Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

2 måneders fædreorlov - hvad betyder det for dig?

ØREMÆRKET BARSEL TIL FÆDRE

EU vedtog for ca. ét år siden at fædre skal have øremærket 8 ugers orlov. Hvornår bliver det indført i Danmark, og hvilken betydning har det for dig som arbejdsgiver?
Sidste forår og sommer blev der talt meget om at fædrene skulle have øremærket 2 måneders (8 ugers) orlov, som ikke skulle kunne overdrages til moderen. Dette vedtog EU for at fremme ligestillingen. I Danmark var der stor uenighed om dette var en god løsning eller ej. Fakta er at det er vedtaget og skal implementeres i Danmark. EU gav medlemslandene 3 år til at få det implementeret. Det vil sige fra 2022 skal det være implementeret i Danmark.

3 ÅRIG OVERENSKOMST MED IMPLEMENTERING

Industrien har netop vedtaget deres nye 3 årige overenskomst, som gælder fra 1. marts 2020 til 1. marts 2023. De har valgt at implementerer de nye regler i overenskomsten. Det betyder at alle som er omfattet af deres overenskomst har ret til 16 ugers betalt orlov (mod tidligere 13 uger), hvoraf de 8 uger er øremærket faren, 5 uger er øremærket moderen og de resterende 3 uger kan fordeles mellem forældrene.

Til næste år skal der forhandles nye overenskomster på det grønne område, og først til den tid ved vi om de vil følge industrien, og implementere de nye regler i deres overenskomst.

DISPENSATION MAN VILLE SØGE ER DROPPET

Eftersom at Danmark skal implementere EU lovgivning, vil der sandsynligvis i 2022 komme en lovgivning på dette område, således at det kommer til at omfatte alle, uanset om de er omfattet af overenskomst eller ej. I sommeren 2019 havde regeringen meldt ud af de vil søge dispensation fra EU lovgivningen, da de syntes at vi havde gode barselsregler i Danmark i forvejen, og mente at det måtte være op til forældrene selv at fordele orloven. Dette valgte de dog at droppe igen, så der bliver ikke søgt dispensation fra reglerne.

AFHOLDELSE ER INGEN TVANG

Det er allerede bestemt at de 2 måneders fædreorlov ikke skal være tvang, men eftersom at de ikke kan overdrages til moderen, vil dagpengene for denne periode være tabt hvis faderen ikke holder orloven.

Fædre orloven vil blive taget af de 32 ugers forældreorlov som forældrene i dag selv kan fordele i mellem sig. Efter implementeringen vil der derfor kun være 24 ugers betalt forældreorlov som forældrene selv kan fordele.

Kontakt vores økonomikonsulent Linda M. Harritz og ekspert på området

Tlf. 96153075

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram