Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

2. november 2022

Afgiftsfrie gaver

Hvem må jeg give afgiftsfrie gaver?
-og hvor meget må jeg give...

Hvis du har lyst til – og mulighed for – at hjælpe din nærmeste familie med et økonomisk tilskud, kan du årligt give afgiftsfrie gaver til en række nære familiemedlemmer. Beløbets størrelse afhænger af, hvilket relation du har til det pågældende familiemedlem.
Ægtefæller:
Der er ingen gaveafgift mellem ægtefæller. Der kan frit gives gaver mellem ægtefæller. De tidligere regler om ægtepagt for gavens gyldighed er ophævet.
Børn, stedbørn, børnebørn, oldebørn og forældre:
Vil du give et gavebeløb til børn, stedbørn, børnebørn, oldebørn eller forældre m.v. har du mulighed for at give en gave i 2022 på kr. 69.500 (kr. 71.500 i 2023) uden, at der skal betales afgift.
To hundrede kroner seddel
Har din ægtefælle også økonomisk råderum, er der mulighed for, at I begge kan give en afgiftsfri gave til jeres børn, børnebørn eller lignende. Dermed vil I samlet kunne give afgiftsfri gaver til på kr. 139.000 i 2022 (kr. 143.000 i 2023) til eksempelvis jeres børn.
Svigerbørn:
Ønsker du også at give gave til svigerbørnene, kan du også gøre dette. Hvis dit eget barn er i live, må du årligt give dit svigerbarn kr. 24.300 i 2022. (kr. 25.000 i 2023). Hvis dit eget barn er afgået ved døden, må du give dit svigerbarn kr. 69.500 i 2022. (kr. 71.500 i 2023).
Bofælle/samlever:
Du må desuden give afgiftsfri gave på kr. 69.500 i 2022 (kr. 71.500 i 2023), til en bofælle eller samlever, hvis I har haft samme bopæl i 2 år. I skal bo sammen, når gaven gives. Hvis jeres samliv er ophørt på grund af fx plejehjem, må du stadig give det afgiftsfrie beløb, hvis I før ophøret af den fælles bopæl, har boet sammen i mere end 2 år.
Særeje:
Der er ikke krav til registrering af gaven. Hvis gaven skal gives som særeje, skal dette dog bestemmes samtidig med at gaven gives og af bevismæssige hensyn bør dette ske skriftligt ved et gavebrev.
Større beløb:
Ønsker du at give større gaver end de anførte afgiftsfrie beløb, er det naturligvis også muligt. Dog skal der i visse tilfælde betales gaveafgift af den del af gavens værdi, som overstiger grundbeløbet.

Det er også muligt at låne større beløb ud til familien ved at lave et gældsbrev. I forbindelse med udfærdigelse af gældsbreve er det vigtigt, at der samtidig sker en pengeoverførsel svarende til gældsbrevets størrelse. Gældsbrevet kan efterfølgende eventuelt årligt nedskrives med ovennævnte gavebeløb.
Hvis du ønsker at høre nærmere om de muligheder, du har for at give gaver eller yde lån i netop din situation, er du meget velkommen til at kontakte os.

CECILIE BECH HALD

Jurist

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram