Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

16. december 2024

Vand og kalve

Har du styr på vandforsyningen til dine kalve? 

Der er nemlig penge at hente på både den korte og lange bane, da mælk ikke kan stå alene for at opretholde væskebalancen ved den lille kalv.

VAND ER ESSENTIELT

En nyfødt kalv består af 80 % vand og vand er det næst-vigtigste næringsstof. Vand er derfor essentielt for at opretholde en positiv væskebalance. Væskebalancen skal opretholdes for at kunne fjerne affaldsprodukter fra fordøjelse og stofskifte. Derudover bliver næringsstoffer og hormoner transporteret rundt i kroppen med væske og det hjælper med at regulere kalvens temperatur via fordampning fra hud og luftveje.

En kalv med diarré eller en kalv der bliver udsat for varmestress, kræver ekstra meget vand, da det medfører et stort væsketab. En kalv på 60 kg vil fx på en dag med 25 grader have et væsketab på 4,1 kg væske.

VAND FRA DAG 1

Kalve skal fra dag 1 have adgang til rent drikkevand. Kalve der drikker vand vil kunne drikke mere mælk. Kalve der kan drikke mere mælk og spise mere kraftfoder i mælkeperioden, vil komme til at få en højere ydelse i 1. laktation. På den lange bane vil de penge der bliver investeret i kalven med ekstra mælk, altså komme mange gange igen. 
Derudover er der forsøg der viser at kalve der drikker ekstra vand fra dag 1, ved tildeling af vand i både drikkekop og skål, har væsentlig færre behandlinger end kontrolgrupper med almindelig vandtildeling i drikkekop. Dette kan bl.a. forklares ved at kalve kan have en negativ væskebalance, fordi de ikke får drukket nok fra en drikkekop.

Kalve foretrækker lunkent vand, så tildel gerne lunkent vand ad libitum med en temperatur på 16-18 grader.

BOLLERENDEREFLEKSEN

Kalve skal have tilbudt vand fra en skål og ikke en suttespand, suttebar eller lignende. Vi ønsker at vandet kommer i vommen og ikke i løben, men når kalven har forventninger om at få mælk, så vil deres bollerenderefleks blive aktiveret og vandet vil derfor ende i løben. Men uden vand i vommen vil kalvenes kraftfoderoptag blive begrænset væsentlig. I forsøg er der blevet fundet op til 38 % lavere tilvækst ved kalve, som ikke fik tilbudt vand ved siden af deres mælk, fordi deres kraftfoderindtag blev kraftigt reduceret.

VANDFORSYNING

Rengør dagligt dine vandkopper og skåle, så sikrer du optimal vandoptagelse. Vandkoppen skal være lettilgængelig, så kalvene har fri adgang også når dybstrøelsesmåtten trænger til at blive muget ud. Ved skift fra vandskål til drikkekop, fx ved skift fra enkeltboks til fælleshold, anbefales det at der de første 1-2 uger efter flyt gives ekstra vand i et trug, for at sikre vandoptagelsen ikke minimeres indtil kalvene er blevet fortrolige med drikkekoppen. Drikkekoppen fyldes med vand dagligt de første par uger efter flytning, så kalvene nemmere finder det nye drikkested.

MASJA REINHARD

Kvægrådgiver
Har du brug for hjælp med, hvordan du lige netop kan forbedre dine kalves forhold, så tøv endelig ikke med at tage fat i din kvægrådgiver eller en af Fjordlands specialister i kalve.
KONTAKT OS NU

SIMONE L. P. BALTHZERSEN

Kvægrådgiver
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram