at lave flere stenbunker og kratbunker, som er rigtig gode for insekterne. Når vi alligevel skal samle sten på markerne, kan vi lige så godt oprette de små reservater til dyr og insekter, som en stenbunke er.”

Og besøget fra Naturtjekkeren kan endda også skabe økonomisk værdi for landmændene, da en del af tjekket også går ud på at oplyse om tilskud til naturbeskyttelse, så landmandens revl og krat bliver værdifuldt.

”En stor del af mit arbejde som natur- og miljørådgiver – uanset om det er i Fjordlands eller Arlas regi – er at informere om optimering af tilskudsordninger. Uanset om man er omfattet af Naturtjekket eller ej, vil jeg altid anbefale at min tager fat i sin lokale rådgiver for at få en gennemgang af mulighederne for tilskud. For tilskud er ofte en win-win situation både for landmanden og for naturen, og der kan være en del økonomi at hente,” siger Pia Boe Bak.

Giver tro på, at vi er på rette vej

En ting, som både Pia Boe Bak og Mathias Kristensen er bestyrket i efter naturtjekket, er, at naturen er på rette vej på mange af Arlas ØKO-gårde.
”Mange landmænd har noget god og unik natur, som de gerne vil være med til at bevare. Når jeg er på markvandring med landmændene, oplever de den vilde natur, som giver dem lyst til at se på fremtidsmulighederne til forbedring af naturen,” forklarer Pia Boe Bak.

Og den betragtning er Mathias Kristensen enig i.

”Når man får besøg af en, der virkelig ved noget om naturen og er ekspert på den, som roser en for de tiltag man gør, giver det en enorm vished om, at det vi allerede har gang i, giver god mening. Landbruget og naturen skal arbejde sammen, og vi er venner og ikke fjender. Jeg arbejder på naturens præmisser, derfor bliver jeg nødt til at tage hensyn til den,” afslutter Mathias Kristensen.

Fakta om Arlas Naturtjek

Alle Arlas økologiske landmænd skal have foretaget et Naturtjek
Det er SEGES Innovation, der har udarbejdet rådgivningskonceptet og skabelon til afrapportering
Naturtjekket foretages af lokale rådgivere, som har været på kursus hos SEGES Innovation
Efter Naturtjekket modtager både SEGES Innovation og Arla en afrapportering
Arla betaler for 15 timers rådgivning pr. landmand
Har du behov for et naturtjek, er du altid velkommen til at kontakte Fjordland - vi står klar med rådgivning

PIA BOE BAK

Miljø- og naturrådgiver
KONTAKT OS NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram