Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

75 GULDFISK SPARER LANDMAND FOR MINDST 50 M3 VAND PR. ÅR

LANDMAND JENS BANGSGAARD FRA HUNDBORG I THY GEMMER GULD I KØERNES DRIKKEKAR – IKKE RIGTIG GULD, MEN GULDFISK

STOR ÅRLIG VANDBESPARELSE

Køernes drikkekar bliver de fleste steder gjort rent én gang om ugen. Sådan er det ikke hos Jens Bangsgaard i Hundborg i Thy. Efter at han har sat guldfisk ud i de forskellige drikkekar i stalden, nøjes han med at gøre dem rent én gang om året. Guldfiskene klarer resten.

I Jens’ mælkeproduktion med 100 malkekøer vurderer han den årlige vandbesparelse til mindst 50 m3 pr. år.

Derudover kommer jo tidsbesparelsen ved at slippe for ugentlig vask og i stedet kun at gøre øvelsen én gang om året.

MENING MED GALSKABEN

Vandkarrene står altid med krystalklart drikkevand. Køerne lader sig ikke forstyrre af fiskene, fortæller Jens. Og modsat hvad man kunne tro, spiser de dem heller ikke.

Jens Bangsgaard synes, at han har fundet en fin cyklus. Han fodrer køerne, som med deres efterladenskaber i vandet fodrer guldfiskene. Køerne betaler tilbage med mælk, mens guldfiskene klarer rengøringstjansen i drikkekarrene.

Guldfiskene er nemlig nøjsomme væsener, og de lever fint af foderresterne fra køerne. Ydermere gør guldfiskene også kål på de alger, der naturligt kommer i drikkekarrene.

INGEN KLAGER

Køerne virker upåvirkede af de gyldne ”rengøringsfolk” i vandkarrene. Og guldfiskene trives i de lidt usædvanlige omgivelser. Den fredelige sameksistens er god for Jens’ bundlinje. Jens Bangsgaard er godt tilfreds med sit påfund, som sparer ham for at bruge tid på ugentlig rengøring og har mindsket hans årlige vandforbrug mærkbart.

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram