Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

SLÆT AF GRÆS I KOLDT FORÅR

Græs er et vigtigt fodermiddel til afstemning af grovfoderrationen på kvægbrug. Det er derfor vigtigt at man træffer gode valg omkring slæt af græs, så man opnår den ønskede kvalitet i græsensilagen og samtidig får den bedste og billigste foderration.

STOR VARIATION MELLEM MARKER OG GRÆSBLANDINGER

Det kan være vanskeligt at finde det korrekte tidspunkt for 1. slætgræs i år, da der er meget stor variation mellem marker og græsblandinger.

I Limfjordsomlandet er græsvæksten meget forskelligt mellem de enkelte ejendomme, da nattetemperaturerne varierer meget fra de kystnære områder og længere inde i landet. Langs kysterne er temperaturen om natten væsentlig højere end inde i landet, og derfor er græsvæksten længere fremme langs kysterne.

FØLG UDVIKLINGEN NØJE

Ved beslutning om slæt af græs bør man tage udgangspunkt i græssernes udvikling, så man før optimal udbytte og kvalitet afstemt til ejendommens foderplan.

Man kan udtager en græsanalyse fra egen mark, får man et godt beslutningsgrundlag for at finde det optimale tidspunkt for slæt.

Man kan også anvende slætprognoser eller tommelfingerregler som hjælpeværktøj.

Tommelfingerregel

Når 1/4 af græsserne er i begyndende skridning opnås en fordøjelighed på ca. 80 FK. org stof, hvilket giver let fordøjelig foder, der kan afstemmes i foderblandinger med majs
Når 1/3 af græsserne er i begyndende skridning opnås en fordøjelighed på ca. 79 FK. org stof, hvilket giver let fordøjelig foder, der kan afstemmes i foderblandinger med stor andel majs

Slægtprognose

Slætprognosen for tidlige græsblandinger med ”normal” udvikling i Nordvestjylland viser dd. en fordøjelighed for ca. 82 og ca. 230 g sukker/ kg TS.
Ifølge prognosen bør slæt afvente en lavere fordøjelighed, og samtidig opnår man højere udbytte, og lavere sukkerindhold, hvilket alle er 3 positive forhold
I  nedenstående graf for en bl. 45 (tidlig græsblanding) ses 4 grafer for henholdsvis udbytte, fordøjelighed, protein og sukkerindhold i græsmarken afstemt efter nuværende udvikling af græsserne og vejrudsigten for de kommende dage.
SlætprognoseKONTAKT OS OG FÅ DIN KONSULENT TIL AT LAVE EN GRÆSANALYSE
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram