Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

7. marts 2023

2-meter bræmmer bliver nu til 3-meter bræmmer langs vandløb og søer

- og du er ansvarlig for overholdelse!
Der skal fra i år være 3 meter dyrkningsfrie bræmmer langs næsten alle åbne vandløb og søer. Som bredejer til et vandløb eller sø, er man selv ansvarlig for at der er de lovpligtige bræmmer.
Der skal fra i år være 3 meter dyrkningsfrie bræmmer langs næsten alle åbne vandløb og søer. Som bredejer til et vandløb eller sø, er man selv ansvarlig for at der er de lovpligtige bræmmer.

I 2023 vil Morsø Kommune have et større fokus på overholdelse af 3 meter bræmmen. Morsø Kommune vil ved tilsynsopgaver i, ved og omkring vandløb tjekke om 3 meter bræmmen er overholdt.

For at sikre mod erosion, er der iht. vandløbsloven forbud imod fysiske foranstaltninger, herunder også jordarbejde i 2-meter bræmmen. Formålet med bestemmelsen er, at sikre vandløbets fysiske skikkelse og dermed vandafledningsevnen. Overtrædelse af bræmmebestemmelserne kan medføre uønsket erosion af brinker, med forringet afvanding for alle opstrøms beliggende lodsejere til følge. 2-meter bræmmen er defineret fra kronekant af vandløbet., 2 og 3 meter bræmmer udmåles på samme måde. Se tegning.
Gengivet fra ”Vejledningen om bræmmer langs søer og vandløb”
Men fra 1. januar 2023, i forbindelse med den nye landbrugsreform, er der krav om 3-meter uberørte bræmmer. Ved observationer af overtrædelser af 3-meterbræmmen, vil Morsø Kommune indberette til Landbrugsstyrelsen.

Der er således et forbud imod fysiske ændringer i 2-meterbræmmen i henhold til vandløbsloven, samt et dyrkningsforbund, herunder også sprøjtforbud i 3-meter bræmmen i henhold til landbrugsreformen.
På kortet ved siden af kan du se de vandløb i Morsø Kommune som er omfattet af bræmmebekendtgørelsen. Kortet er vejledende.

Det er vores vurdering fra Fjordlands side at der glæder samme opmærksomhed i vores andre kommuner. Det er lige ledes muligt at tilgå kort fra de andre kommuner. Er du i tvivl så kontakt din planterådgiver.

Hvad kan / må du gøre i 3-meterbræmmen.
Der er ingen specifikke krav til plantedække eller plantesammensætning i bræmmerne. Det vigtigste er, at de fremstår uberørte og ikke indikerer produktion af nogen art i 2023. Du skal som minimum afpudse arealet årligt. Du skal, af hensyn til landbrugsstøttereglerne, afpudse i den nye dyrkningsperiode fra 15. marts til 15. oktober.
Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver.

ANNA WORM

Teamleder Natur

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram